3600 ayrımcılık olmaz!

Gündelik dile “3600” siyasi bir tartışma konusu olarak yerleşti. 3600, Devlet Memurları Kanunu uyarınca memurlara ödenen ücretlerin belirlenmesi ve hesaplanmasını düzenleyen mali sistemin, ‘ek gösterge’ denilen ölçütün bir kademesidir.

Haberin Devamı

Birinciden onuncuya kadar derecelendirilmiş memur ücret kademeleri (barem dereceleri), mesleksel yetki ve sorumluluk, görevin özellikleri, öğrenim durumu, görevlinin kıdemi gibi kriterler değerlendirilerek, çeşitli derecelerdeki memur ve memur emeklilerine verilecek ek göstergeler kanunla tespit edilmiş ve uygulanmıştır. Yani her derece/kademenin ek göstergesi sebep ve gerekçelere dayanır. Bütünlüğü olan bir görevlendirme/ücretlendirme sisteminin maddi ölçüsüdür. Bir meslek grubu kamu görevlisinin ek göstergesinin 3600’e yükseltilmesi gerekebilir. Ancak bu sistemin yalnızca bir derece kademesindeki memurlar (görevliler) için ek göstergenin değiştirilip yükseltilmesi ayrımcılık sonucu doğurmuş olur. Dolayısıyla eşitlik ilkesine, liyakate aykırılık ve diğer kademedekiler için mağduriyet yaratır.

Haberin Devamı

Bundan dolayı, 3600 ek gösterge verilmesi düşünülen görevliler için yapılacak iyileştirmenin, aynı şekilde diğer bütün ek gösterge kademelerinde çalışanlar ve emekliler için de ölçülü biçimde uygulanması, eşitlik ilkesi ve liyakat bakımından zorunludur. Aksi takdirde idari ve hukuki sorunların doğması kaçınılmazdır.

Bu nedenle yasada ayrımcılık yapılamaz.  Murat KATOĞLU

GÜNÜN SÖZÜ

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, vatandaşın borç sarmalını şöyle özetledi:

“Yoksul halkımız enflasyon altında daha çok eziliyor. Kredi kartı borçları 6.1 milyar lira arttı. Vatandaşın borcu 1 trilyon 83 milyar liraya çıktı. Vatandaş borç sarmalında. İcra dosya sayısı 22.5 milyon adet oldu.”

ALEVİLER: “BİZ ÜVEY EVLAT MIYIZ? ‘MELELER’ KADAR DEĞERİMİZ YOK”

EKREM İmamoğlu seçimi kazandıktan sonra İstanbul’da yeni cemevleri yapılması ve mevcutların onarılması ile ilgili olarak İBB’ye bir çok başvuru olduğu biliniyor. İmamoğlu’nun bu taleplerden haberi var tabii. Ancak 2.5 yıldır İBB tarafından tek bir cemevi yapılmadığını, yapılan ziyaretlerde de verilen sözlerin unutulduğunu belirten bir ‘Dede’,“Eksikleri tamamlayacağım”, dedi ancak gereğini yapmadı. İmamoğlu’nun bir huyu vardır; gelir gaz alıp gider” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ayrıca bazı cemevi yöneticileri de aynı dönemde İBB tarafından bir çok cami yapıldığını ve İmamoğlu tarafından açıldığını hatırlatırken “Biz Aleviler üvey evlat mıyız!” diye serzenişte bulunmaları ilginç. İBB’ye yapılan resmi başvurular da havada kalmış.

İlginç bir not da aktardılar: AKP’li belediyeler Ümraniye, Esenler, Üsküdar, Başakşehir’de cemevleri yapmışlar, açık olanlara da her türlü desteği vermişler. İBB’yi rahatsız edecek bir söz de söylüyorlar. “Bizim Güneydoğulu Meleler kadar değerimiz yok anlaşılan.”

