"Vedat Milor" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Vedat Milor" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Vedat  Milor

Gerçek kruvasan ve iyi bir kurabiye yemek için gidin: BREKKIE

Brekkie’nin adresini bilmenize gerek yok. Yolunuz Moda, Yoğurtçu Parkı tarafına düşerse önündeki aşırı kalabalıktan anlarsınız. Öncelikle, en iyilerden nicelik olarak farklı ama aynı niteliklere sahip bir kruvasan yapmayı başarmışlar. Ev yapımı cookie’ler de çok lezzetli. Bravo!

Güzel bir gün nasıl başlar? Daha doğrusu gastronomik açıdan nasıl başlamalı? İki yolu var bana göre: 1. Yeni demlenmiş çay ve simit. 2. Cappuccino ve kruvasan.
Sakın ilkine evet deyip ikinciye burun kıvırmayın. Daha önce defalarca yazdığım gibi, yemekte milliyetçilik olmaz. Gurur duymak başka, ‘bizden’ diye kötü olana körü körüne sahip çıkmak başka.
Ama bunun dışında bildiğim bir şey daha var. Rekabet ekonomide olduğu gibi mutfak alanında da harikalar yaratıyor. Yabancı ve farklı olanın da çakması yerine iyisi ortaya çıkar ve rağbet görürse bu, yerli olanın da işine yarıyor. Örneğin bir mahallede gençler kahve içmeye yönelirse çay kalitesi onunla yarışmak için artıyor. Kruvasan rağbet görürse giderek standartlaşan simit-gevrek de bundan yarar görebiliyor. Artizanal simit üretimine başlıyor biri...
Moda, bu açılardan son derece şanslı bir mahalle. Özellikle gençlere hitap eden birçok ürün ve lezzet bulunuyor. Kadıköy Çarşı’nın zenginliği ve iyi malzeme bulunması şüphesiz bunda rol oynuyor.
Ama bir önemli neden de denemeye ve yeniliklere açık bir kitle. Bu kitlenin önemli bir bölümü yurtdışına da çıkıyor. Kruvasanla açma arasındaki farkı bildiği gibi dondurulmuş hamurdan kruvasanla tazesi arasındaki farkı da biliyor.
Gerçek kruvasan ve iyi bir kurabiye yemek için gidin: BREKKIE(5 üzerinden 4 yıldız)
Moda’da yeniliklere
açık bir kitle var
Bilgiden beklenti doğuyor. Bu beklentiye cevap veren ve fiyat-kalite ilişkisini iyi hesaplayan işletmeci de başarılı oluyor. Bizde bu durum nadir olduğu için başarının ötesi, çok çok başarılı oluyor.
Moda Yoğurtçu Parkı tarafına yolunuz düşerse ne dediğimi anlarsınız. Brekkie’nin adresini bilmenize gerek yok. Aşırı kalabalıktan anlarsınız önünden geçerken.
Belki bu yüzden ben, iyi şeyler duymama rağmen ziyaretimi erteledim. Sonunda, Moda’da kalacağım üç günden birinde öğlen gitmek istedim. Telefon ettim. Rezervasyon almıyorlar. Soğukta dışarıda ve egzoz kokusunu içine çekerek masa beklemek de, en azından benim yaşımda, cazip değil. Bunun üzerine, açıldıkları zaman gitmeye karar verdik.
İyi de yapmışız. İyi iş yapmaya çalışan kültürlü genç insanların başında bulunduğu bir mekân. Can Bey (Akdaşlı) işletmecisi, sevimli eşi güzel kruvasan ve ‘cookie’leri (kurabiye) hazırlıyor ve kendi vizyonlarına uygun, düzgün bir servis ekibi kurmuşlar.
Tire tereyağı
başarılı sonuç vermiş
Biz erken gittiğimiz için kruvasanımız fırından yeni çıkmıştı ve ılıktı. Ülkemizde bulunan standart market tereyağının su oranı çok yüksek ve bununla kruvasan yapmak zor. Açma gibi oluyor. Can Bey epey denemeden sonra Tire tereyağında karar kılmış. Sonuç başarılı. Gerçek kruvasan. Tamam; San Francisco’daki Tartine veya Arsicault ya da Paris’teki Maison d’Isabelle veya Pichard ayarı değil ama bu düzeyi yakalamak çok çok zor.
Ben şöyle değerlendirdim: İtalya’daki çok üst düzey pizzayı ele alın. Diyelim ki Pepe in Grani’ninkini. Bizdeki favori pizzayla kıyaslayın. Absürd bir kıyaslama olur çünkü aynı evrende olmaları dışında ortak nokta bulamazsınız. Ama Brekkie kruvasan en azından en iyilerden nicelik olarak farklı ama aynı niteliklere sahip.
Bravo...
Kruvasandan kalan hamurla puf bir beyaz ekmek yapmışlar: Crobun. Bununla kahvaltı çok hoş. Biberli lor. Ayva reçeli ve çilek marmeladı. Zahter. Zeytinyağı-balzamik sirke, kuru kekik. Güzel.
İki de sıcak ve içi doldurulmuş kruvasan deniyoruz. Favorim ‘Caprese’. İçinde mozzarella, kuru domates, dağkekiği, zeytinyağı ve balzamik sirke var. İştah açıcı, hafif.
Gerçek kruvasan ve iyi bir kurabiye yemek için gidin: BREKKIE
Sıcak ve içi doldurulmuş kruvasanlar iştah açıcı. Cookie’leri işletmeci Can Akdaşlı’nın eşi hazırlıyor.
Çikolatalı cookie
baştan çıkarıcı
İkincisi ise ‘Eggboat’. Avokado, Ezine peyniri ve çırpılmış yumurta, kruvasanla birlikte fırınlanmış. Güzel. Avokado daha olgun ve lezzetli olsa tam not alır.
Bu iki sıcak kruvasan, yanında krem peynir, pesto, kuru domates, salatalık-domatesle sunuluyor. Bence çok fazla ama sosyal medyada aktif olmaya başlayalı beri biliyorum ki ülkemin insanı için göz doyması her şeyden önce geliyor.
Tatlı olarak çilek kremalı kruvasan iyi, ev yapımı cookie’ler, özellikle çikolatalısı ise bayağı baştan çıkarıcı.
Kahveye önem veriyorlar. Taze portakal suyu var. Şişe su da gerçek kaynak suyu.
Müşterisine değer veren bir yer ve karşılığını devamlı müşteri kitlesine sahip olarak alıyorlar.

X