Yüksek teknolojiye 3.3 milyar dolarlık yeni destek geliyor

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) “İnovasyon Haftası”nın Gaziantep durağında 162 milyar dolarlık ihracatta yüksek teknolojinin payına dikkat çekti:

Haberin Devamı

- İhracatımızın içinde yüksek teknoloji ürünlerinin payı yüzde 4. Almanya’da bu oran yüzde 31, Kore’de yüzde 25 düzeyinde. Bugünkü mantıkla 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefi ulaşılabilir değil.
LC Waikiki Yönetim Kurulu Başkanı Vahap Küçük, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Akfen ve TAV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın ve Türk Medya Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’la birlikte katıldığı oturumda şu örnekle Zeybekci’yi destekledi:
- Biz gömleğin kilosunu 31 dolara ihraç ediyoruz. İspanya’da bu rakam 55, İtalya’da ise 95 doları buluyor.
Ardından marka ligindeki duruma değindi:
- Türkiye’nin 1 markalı ürününe karşı İspanya 6, İtalya 11 markalı ürün üretiyor.
Sonra dünyadaki 87 trilyon dolarlık geliri anımsatıp, şu noktanın altını çizdi:
- 7.1 milyarlık dünya nüfusunun yüze 1’i tasarlıyor, yüzde 9’u üretiyor, yüzde 90’ı çalışıyor. 87 trilyon dolardan yüzde 1’lik tasarlayan kesim yüzde 70, yüzde 9’luk üreten kesim yüzde 20, yüzde 90’lık çalışan kesim de yüzde 10 pay alıyor.
Konuşmasını soruyla noktaladı:
- Türkiye tasarlayan mı olacak, yoksa üreten ve çalışan mı kalacak?
Nihat Zeybekci’nin Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin merkezindeki sohbet sırasında verdiği şu bilgi, Küçük’ün sorusuna kısmen yanıt gibi oldu:
- Yüksek teknoloji yatırımlarını tetiklemek için ek teşvikler düşünüyoruz. Bu tür yatırımlar mevcut sisteme göre 1’inci bölgede de olsa 5’inci bölge teşviklerinden yararlanıyor. Şimdi söz konusu yatırımlara ihracata dayalı olarak ek teşvik vereceğiz. Söz konusu ek teşviğin boyutu 2022’ye kadarki 7 yıllık dönemde toplam 3.3 milyar dolara eşdeğer destek olacak.
7 yılda 3.3 milyar dolarlık değere ulaşacak teşvik, yüksek teknoloji ürünlerinin ihracatımızdaki payını yüzde 4’ün ne kadar üstüne taşıyacak?
Bu teşvik, 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalamaya yetecek mi?

Haberin Devamı

TOBB, TİM üyeliği isteğe bağlı olmalı

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) yeni yapısının eskisine oranla daha etkin çalışmasını sağlayacağını savundu:
- Eskiden DEİK’in Kurucular Kurulu 75 üyeliydi. 25 kişilik yönetim kurulunun 13 üyesini TOBB belirliyordu. Şimdi Kurucular Kurulu 215’e çıktı. Bu kurul, 35 kişilik yönetim kurulunu seçiyor. O 35 kişi de 13 kişilik icra kurulunu belirliyor. Bir tek başkanı Ekonomi Bakanı atıyor. Yani, yapı eskisinden daha az demokratik değil.
DEİK’in eski yapısına eleştirisini yineledi:
- İş Konseyleri’nin muhatap olduğu ülkelerin bakanlarıyla, bürokratlarıyla görüşmeler yapıp bize bir bilgi notu bile göndermiyorlardı. Bir kopukluk söz konusuydu. Şimdi bu ortadan kalkacak.
- DEİK’in bu noktaya gelmesinde partinizin 17 Aralık operasyonu öncesinde, 12 yıl boyunca dış ekonomik ilişkileri TUSKON (cemaate yakın işadamlarının üye olduğu federasyon) üzerinden yürütmeyi tercih etmesinin payı yok mu?
- Ben öyle düşünmüyorum.
Zeybekci, bir başka soru üzerine şu mesajı verdi:
- Bence TOBB’a da, TİM’e de üyelik zorunlu olmamalı. İsteğe bağlı bir yapı oluşmalı. TOBB’dan, TİM’den hizmet alan sadece o hizmetin bedelini ödemeli.

Haberin Devamı

Suriye’nin 25 milyar doları Avrupa’ya gitti

GAZİANTEP Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, IŞİD terörü, Kobani sancısı yaşanırken, Suriye’ye bir başka pencereden baktı:
- Bizim duyumlarımıza göre Suriye’den 25 milyar dolar Kıbrıs Rum kesimi bankaları üzerinden Avrupa ülkelerine gitti. Bu kaynağı ülkemize çekmenin yolunu bulmalıydık.
Gaziantep’te iş kurabilen Suriyeliler’in olduğunu belirtti:
- Küçük çaplı işletme kuran 30 kadar Suriyeli işadamı Gaziantep Sanayi Odası üyeleri arasına katıldı.

Yazarın Tüm Yazıları