3 devrim yasasının kıymetini bilmek

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB) Koordinatörü Nazan Moroğlu, 3 Mart 1924 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ‘3 Devrim Yasası’yla, ülkemizde çağdaş, demokratik ve laik bir ulus-devletin temellerinin nasıl atıldığını anlatıyor: 3 Mart 1924 tarihinde kabul edilen 429 sayılı birinci yasayla din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını sağlamak üzere Şeriyye-Evkaf ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye vekâletleri kaldırılmış, yerine Diyanet İşleri Başkanlığı; Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Genel Kurmay Başkanlığı kurulmuştur. Kanunun 1. maddesinde “Türkiye Cumhuriyeti’nde halkın işleri ile ilgili yasaları yapmaya ve yürütmeye yalnız TBMM ile hükümet yetkilidir” denilerek milletin egemenlik hakkının sadece yetkili organlarca kullanılabileceği vurgulanmıştır. 3 Mart tarihinde kabul edilen ikinci kanun, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’dur. Bu kanun ile yurttaşlar arasında duygu, düşünce ve kültür birliğinin, dayanışmanın sağlanması amaçlanmıştır. İlkokuldan başlayarak ‘eğitim birliği’ ilkesine bağlı kalmak, kadın-erkek ayrımı yapmadan Cumhuriyetimizin temel niteliklerine bağlı kuşakların yetiştirilmesini sağlamak hedeflenmiştir.

Haberin Devamı

Yurttaşların din bilgilerini doğru öğrenmesine özen gösterilmiş ve Tevhidi Tedrisat Kanunu 4. maddesinde “Milli Eğitim Bakanlığı dini bilgiler bakımından yüksek uzmanlar yetiştirmek üzere üniversitede bir ilahiyat fakültesi kuracak, ayrıca imamlık ve hatiplik gibi dini görevlerin yerine getirilmesiyle görevli memurların yetişmesi için de ayrı okullar açacaktır” hükmüne yer verilmiştir. Böylece dinin siyasete alet edilmesi önlenmek istenmiştir.

3 Mart tarihli üçüncü kanunla hilafetin kaldırılması kabul edilmiştir. Bu nedenle, 3 Mart tarihli 3 devrim yasası ‘Türkiye’yi laikleştiren yasalar’ olarak anılmaktadır.

İKKB olarak, Atatürk ilke ve devrimlerine sahip çıkıyor, laik ve bilimsel eğitimden ödün verilmesine, kadını birey olarak görmeyen zihniyete, gerici, bölücü girişimlerle Türkiye’nin geleceğinin karartılmasına, kayıtsız şartsız millete ait olan ulusal egemenliğimizin her kim olursa olsun bir kişiye bırakılmasına hayır diyoruz.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

“İSLAMCI seçmene şirin görünmek için Erbakan’a yapılan güzellemeler utanç vericidir, çiğlik ve samimiyetsizliktir. Kimseyi inandıramazsınız. Komik olmayın. Hatırlamıyor musunuz ‘Kanlı mı olacak, kansız mı’ sözlerini?” Mustafa SÖNMEZ

THY VE AFRİKACA!

SALGIN sonrasında Avrupa’da en agresif büyüyen havayollarının başında THY geliyor. Türkiye ve Rusya, Avrupa sıralamasında en çok yolcu ile ilk sırada. Rakamlar toparlanıyor ama Türk yolculardan hep şu şikâyet geliyor:

Özellikle Afrika hatlarında havalimanında kontuarda Türkçe bilen personel olmuyor. Sorun çözülemiyor. Türk yolcu, terminalde İngilizceyi bile doğru dürüst konuşamayan yer hizmetleri personelinin eline kalıyor.

Koronavirüste THY de haklı. Yurtdışındaki personel sayısı azaltılmaya çalışıldı. Herkes Ankara’daki akrabasını aradı. Maaşlar dolar ve euro ile. Çok sayıdaki yurtdışı personel ücretsiz izinde.

POŞETTE ÇAPANOĞLU

NİĞDE milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2019’dan beri marketlerde 25 kuruşluk poşetlerin sayısı ile alınan geri kazanım katılım payının açıklanmasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan istedi. Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Kurum’un verdiği yanıtlar kafa karıştırdı. Uygulamanın başladığı 2019 yılında 17 milyon, 2020 yılında ise 23 milyon poşetin ücretlendirme uygulamasına tabi tutulduğunu açıklayan Kurum, 25 kuruştan satılan poşetlerden 2019’da 15 kuruş, 2020’de de 18 kuruş geri kazanım katılım payı alındığını açıkladı. Bakanın verdiği bilgiye göre, marketlerde poşetlerin ücretlendirilmesi uygulamasından 2 yılda Hazine’ye sadece yaklaşık 7 milyon TL aktarıldı.

Haberin Devamı

Önerge sahibi Gürer, “Bu hesaba göre 83 milyon vatandaşın büyük bölümü ya yılda bir kere bile markete gidip poşetli alışveriş yapmamış ya da poşet hesabında bir çapanoğlu var” dedi.

‘DAMGA’ HAMLE YAPIYOR

İSTANBUL’un batı yakasında günlük yayınlanan uzun soluklu yerel gazetelerden Damga’nın yeni sahibi Mehmet Mert güçlü bir kadro ile Türkiye’de yayına geçeceklerini bildirdi ve “evrensel gazetecilik ilkeleri doğrultusunda vicdanlı haber anlayışından vazgeçmeden aydınlıktan, haklıdan ve iyiden yana olacaklarını” söyledi.

BATMAN ÇAĞDAŞ 38 YAŞINDA

BATMAN’ın ilk günlük gazetesi ‘Batman Çağdaş’, 38’inci yayın yılına girdi. Bugüne kadar saygın basın kuruluşlarından 90’dan fazla ödül alan gazetenin sahipliğini Barış Arslan, yazıişleri müdürlüğünü ise Arif Arslan sürdürüyor. Gazetenin internet sitesi de bölgenin nabzını tutuyor.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin’in, üniversite mezunları arasında işsizlik oranının her geçen gün arttığına; mimar, mühendis, şehir plancısı, teknisyen ve teknikerlerin iş bulamadığına dikkat çekerek “Türkiye genelinde kamu ve özel toplam kaç hastane merkezi vardır, bunlarda kaç sağlık teknikeri çalışmaktadır?” diye sorduğunu...

MESAJ PANOSU

YENİ hayvan hakları kanununa, hayvanseverler tarafından veterinerliklere yaralı olarak getirilen sokak hayvanlarının tedavilerinin, yıllık bir kota belirlenerek özel veteriner kliniklerince ücretsiz yapılmasına yönelik bir düzenleme eklenmelidir. Tahir ÇALGÜNER

TÜM Bel-Sen (1) Sendikası, Avcılar Belediyesi ile yaptığı TİS görüşmelerinden tüm üyelerinin en iyi şartlarda ve eşit olarak faydalanması için mücadelelerinin sürdüğü açıklandı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Komünist Hareketi bir açıklama yaparak “Bakalım, kapalı alanlarda bir siyasi parti lebalep toplantı yaparken, başka bir siyasi parti (TKH) açık havada neden toplantı yapamasın” başvurusuna karşı yargıdan nasıl bir cevap verileceğini merak ettiklerini belirttiler.

Yazarın Tüm Yazıları