Yeni sistemle ekonomide işler daha sağlıklı yürür

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Londra’dan ayrılmadan önce İngiltere gezisini değerlendirirken yatırımcılara verdiği mesajı özetledi:

Haberin Devamı

- Türkiye’nin bir yatırım dostu ülke olduğunu, ülkemizde yatırım yapan kimsenin herhangi bir kayba, sıkıntıya uğramayacağını anlattık.

Bunun üzerine sorduk:

- Yatırımcıları ikna ettiğinizi düşünüyor musunuz?

Şu yanıtı verdi:

- Bu önümüzdeki süreçte görülecek. Türkiye’deki mevcut yatırımlarını güçlendirme noktasında atacakları adımlar veya yeni yatırımlar noktasında ne gibi gelişmeler olacağına bakmamız gerekecek.

Ardından 24 Haziran’ı anımsattı:

- Bütün mesele 24 Haziran. İnşallah “Cumhur İttifakı”nın Cumhurbaşkanı adayının kazanmasının, daha önceki dönemlerde olduğu üzere Türkiye konusunda yine heyecan uyandıracağına inanıyorum. Dersimize çalışıyoruz. Seçim Beyannamemizi açıklayınca bunu daha net göreceksiniz. Gerek küresel sermayenin Türkiye’ye girişi, gerekse mevcutların devamı açısından bizi daha iyi bir gelecek bekliyor.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı’na ekonomiyle ilgili son dönemlerdeki mesajlarını anımsatıp, şu soruyu yönelttik:

- Faizi enflasyonun sebebi görüyorsunuz, altına dayalı model öneriniz oluyor, milli paralar ile dış ticareti gündemde tutuyorsunuz. Bütün bunlara bakınca yeni bir ekonomik programın yazılması söz konusu olacak mı?

- Aslında yazılıyor yeni şeyler. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, ekonomide de işlerin daha sağlıklı yürümesini sağlayacak. Halihazırdaki sistemde, bürokratik oligarşinin tümüyle yenildiğini söyleyemeyiz; zira bürokratik oligarşi egemenliğini sürdürüyor.  Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin en önemli getirilerinden birisi, bürokratik oligarşinin egemenliğinin son bulması olacaktır.

Dış ticarette yerel para konusuna işaret etti:

- Rusya, İran, Çin ve Güney Kore gibi ülkelerle ulusal paralar üzerinden alışveriş yapma hususundaki çabaların, altınla borçlanma gibi alternatiflerin kur baskısından kurtulma açısından önemli olduğuna inanıyorum.

Tekrar 24 Haziran sonrasına dikkat çekti:

- 24 Haziran’dan sonraki süreçte, sistem tüm kurumlarıyla her açıdan daha sağlıklı, daha hızlı işleyecek. Siyasi iktidar başarısızlık halinde bedel ödeyeceğinin bilinciyle, çok daha sorumlu davranmak durumunda olacaktır.

Haberin Devamı

Yerlisi ve yabancısıyla yatırımcılar, piyasa oyuncuları artık 24 Haziran seçimlerine odaklandı...

Sandıktan çıkacak sonuç, ekonomi için de önemli işaret olacak...

İNGİLTERE İLE UFUKTA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI VAR
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere ile ticaret hacmini anımsattı:

- İkili ticaretimiz şu anda 16.2 milyar dolar. Bunu 20 milyar dolara çıkarma hedefimiz var.

İngiltere’nin Brexit sürecini anımsatıp sorduk:

- Ufukta İngiltere ile bir serbest ticaret anlaşması görünüyor mu? İngiltere, AB ile bir anlaşma imzalamayı planlıyor. Türkiye ile bu bağlamda nasıl bir takvim öngörülüyor?

- Evet, serbest ticaret anlaşması ufukta gözüküyor. Ama bir takvim vermem doğru olmaz. Ama özellikle 24 Haziran’dan sonra sanırım bu konuyla ilgili adım atmaya hazırlar.

Haberin Devamı

Ardından salonda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye söz verdi. Zeybekçi, İngiltere ile serbest ticaret anlaşması sürecini özetledi:

- Şimdiye kadar teknik içerikli 3 görüşme yapıldı. İngiltere ile serbest ticaret anlaşması süreci olumlu yönde ilerliyor.

Yazarın Tüm Yazıları