Yerli balıktan vazgeçmeyin somon da tüketin

İSTANBUL Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, 2 hafta önceki sohbetimizde Norveç’ten somon ithalatının arttığını belirtip, dert yandı:

Haberin Devamı

- Somon balığı omega-3 zengini olarak tanıtılıyor. Yerli balıklarımızın omega-3 konusunda somondan geride kaldığı algısı oluşuyor.

Ardından şu iddiayı ortaya koydu:

- Somon ülkemizde avlanan ve üretilen balıklara oranla daha düşük omega-3 içeriyor.

Sagun’a yanıt, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi (NORGE) Türkiye ve BAE Ülke Direktörü Maria Kivijarvi Heggen’den geldi:

- Türk tatlarıyla Norveç somonunu birleştirmenizden memnunuz.

Kişi başına balık tüketimine dikkat çekti:

- Üç tarafı denizlerle çevrili ülkenizde deniz ürünü tüketiminin yıllık ortalama 8.2 kiloda kalmasına üzülüyoruz. Oysa balık tüketimi insan sağlığı için çok önemli..

Bu noktada Sagun’dan aldığım verilere baktım:

- Kişi başına yıllık ortalama balık tüketimi Japonya’da 75, ABD’de 28, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde 24 kilo düzeyinde.

Haberin Devamı

Heggen, şu bilgiyi aktardı:

- Uzmanlar, omega-3 ve içindeki yağ asitlerinin (DHA ve EPA) insan sağlığına sayısız faydasının olduğunu, Norveç somonunun D vitamini, selenyum ve B12 zenginliğini vurguluyor.

Avrupa Komisyonu’nun Gıdaların Besleyici Değerler Endeksi’ne işaret etti:

- DHA ve EPA, beyin ve kalbin normal çalışmasına, görme gücüne, bebeklerin sağlıklı büyümesine, çocukların kemik gelişimine, sinir ve bağışıklık sisteminin normal çalışmasına kadar birçok faydalı etkiye sahip.

Norveç Ulusal Beslenme ve Deniz Ürünleri Araştırmaları Enstitüsü’nden (NIFES) aldığı verileri paylaştı:

- Bir porsiyon (150 gr) Norveç çiftlik somonu 1.8 gram EPA ve DHA içeriyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) ve NIFES’e göre 1 porsiyon Norveç somonu sağlıklı bir yetişkinin ihtiyacı olan haftalık omega-3 miktarını fazlasıyla karşılıyor.

İstanbul’a her geldiğinde yerli balık yediğine değindi:

- Değişik tür balıklar değişik önemli mineraller, vitaminler ve diğer besleyici maddeler içerir. Türk insanı yerli balıkları yesin ama Norveç somonunun omega-3 zenginliğini bilsin.

Bütçemize uyanı alalım, daha fazla balık tüketelim...

LEVREK VE ÇİPURA SOMONLA YARIŞIYOR

İSTANBUL Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Tuncay Sagun, Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Ufuk Çelik ve Prof. Şükran Çaklı’nın araştırmasını gönderdi.

Haberin Devamı

Önce omega 3 (EPA ve DHA) oranlarına baktım:

* EPA: Levrek (1.75), somon (3.76), çipura (2.72)

* DHA: Levrek (2.34), somon (4.52), çipura (10.57)

Bazı mineral varlıklarına dikkat ettim (mg/kg):

* Magnezyum: Levrek (486), somon (252.6), çipura (361.4)

* Potasyum: Levrek (4060), somon (3131), çipura (3990)

* Kalsiyum: Levrek (7996), somon (150.2), çipura (1913)

* Fosfor: Levrek (549.9), somon (485.3), çipura (768.4)

Protein durumu da şöyle:

* Levrek (% 22.02), somon (% 21.63), çipura (% 20.31)

'GÖKHAN KENDİNE PARA İSTİYOR' DERLER

PROF. Gökhan Hotamışlıgil, yönettiği Harvard Üniversitesi Sabri Ülker Merkezi’nin 2016’daki buluşlarını anlatırken 2012 yılı nisan ayını anımsadım.

Haberin Devamı

Avea’nın Massachusetts Institute of Technology’deki (MIT) bir laboratuvarla işbirliği için Boston’a (ABD) gittiğimde, Singapur devletinin desteklediği bilgisayar oyunu laboratuvarını da gezdim.

Dönemin Boston Başkonsolosu Murat Lütem’le Harvard Üniversitesi Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölüm Başkanı Prof. Gökhan Hotamışlıgil’i de ofisinde ziyaret ettik. Prof. Hotamışlıgil’e Singapur örneğini anlatıp, şu mesajı aldım:

- Türkiye, yurtdışında önde gelen bilim insanlarına destek veremez mi?

Birden duraksadı:

- Şimdi birileri “Gökhan kendine para istiyor” diyecek.

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker öyle düşünmedi. Prof. Hotamışlıgil’le 2014’te bağlantıya geçti. Sabri Ülker Vakfı, Harvard’a 24 milyon dolar bağışladı. Sabri Ülker Merkezi kuruldu.

Haberin Devamı

Yardımcı Doç. Furkan Burak, karaciğere şeker üretme komutu veren yeni bir hormonu keşfetti, bu hormonun tedavi amacıyla kullanılmasını sağlayacak molekülün geliştirilmesini sağladı.

Yolu Sabri Ülker Merkezi’nden geçen Bilkent Üniversitesi’nden Yardımcı Doç. Ebru Erbay, yağ asidi Lipokin’in kalp ve damar hastalıklarına karşı etkinliğini gösteren, mekanizmalarını açıklayan buluş yaptı.

Buluşların arkası gelecek gibi görünüyor.

Yazarın Tüm Yazıları