Doğru yolda yeni tür bir meyhane

Nuran Restoran’ın sahibi Nuran Hanım 45 yıldır mutfakta ama Karaköy’de henüz yeni. Mekânın mutfağı, her yemeğin aynı lezzet ve başarıda olduğunu iddia edemesem de genel olarak başarılı ve sahibesinin kendisi gibi şahsiyetli ve de kendine özgü.

Haberin Devamı

Karaköy’de eski Maya lokantasının yerine açılan Nuran hoş bir mekân. Zevkle döşenmiş. Masalar, konsept, dekor ve müzik açısından benden yüksek puan aldı. Dekora biraz retro havası vermişler. Ahşap ağırlıklı. Koltuklar rahat. Çalan müzikleri ben çok sevdim. Ayrıca müziği başka birçok mekân gibi sonuna kadar açmadıkları için sohbet etmek mümkün. Mekânın 50 kişi civarı olması da bir artı. Sıcak mezelerin, Fransız bistrosu gibi, karatahtada yazmasını da hoş buldum.

Nuran Hanım’ın mutfağı, mekân gibi, şahsiyetli ve kendine özgü. Kalabalık bir grup olarak gittiğimiz için birçok yemeği denedik. Ortalama çizgi herkesi hoşnut etti ama her yemeğin aynı lezzet ve başarıda olduğunu iddia edemem.

Soğuklardan vişneli kısırı hepimiz beğendik. Vişne kısıra yakışmış ve yavan değil. Cibezi bazılarımız biraz fazla acı buldu. Rakı mezesi olarak düşünülürse uyum iyi. Ermeni mezesi topik genelde beğenildi. Lezzetli. İnce kabuklu. Soğanı iyi kavrulmuş, çiğ kalmamış. Ama şeker ve tahini biraz fazla konulmuş. Favalı enginar da denedik. İkisi birbirine yakışıyor. Ama enginar fazla pişmiş, olması gerektiği gibi diri değil. Başka bir soğuk meze olan avokadolu maş fasulyede konsensus sağlanamadı. Kimi beğendi, kimi beğenmedi. Bakalım siz nasıl bulacaksınız? Buna karşılık tahinli karnabahar ezmesini 8 kişinin 8’i de beğendi. Reyhanlı kabak çiçeğini ise herkes çok pişmiş buldu. Keza levrek marini de yeterli dirilikte bulmadık. Ama mutabbah adlı mezeyi beğendik. Patlıcan, tahin, yoğurt ve çeşitli otlar ile hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Doğru yolda yeni tür bir meyhane
Nuran Restoran Kemankeş Karamustafa Paşa Mahallesi, Kemankeş Cad. No: 35 Karaköy Tel: 0212 586 82 49

Karidesin tadını alamadım ama yemekten zevk aldım…

Tam 8 tane sıcak meze denedik: Peynirli pazı sarma; içliköfte böreği; karidesli semizotu mücveri; ekşi mayalı istavrit; ahtapot; hardallı vongole; fıstıklı ev sucuğu ve kokoreç.

Peynirli pazı sarma dilpeynirli. Ortak kanımızca dil peyniri asma yaprağıyla daha iyi uyum sağlardı çünkü asma yaprağı ekşi. Pazı sarma içine ise belki eriyebilen bir keçi peyniri daha çok yakışırdı.

Haberin Devamı

İçliköfte böreği beğenilmedi. Dışı paçanga gibi ve hamur kalın. İçi de kuru. İçliköfte gibi bir klasik yeniden yorumlandığında, kanımca onu daha da leziz hale getirip ek bir boyut eklemek gerekir. Örnek olarak Mikla’nın mantısını verebilirim. İçi hatırladığım kadarıyla kıyma değil, bütün ve yağı kıvamında et. Yoğurdu çok iyi ve güneşte kurutulmuş domates sos ek ve gerekli bir boyut ekliyor. Ben şahsen içli köftenin altına da kurutulmuş domates ve zeytinyağı-reyhanlı sosun yakışacağını düşünüyorum.

Semizotu mücveri başarılı. Belki azıcık fazla kızartılmış. Ben karidesin tadını alamadım ama bu yemekten zevk aldım.

Ekşi mayalı istavrit harikulade. İstavrit taze ve leziz. Tarator başarılı. Doğru bir kızartma tekniği kullanılmış. Başarılı bir tempura gibi. Tüm lezzetler dengeli bir şekilde bir araya gelmiş. Daha da mükemmel olabilir mi? Evet. Taratordaki ceviz bir nebze daha az çekilebilir.

Haberin Devamı

Hardallı kum midyesi vongole bende hayal kırıklığı yarattı. Şarap, Dijon hardal ve peynirli sos iyi. Ama kum midyeleri çok fazla pişmiş. İçleri sulu kalmalı ve deniz tadı alınmalı.

Doğru yolda yeni tür bir meyhane
Nuran Hanım 45 senedir mutfakta. Oğlu Anıl ise beş yaşından beri annesine yardımcı oluyormuş.

Doğru yolda...

Ahtapota özen gösterilmiş. Tandır ahtapot diyor Nuran Hanım. Özellikle ahtapotu yumuşak sevenler için tavsiye edilir. Ben sert değil ama ‘Galisya usulü’ ahtapotta olduğu gibi biraz dişe dokunur seviyorum. Ahtapot oldukça tuzlu ve bol kekikli. Sanki şaraptan çok rakılık. Hafif ve taneni yumuşak kırmızı şarap da olur. Tereyağında pişirmişler. Bana ağır geliyor. Doğal sızma zeytinyağını tercih ederim.

Haberin Devamı

Fıstıklı ve humuslu sucuk gayet iyi, İzmir’den getirilen kokoreç ise biraz kuru.

Nuran Hanım 45 senedir mutfakta ama Karaköy’de yeni. Oğlu Anıl Bey de 5 yaşından beri annesine yardımcı oluyormuş. Servisi organize etmekte son derece başarılı.

Eleştirilerime bakarak beş üzerinden 3.5 puanı yüksek bulabilirsiniz. Değil çünkü en azından kendine özgü, farklı ve lezzetli bir mutfak yaratma çabası var. Sıradan bir patlıcan salata için ne söyleyebilirsiniz? Ama Nuran Hanım’ın çabası ve yemekleri insana ilham verip yapıcı olduğunu düşündüğüm eleştirilere yol açıyor. Ayrıca lokantaları bir bütün olarak ve kendi kategorilerinde değerlendiriyorum.

Doğru yolda bir yeni tür meyhane burası.

Haberin Devamı

(Vedat Milor'un değerlendirmesi 5 üzerinden 3,5)

Yazarın Tüm Yazıları