Zor gün dostu!

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleriyle yaşanan siyasi gerginliğin iş dünyasını tedirgin ettiği bir ortamda Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın (EBRD) Türkiye’ye desteği devam ediyor. EBRD Başkanı Suma Chakrabarti, 2009’dan bu yana Türkiye’ye 7 milyar Euro yatırım yaptıkların belirterek, “Geçen yılki zorlu koşullarda bile Türkiye’deki 43’ü aşkın projeye EBRD kaynaklı 2 milyar 650 milyon Euro girdi” dedi.

Haberin Devamı

NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Londra’da European bank for Reconstuction and Development’ın (EBRD-Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası) Türkiye’de “sat-yap”cılığa adım atmasını sağlayan imzayı attıktan hemen sonra Bankanın Başkanı Suma Chakrabarti’nin ofisine geçti.

EBRD Başkanı Chakrabarti, Timur ve Intus Capital’deki ortağı Bülent Kozlu’yu kutladı:

- Ortaklık anlaşması beni memnun etti.

Chakrabarti, ardından bizi ofisine davet etti, ilk cümlesi şu oldu:

- Türkiye, EBRD için çok önemli bir ülke. Türkiye’nin bizdeki yeri başka.

2009’dan beri Türkiye’ye yatırdıkları kaynağın altını çizdi:

- Türkiye’ye 7 milyar Euro yatırdık. Türkiye, en fazla yatırım yaptığımız ülke konumunda. Bunda Rusya’dan çekilmiş olmamızın yanı sıra ülkenizdeki potansiyelin rolü var.

Haberin Devamı

İstanbul’da üst düzey temsilcilik şeklinde yönetilen birimin yanısıra Ankara ve Gaziantep’te ofislerinin olduğunu vurguladı:

- Geçen yılki zorlu koşullarda bile Türkiye’deki 43’ü aşkın projeye 1.9 milyar Euro yatırdık. Ayrıca, 750 milyon Euro da diğer kaynaklardan Türkiye’ye yönlendirdik. Geçen yıl ülkenize EBRD kaynaklı 2 milyar 650 milyon Euro girmiş oldu.

Bankanın kaynaklarını yönlendirme stratejisinde şu ayrıntıyı aktardı:

- Kaynakların en az yüzde 60’ını özel sektöre yönlendirmek gerekiyor. Şu anda bu oran ortalama yüzde 80 düzeyinde. Türkiye’de ise yüzde 98’e ulaşıyor. Özel sektöre kaynak konusunda en yüksek oran Türkiye’de.

Ülkemizde odaklandıkları 5 temel önceliği sıraladı:

- Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerjiye yatırım, sektördeki reformlara destek; özel sektörün katılımıyla altyapıda kalite iyileştirmeleri; inovasyon ve kurumsal yönetişimi geliştirerek özel sektörün rekabetçiliğini artırmak; uzun vadeli büyümeyi desteklemek amacıyla bölgesel katılım, gençlerin katılımı ve cinsiyet eşitliğini desteklemek; sermaye piyasalarını ve yerli piyasaları derinleştirmek.

Bankanın bir kuralının daha altını çizdi:

- Türkiye, iki yıldır yatırımlarımızda ilk sırada ama hiçbir ülkeye aşırı yatırım yapmamaya özen gösteriyoruz.

Bankanın adının yapısını tam yansıtmadığını kaydetti:

Haberin Devamı

- Adımız “Avrupa” ama biz sadece Avrupa’nın bankası değiliz. En büyük hissedarımız ABD. Japonya’nın da büyük hissesi var.

Türkiye’deki yatırımlarının şu ayrıntısına vurgu yaptı:

- Ülkenizde 21 şirkette özsermaye yatırımcısıyız. Özsermaye yatırımlarımız, toplam içinde yüzde 15 pay alıyor.

Noktayı bu yıla dönük olumlu mesajla koydu:

- Türkiye’ye yatırımlarımız sürecek. Bu yıl da EBRD’nin yatırım yaptığı ülkeler liginde birinci olursunuz.

Başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleriyle yaşanan siyasi gerginlik iş dünyasını tedirgin ediyor. ABD ve İngiltere’nin İstanbul Atatürk Havalimanı’nı riskliler arasına koyması kanımıza dokunuyor... Bu ortamda EBRD’nin, “Türkiye, 1 numaralı yatırım ülkemiz” tavrı moral veriyor...

Haberin Devamı

Zor gün dostu
EBRD Başkanı Suma Chakrabarti’ye referendumu anımsattık, şu yorumu yaptı: “Son 4 yılda ülkenizde art arda seçimler yaşandı. Seçim ortamları EBRD’nin Türkiye ile ilişkisini olumsuz etkilemedi. Referandum için de aynı şeyi düşünüyorum. Belki de istikrar getirir.”

 

 

TÜRKİYE BİZİM ÇOK ÖNEMLİ LABORATUVARIMIZ

 

SUMA Chakrabarti, iş hayatında kadınların desteklenmesi, KOBİ’lere dönük projeler gibi birçok konuda devreye giren uygulamaları önce Türkiye’de denediklerini  belirtti:

- Türkiye, EBRD için çok önemli bir laboratuvar. Bazı uygulamalarımız Türkiye’de başarılı olunca, diğer ülkelere de taşıyoruz. Nef’le Türkiye’de ilk kez deneyeceğimiz gayrimenkul sektörüne yatırım, diğer ülkelere de model olabilir.

 

Haberin Devamı

EBRD, HANGİ ŞİRKETLERDE VAR

 

SUMA Chakrabarti, EBRD’nin Türkiye’de ortak olduğu bazı şirketleri sıraladı:

- Akfen Enerji, Borsa İstanbul, Arkel, Fibabanka, Odeabank, Global Liman İşletmeleri, BRN Yatak, Graniser, Paşabahçe, Hisarlar, TAM Factoring, Hepsiburada, Onedio, Trendyol, MS Pharma.

AVRUPA İLE GERGİNLİK EKONOMİYE YANSIMAZ

EBRD Başkanı Suma Chakrabarti’ye Türkiye’nin Almanya ve Hollanda’yla başlayarak Avrupa ülkeleriyle yaşadığı gerginliği sorduk:- Yaşanan gerginlik, EBRD’nin ülkemize olumlu bakışını etkiler mi?- Gerginlik elbette bize yardımcı olmuyor.Ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin sözlerini anımsattı:

- Yaşanan siyasi gerginliğin ekonomik ilişkilere yansımasını beklemiyoruz. Ekonomi Bakanınız Nihat Zeybekci de bu yönde mesaj verdi.

Haberin Devamı

5 YILDIR CİDDİ BAŞARISIZLIK YAŞAMADIK

SUMA Chakrabarti, 5 yıldır EBRD’nin başında olduğunu belirtip, ekledi:
- Görev sürem boyunca Türkiye’de yatırım yaptığımız şirketler, kullandırdığımız kaynak konusunda 1-2 küçük vaka dışında olumsuzluk yaşamadık. Çoğunlukla başarılı olduk.

Yazarın Tüm Yazıları