Pahalı olabilir ama çok lezzetli AKALİ

Çok iyi yemek pişiren bir aileden gelen Çağlar Kıpçak’ın açtığı Akali, başta böyle açılmasa da sonradan burgere geçti. Ben de iki kere denedim. Kullandıkları ekmek de, sığırın yağlı bölümlerinden hazırlayıp kurutmadan pişirdikleri et de gayet başarılı.

Haberin Devamı

Pahalı olabilir  ama çok lezzetli AKALİ

Çağlar Kıpçak çok iyi yemek pişiren bir aileden geliyor. Marmaris’te evlerinde tattığım ve ‘Tadı Damağımda’da gösterilen ziyafet olağanüstü idi. Özellikle keşkek ve eski pehlivan dedesinin bizzat ilgilendiği bahçede yetişen sebzelerle pişirdikleri zeytinyağlılar...

Kıpçak kardeşler çok kaliteli malzemeden nefis yemekler yiyerek büyümüşler. Çağlar’ın ağabeyi Cihan bence ülkemizde ilk beşe girecek düzeyde bir şeftir. Ortağı ve geçen hafta yazdığım Zula’nın başındaki Üryan Doğmuş’la Cihan’ın, Gile adlı olağanüstü bir ‘fine dining’ lokantası vardı. Geleneksel ile modern olanı işin kolayına kaçmadan bir potada eritiyorlardı. Biçim değil, lezzet öndeydi.

*  *  *

Haberin Devamı

Ama maalesef ülkemizdeki genel damak zevkine göre bir 30 sene ilerideydiler. Ya da bir 40 sene geride! Günümüz İstanbul’unda uydurma ‘modern meyhane’ ya da ‘masa örtülü ocakbaşı’ndan başka lokanta modellerinin tutması olanaksıza yakın. Bunun dışında pizza, döner, ciğer, burger, dürüm... Yani sokak lezzetleri. Cihan’ın ortağı Üryan, burger ve sosisli sandviç yaparken, Kaan Sakarya ve Derin Arıbaş gibi çok üst düzey şeflerin dürüm işine soyunmaları gayet mantıklı. Onların değil; benim, sizin, bizlerin ayıbı.

50’lerin ABD’si gibi

Akaretler’deki Akali minicik bir mekân. Sabah kahvaltı vererek, akşamları pub olarak işe başladılar. Kahvaltı annelerinin Marmaris’ten temin ettiği ya da hazırladığı malzemelere dayalı olduğu için nefisti.

Ama asıl unutamadığım, bir akşam hazırladıkları ‘mandilla’ hamur işi. İnternete baktığımda bunun Meksika stili ‘tortilla’dan hazırlandığını gördüm. Çağlar çok daha güzelini yaptı. Baklavalık un, yumurta ve yumurta sarısından, elle yoğrulan güzelim bir hamur hazırladı. Çok beğendiğim için yazmasını rica ettiğim bir domates sos hazırladı. İçinde olgun domatesler, zeytinyağı, balsamik sirke, kırmızı şarap, tereyağı, krema, sarmısak, soğan, fesleğen, parmesan, karabiber, şeker ve tuz var. Hepsinin oranı çok iyi ayarlanmış ve birbirleriyle güzel bütünleşmişler.

Haberin Devamı

Pahalı olabilir  ama çok lezzetli AKALİ

Hamur, oda sıcaklığında bekletildikten sonra elle lazanya gibi kesildi ve ‘al dente’ pişti. Üstüne de o güzel domates sos. Tam 5 yıldızlık bir hamur işi! Zor ve zahmetli.

Çağlar daha ekonomik bir modele geçmek istedi ve bugünlerde 50’lerin ABD’si gibi trend olan burgeri seçti. Ben de iki kez denedim.

Akali Burger pahalı olduğu için eleştirilebilir ama çok lezzetli. 80, 160 ya da 240 gram seçiyorsunuz. Ben 160 gram seçtim. Et, taze ve yağı yerindeydi. Kanımca sığırın yağlı bölümlerinin kullanılması ve kurutulmadan pişirilmesi işin püf noktaları. Kullandıkları ekmek de lezzetli.

Et dışında ne istersiniz?

Burgerinizde et dışında neler olabilir? Seçenekler mönüde yazıyor ve her biri ayrı fiyatlandırılmış. Avokado kreması, patlıcan remoulade, jalapeno mash, Jack BBQ, dana bacon, göz yumurta, 2x cheddar, karamelize soğan... Hiçbirini istemezseniz burgeriniz ince bir cheddar dilimiyle sunuluyor. Ama ben avokado kreması ve patlıcan remoulade eklettim. Çok güzel oldu, et lezzetini güzel tamamladı. Tam istediğim gibi orta-az pişirdiler.

*  *  *

Haberin Devamı

Bunun dışında soğan halkası da bayağı iyiydi. Soğanın yurtdışından geldiğini söylediklerinde epey şaşkınlığa uğradım.

İleride kahvaltı ve pizzaya da başlayacaklarmış. Pizza konusunda biraz şüpheciyim ama kahvaltı için erken uyanmayı göze alırım!

Ben burgerime avokado kreması ve patlıcan remoulade eklettim. Tam istediğim gibi orta-az pişirdiler. İleride kahvaltı ve pizzaya da başlayacaklarmış. Pizzada şüpheciyim ama kahvaltı için erken uyanırım!

Burgazada’da yeni tatlar

Burgazada’daki Fincan Cafe, bu sene de çok iyi. Bu mevsimde iyi balık zor. Canan Hanım (Sofuoğlu) kanımca en lezzetli mezeleri yapıyor. Ev yapımı tarama, otlu peynir, marine somon, somon pastırma, köz patlıcan içinde eriyen peynir, kabak kızartma; kaçırmayın.
Yeni bir meze çıkarmış bu sene. Kadayıfa sarılı, ballı beyaz peynir. Ben çok sevdim. Sakızlı sütlacın altı kadayıflı yorumu da güzel ama kadayıf daha kıtır olmalı. Bir uyarı: Özellikle hafta sonu akşamları çok kalabalık oluyorlar ve servis aksayabiliyor. Tavsiyem ya öğlen ya da hafta içi bir akşam gitmeniz.
Ama eğer sahildeki lokantalar pahalı diyorsanız çarşıda Taşfırın kebap salonu var. Ben lahmacunu sevdim burada. Üzerine taze naneyle daha da leziz oluyor. Hem mangalda pişmiş patlıcan, hem naneyle dürüm gibi yemek ise en iyisi.
Pahalı olabilir  ama çok lezzetli AKALİ

 

Yazarın Tüm Yazıları