BU GİDİŞLE EKMEĞİ DE PLASTİKTEN YAPACAĞIZ

İKLİM krizi ile gıda krizi kapımıza dayanmışken, gıda üretimini güvence altına alacak politikalar beklerken, Trakya tarım toprakları ‘Tarımsal SİT Alanı’ ilan edilecek umudu ile yaşarken, ovanın ortasına plastik OSB kurma çılgınlığı ile karşı karşıyayız.

Haberin Devamı

Trakya’nın göbeğinde üç milyon metrekareye yakın bir tarım alanına plastik OSB kurulmak isteniyor, ne yazık ki.

Bu OSB için askıya çıkan Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli revizyon çevre düzeni planı değişikliği ve Tekirdağ ili 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı için itiraz süresi sona erdi.

Şu soru akla geliyor; plandaki değişiklikle Trakya toprakları gözden mi çıkartılıyor? Evet... Daha önce alınan ÇED olumlu kararıyla ilgili dava sonuçlanmamışken, yangından mal kaçırırcasına 100 ve 25 binlik planlarda değişiklik yapılarak, kurulmak istenen devasa plastik OSB’sine adeta onay veriliyor.

Tarım toprakları gecikmeden ‘Tarımsal SİT Alanı’ olarak tescil edilmelidir. Murat SEVGİ

Haberin Devamı

BODRUM RES’E UYGUN DEĞİL

PEŞİNEN şunu söyleyelim; bizler RES’lere değil, RES’lerin kurulmak istendiği yerlere karşıyız. Bu yerler başka bir cennet. Evet, 7 köy halkı ile yıllardır direndik ve kazandık. Öğreniyoruz ki, son yangından önce Bakanlık, yanan yerlere şerh koymuş. Mücadeleyi sürdürüyoruz. Bilirkişilerin verdiği rapor doğrultusunda devletin çıkarlarını koruyoruz aslında. Bölge ranta kurban gitsin istemiyoruz. Biz RES yağmasına karşıyız. Zaten bilirkişi raporu da rüzgâr olmadığından bölgenin RES’lere uygun olmadığını bildiriyor.

Elinde ÇED raporlarıyla gelenlere sesleniyorum. ‘Bodrum sevdalıları’ var, bizler haksız, adaletsiz, vicdansızlara karşı çevreyi korumaya devam ediyoruz. Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a da bize verdiği destekten ve yan yana durmasından dolayı teşekkür ediyoruz. Av. Remzi KAZMAZ

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

SANATÇILAR MALTEPE’DE

MALTEPE Belediyesi tarafından şair Cemal Süreya’nın vefatının 32. yılında, Altayçeşme Mahallesi, Kader Sokak’ta bulunan 2.500 metrekarelik “Cemal Süreya Parkı” ile heykeltıraş Güner Yener’in hazırladığı Cemal Süreya heykelinin açılışının, Belediye Başkanı Ali Kılıç ve vatandaşların katılımı ile yapıldığını; Ali Kılıç’ın Maltepe’de ilk önce Fikret Otyam’ın konuk edildiğini, “Yaşar Kemal Kültür Merkezi” inşaatının bitmek üzere olduğunu, Prof. Türkan Saylan’ın zaten olduğunu, şimdi de Cemal Süreya’nın ağırlandığını söylediğini...

İSTANBUL’da yaklaşık 4 bin aktif üyesi olan İstanbul Kuyumcular Odası’nın 13 Ocak Perşembe günü yapılacak başkanlık seçimlerinde Mustafa Atayık ve Norayr İşler’in yarışacaklarını...

GENÇLERE ÖĞRETİLECEK OLAN

(Kabataş Erkek Lisesi’ndeki  poster saldırısı üzerine)

“En önemli yaptırım, devlet ve millet olarak Atatürk’ün anısına ve yaptığı devrimlere sahip çıkmamızdır. Çünkü en doğru yolu herhangi bir dogma ya da –son günlerin moda sözcüğü ile– ‘nas’ olarak değil, ‘müspet ilim’ olarak o  göstermiştir. Gençlerimize öğretilecek olan da budur.”

Prof.  Dr. Hikmet Sami TÜRK

Yazarın Tüm Yazıları