Yeni hikâye yazılımdan çıkar ihracat 5 milyar doları rahat yakalar

Türkiye’nin önde gelen yazılım şirketlerinden Etiya İcra Kurulu Başkanı Aslan Doğan, bir süre önce Türk Eximbank’a gitti, ihtiyacı olan teminat mektubu için başvuruda bulunduğunu belirtti. Eximbank yetkilileri başvuruyu inceleyip, yanıtı verdi:

Haberin Devamı

- Mevzuatımızda “yazılım”ın karşılığı yok. Maalesef size teminat mektubu veremiyoruz.

Eximbank’tan eli boş çıkarken şunu düşündü:

- Hemen her sektörle ilgili mevzuat var ama “yazılım” konusunda yok. Eximbank’tan kredi veya teminat mektubu talep ettiğimizde, ev, arsa, otomobil soruyorlar. Bu tür teminatlar almak istiyorlar.

Doğan, Kanadalı telekom operatörü Videotron’la imzaladıkları 10 yıllık IT hizmetleri yönetimi sözleşmesini bana anlatırken, Eximbank’la görüşmesini anımsayıp, sürdürdü:

- Türkiye’nin “yazılım” ihracatı bu yıl 1 milyar doları bulacak. Sektörümüz her yıl Türkiye ekonomisinin 3 katı oranında büyüyor.

Sektörün yeterince desteklenmediğini savundu:

- “Ar-Ge merkezi” teşviklerinde kendi şirketlerine hizmet veren ile ihracat yapan yazılım şirketleri aynı kapsamda tutuluyor. Oysa ihracat yapanların daha fazla desteklenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin “yazılım”ı stratejik sektör olarak görmesi gerektiğini belirtti:

- “Yazılım”, stratejik ilan edilip, teşvikler ona göre belirlensin, sektörümüzün ihracatı 2023’te rahatlıkla 5 milyar doları yakalar.

Kamu ihalelerindeki alışkanlığa işaret etti:

- İhalelerde “Yüzde 15 pahalı dahi olsa Türkiye’de üretilenin tercih edilmesi” yönünde yayınlanmış genelgeler var. Ancak, kamuda ihaleleri yöneten otoriteler “yazılım” konusunda buna uymuyor. İhalede en az 3 teklif almakla yetiniyorlar. Türkiye’de geliştirilen “yazılım”ı tercih etmek gibi çabaları olmuyor.

Etiya ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

- Singapur, Dubai, Amsterdam, Silikon Vadisi (ABD) ve Montreal’de (Kanada) satış ofisimiz var. Ürün geliştirmeyi Türkiye’de çoğu mühendis 650 kişi ve Ukrayna’daki 30 kişiyle gerçekleştiriyoruz.

Kısa vadede 200 kişilik yeni istihdam yaratacaklarını vurgulayıp, Montreal’e uzandı:

- Kanadalı Videotron’un dijital transformasyonu ve sistemin 10 yıl süreyle işletimini biz yapacağız. 10 yılda kontrat bedelini 3’e katlayabiliriz. Montreal’de 30 kişi istihdam ediyoruz.

Ardından şu mesajı verdi:

- Türkiye’nin yeni hikâyesi “yazılım”dan çıkabilir. Adımlarımızı buna göre atalım...

Haberin Devamı

Gereken adımlar atılsa, “akıl teri”nden daha fazla ihracat geliri sağlansa iyi olmaz mı?


‘SÖZLEŞME’ İLE KREDİYİ BREZİLYA’DA ÖĞRENDİM

TÜRKİYE-Yunanistan İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, 2007 yılında Brezilya’ya gitti. 1 milyon dönüm arazide pamuk ve soya üreten bir şirketle görüşürken, ekili alanın boyutlarına odaklandı:

- Uzunluğu 36, genişliği 19 kilometre olan tek parça arazide üretim yapıyorlardı. Tesisin kendi özel havaalanı ve uçakları vardı.

Şirketin yöneticilerine finansman kaynaklarını sordu, şu yanıtı aldı:

- Bankalar, yaptığımız “iş sözleşmeleri”ni teminat olarak kabul edip kredi veriyor.

Türkiye’ye döndüğünde modeli bazı bankalara anlattı, olumsuz yanıt aldı:

Haberin Devamı

- Pes etmedim, yaptığım işler zamanla bana “sözleşmeye dayalı kredi” kapısını açtı.

Levent Sadık Ahmet, finansmanla ilgili bu öyküyü Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği’nin (KEYİAD) “Keşan Ekonomi Forumu”nda anlattı.

KEYİAD Başkanı Ahmet Eler’in yönettiği oturuma Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi Başkanı Pınar Eczacıbaşı, BigChefs kurucusu Gamze Cizreli katıldı.

Yeni hikâye yazılımdan çıkar ihracat 5 milyar doları rahat yakalar

İSTEYENE ‘KÂĞITLIK ODUN’ VEREBİLİRİZ

ORMAN Genel Müdürülüğü, geçenlerde yayınlanan “Yerli selüloz-kâğıda endüstriyel orman ve 1 milyar dolar gerekiyor” başlıklı yazım için bir bilgi notu gönderdi. Bilgi notunda Orman Genel Müdürlüğü’nün öncelikli görevine dikkat çekildi:

Haberin Devamı

- Öncelikli görevlerimiz arasında, “Ormanların korunması ve işletilmesi, orman alanlarının genişletilmesi, birim alandan en yüksek verimi temin edecek ormanlar tesis etmek” yer alıyor.

Endüstriyel ağaçlandırma eylem planının 2013’te uygulamaya konulduğuna işaret edildi:

- Ülke genelinde 1 milyon 650 bin dekar alanda endüstriyel ağaçlandırma kararlaştırıldı, bugüne kadar 250 bin dekar alanda çalışma gerçekleştirildi.

Bu konuda özel sektörün önünün de açıldığı vurgulandı:

- Özel sektöre yatırım giderinin yüzde 25’i kadar hibe veriliyor. Bugüne kadar 20 bin dekar alanda özel endüstriyel ağaçlandırma gerçekleşti.

Orman Genel Müdürlüğü’nün kâğıtlık odun tahsisi de yaptığı kaydedildi:

Haberin Devamı

- Bu yıl, 676 bin metreküp kâğıtlık odun tahsisi yapıldı.

Kâğıt sektörünün “stratejik” kabul edildiğinin altı çizildi:

- Hammadde talebinde bulunan tüm firmalara garanti veriyoruz.

Endüstriyel odun üretiminin 2003’te 7.3 milyon metreküp olduğu anımsatıldı:

- 2018’de endüstriyel odun üretimi 20 milyon metreküpü buldu.

 Dövizdeki aşırı dalgalanma öncesinde kâğıt hamuru ithalatının daha ucuz olduğuna vurgu yapıldı:

- O dönemde odun talebi yoktu. Dövizle birlikte ithal selüloz maliyeti artınca, iç piyasada oduna talep arttı. Talep eden tüm şirketlere kâğıtlık odun verilebiliyor.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları