Tam istediğim gibi... Orta-az pişmiş ve içi sulu

Zula İstanbul’da yediğim burger tam istediğim gibi; orta-az pişmiş ve içi sulu. Dana sosisli sandvici daha da çok sevdim. Karamelize soğan, sarmısaklı mayonez, cheddar, ballı hardal ve kereviz ‘relish’le sunuluyor. Öğrencilik yıllarımda Berkeley’de, Top Dog adlı minik dükkânda yediklerimden daha iyi. Ama en mükemmeli ‘taco’... Dana kaburgası kullanılmış. Ağır pişmiş, sulu kalmış. Nefis!

Haberin Devamı

Burgerle öğrencilik yıllarımda ABD’de tanıştım. Kaldığım öğrenci yurdundaki yemeklere göre daha iyi denebilirdi ama hiçbir yemek ‘international house’ mutfağından daha kötü olamazdı.
İki farklı kategoride burger vardı. Birincisi; bildik zincirlerinki... İkincisiyse ‘gurme’ denen ve en az üç misli daha pahalı olanlar... İkisinin de müşterisi farklıydı. Zincir burgerler, daha çok ülke dışına çıkmamış, taşra kökenli, antientelektüel, aşırı milliyetçi kesimin tercihiydi. Başkan Reagan ile birlikte ABD’nin kendi değer ve ekonomik sistemini dünyaya empoze etme süreci yeni bir ivme kazandı. Ama tarih diyalektik bir süreç... Her şey onların istediği gibi gitmedi ve Çin başta olmak üzere bazı ülkeler o oyunu Amerika’dan iyi oynamaya başladı. Bunun sonucunda, tarihinde ırk ayırımcılığı ve KKK gibi yüzlerine maske geçirip masum zencileri sinek gibi avlayan örgütler olan ABD’de yabancı düşmanlığı tekrar ve biraz farklı şekilde hortladı.
Tam istediğim gibi... Orta-az pişmiş ve içi sulu

Türkiye’de de çok iyi
burger yemek mümkün
Bu kesimin hislerine tek cümlelik sloganlarla cevap veren bir de başkan adayı ortaya çıktı: Donald Trump. Ama Trump, Beslenme Konseyi’ndeki Mehmet Öz’ün 22 Temmuz Hürriyet Pazar’daki söyleşide dediği gibi ‘insanların yüzde 50’sinden fazlasının’ oyunu alarak başkan seçilmedi. Yüzde 46.4 aldı. Diğer güçlü aday; Hillary Clinton, Trump’tan 2.9 milyon fazla oy aldı. Ama Amerikan seçim sisteminin New York ve Kaliforniya gibi kozmopolit eyaletler yerine ülkenin ortasındaki tutucu eyaletleri kayırmasından dolayı Trump başkan seçildi.
Evet, Amerika’da çok iyi burger yemek mümkün. İşin ilginci; Türkiye’de de... Yakın zamanda iki farklı mekânda yediğim burgerler gayet iyiydiler. Bunlardan biri; Zula.
Elmadağ’da, ara sokakların birindeki bu restoran, hoş ve insanın içini açan bir atmosfere sahip. Şef Üryan ve ortağı, mekân dışında lezzete de önem veriyor. Kısa mönü sadece burger üzerine kurulu değil. Burgerleri 100 gram. ‘Cheddar’ peyniri, karamelize soğan, turşu ‘relish’ ve trüf kokulu mayonezle sunuluyor. Gayet iyi. Allah’tan bir petrol yan ürünü olan trüf yağı çok az kullanılmış. İstediğim gibi orta-az pişmiş ve içi sulu olan et taze ve kaliteli. Ekmekleriyse biraz tatlı buldum. Şekeri çok. Halk böylesini tercih ediyormuş. Doğrudur. Kanımca aşırı sigara kullanımıyla da ilintili. Çok sigara içince damak köreliyor ve özellikle aşırı tatlı ya da acılı tatları algılıyor.
‘Hot dog frankfurter’ yani dana sosisli sandvici de denedim. Karamelize soğan, taze baharatlı aioli (sarmısaklı mayonez), ‘cheddar’, ballı hardal ve kereviz ‘relish’le... Ben bunu burgerden daha çok sevdim. Öğrencilik yıllarımda Berkeley’de Top Dog adlı minik dükkânda çok ‘Frankfurter’ yemişliğim vardır ama bu onlardan iyiydi.
Tam istediğim gibi... Orta-az pişmiş ve içi sulu
Ekmekleri biraz tatlı buldum. Şekeri çok.Halk böylesini tercih ediyormuş. Doğrudur.
Ama en mükemmeli; ‘taco’. Biliyorsunuz; ‘taco’, dürüm gibi ama mısır unundan... Gerçek olanı yumuşaktır. Kıtır olanı; Amerika’da, süpermarket zincirlerinin uydurması. Burada dana tandırdan hazırlanıyor. Dananın kaburgası kullanılmış. Ağır pişmiş, sulu kalmış. Bunun dışında ‘taco’ içinde ‘guacamole’, ‘salsa fresca’, ‘sour cream’ var. Nefis. Patates kızartması daha çıtır olabilir.
‘Taco’ içine Adana kebap olur mu? Bal gibi olur. Bizde mısır unu, ekmeği, mısır yemekleri yok mu? Zula’da denemişler. Özel kömür getirip tesisat kurmuşlar. Millet “Böyle şey olur mu” demiş ve günde sadece dört-beş porsiyon satabilmişler. Çok zahmetli iş ve getirisi yok. Tabii ki vazgeçmişler. Yazık. İşte Amerika’yla fark bu. Orda bu tip gurme burger tipi mekânlara gelenler, yeniliklere daha açık ve damakları daha serüvenci.

Haberin Devamı

Tam istediğim gibi... Orta-az pişmiş ve içi sulu

Haberin Devamı

Harbiye Çayırı Sokak No: 101/1 Şişli, İstanbul. (0212) 0532 570 52 75

Yazarın Tüm Yazıları