San Sebastian’ın en iyi tapas barları

San Sebastian’a giderseniz, iki gününüzü mutlaka tapas barlara ayırın. Sizinle en iyi adresleri paylaşayım.

Haberin Devamı

Kendisiyle San Sebastian Gastronomi Festivali’nde tanıştığım Fatih Altaylı,  8 Ekim’deki yazısına “San Sebastian’da kötü yemek yemek imkânsız” başlığını atmış. Tamamen katılıyorum.

 

Bask dilinde Donostia denen San Sebastian harika bir kent. Deniz ile dağlar arasına sıkışan minik kentin binalarının çoğu sarı kumdan ve kent planlamasını ciddiye aldıklarından, mimari ahenk bozulmuyor.

 

BARLARA İKİ GÜN AYIRIN

 

 Eğer Donostia’da kalacaksanız, iki gününüzü tapas barlara ayırın. Lokantaları başka zamana bırakıp, sizinle tapas barları ve spesiyalitelerini paylaşayım.

 

Haberin Devamı

ESKİ ŞEHİRDEKİLER:

 

Ganbara: Yaban mantarının her çeşidi, bizde olmayan bir balığın boyun kısmı yani kokotxas’nın plancha’sı, her türlü deniz ürünü. Pavurya tartlet...

 

Borda Berri: Her şey harika ve hepsi 3 euro civarı. Bacalao pil pil’i kaçırmayın.

 

Casa Urola: Farklı şekillerde ahtapot, deniztarağı, Huelva beyaz karides, jamon Carrusco. Biraları da güzel.

 

San Telmo: Rioja şarabında pişmiş dana yanağı. Kaz ciğeri.

 

Bar Nestor: İspanyol omleti patates ve soğanlı tortilla ve domates salata. Etleri ile de ünlü ama denemedim.

 

Bernardo Etxei: Galisya’dan gelen istiridye, kum midyeleri ve denizkereviti. Bunlar için masaya oturmanız lazım.

 

ESKİ ŞEHİR DIŞINDAKİLER:

 

Bar Martzial: Hilda (kürdana sarılı ançüvez, yeşil zeytin ve guindilla biberi. Bununla yöresel txakolin düşük alkol beyaz şarap deneyin), beşamelli kroket (bira ile iyi) ve dana işkembe ile yanak.

 

Haberin Devamı

Viento Sur: Ceviche, minik wagyu burger, kırmızı şarap soslu ve kırmızı biber marmelatlı ördek ciğeri, kırmızı şarapta pişmiş elma püreli geyik eti. Bu söylediklerimin hepsi minik porsiyon.

 

Garbola: Denizkestanesi (erizo de mar),  bacalao kroket, kentin en iyi ve ucuz kokteylleri. Dickens’a gidip Amerikalı turist gibi iyi bir cin tonik için 16 euro vermeyin. Burası aynı düzey ve yarı fiyat.

 

Bernardino: Klasik pintxos’lar iyi. Morcilla de Burgos meşhur. Pirinçli sucuk. Turistler bilmiyor burayı.

 

Pokhara: Kentin en iyi kahvesi. Carajillo harika. Rom ve soğuk kremalı kahve. Neden mi bu kadar iyi? Doğru oranın dışında krema kalitesi. Krem şantili değil, gerçek krema. Doğal otlayan ineklerden ve adeta doğal tatlımsı.

 

Haberin Devamı

Donostia’da malzeme kalitesi, müşterilerin beklentileri, bilgi düzeyi ve aşçıların ustalığı birleşince ortaya vasat yemeğin bile mümkün olmadığı bir sonuç çıkıyor. Ayrıca fiyat kalite açısından da bu kadar turistik olmasına rağmen olağanüstü. Neden?

 

Çünkü gururlu insanlar ve yaşam düzeylerini korumakta kararlılar.Her Basklının iyi yemek yemesi ve bunun uygun fiyata olması doğuştan gelen hak gibi. Korumakta kararlılar.

 

Yazarın Tüm Yazıları