WhatsApp’ta ‘İstanbul Vergi Merkezi’ kurdular

VERGİ Konseyi Başkanlığı’nı 8 yıl yürüten Mustafa Uysal, ilk dönemlerde 50 üyeden oluşan, mevzuatın yenilenmesine önemli katkılar veren kurumun zaman içinde “zayıfladığını” dikkate alarak 2011’de dönemin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e gitti:

Haberin Devamı

- Sayın Bakanım, üye sayımız 10-15’lere kadar indi. Vergi Konseyi’ne Bakanlığınızın da ilgisi azaldı. Müsadenizle ben de artık Başkanlığı bırakayım.

Şimşek, “Bırakma” dese belki de Uysal yeni bir atılımla görevi sürdürmeyi deneyecekti. Ancak, Bakan’dan o yaklaşımı görmedi:

- 2011’de Vergi Konseyi Başkanlığı’nı bıraktım. Konsey dağılmasa da işlevsiz kaldı.

Aradan 5 yıl geçti, Vergi Konseyi’nde görev yapmış şu isimler bir araya geldi:

- Prof. Hakan Üzeltürk, Bülent Çorapçı, Mustafa Koç, Mustafa Uysal ve Mustafa Tan.

Birlikte şu kararı verdiler:

- Ülkemizin vergi kültürünün oluşturulması ve sürdürülmesi, vergi sistemi konusunda fikirler verilmesi, vergi ile ilgili davranışların geliştirilmesi, vergi ve hukuk ilişkisinin sağlanması, uluslararası vergi prensipleri konusunda tarafların bilgilendirilmesi, yol gösterilmesi temel hedefiyle çalışalım.

Haberin Devamı

Bu çalışma birliği için şu ismi seçtiler:

- İstanbul Vergi Merkezi.

Hızlı hareket için bu yapıyı şimdilik dernek veya vakıf şekline dönüştürmek istemediler:

- WhatsApp ve mail grubu kuralım. Bir de web sitesi hazırlayalım.

Böylece Prof. Hakan Üzeltürk’ün başkanlığında “İstanbul Vergi Merkezi” kuruldu, ilk çekirdek ekip de İcra Kurulu’nu oluşturdu. 37 kişilik üyeleri arasındaki isimlerden bazıları şöyle sıralandı:

* Adnan Nas, Bumin Doğrusöz, Hüsnü Güreli, Mehmet Akif Ulusoy, Sedat Eratalar, Niyazi Çömez, Mehmet Ateş, Şaban Erdikler, Yücel Akdemir, Veysi Seviğ, Vehbi Karabıyık, Prof. Ateş Oktar, Fatih Dural, Feridun Güngör, Ferruh Tunç.

Prof. Üzeltürk, şu noktanın altını çizdi:

- Adil vergi sistemi oluşturmak kolay değil. Verginin tüm taraflarının hukukun üstünlüğü çerçevesinde iyi niyetli hareket etmesi gerekir. Bunun için taraflar birbirlerini dinlemeli, anlamalı, problemlere çözümler üretmeli.

Mustafa Uysal, Vergi Konseyi çalışmalarını anımsattı:

- Vergi Usul Kanunu ve Gelir Vergisi Kanunu hazırlıkları sırasında örneğin sporculara ilişkin düzenlemeler için Turgay Şeren’le, müzik alanında Ali Rıza Binboğa ile görüşmüştük. Yani, kanunun muhatabı her kesimle görüşme yapmıştık.

Haberin Devamı

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da buna önem verdiğini vurguladı:

- Sayın Erdoğan sıklıkla, “Her kesimin görüşünü alın” uyarısında bulunuyordu.

AK Parti döneminin eski Maliye Bakanlarından Kemal Unakıtan’ı da rahmetle andı:

- Vergi Konseyi’nin en aktif çalışmaları Unakıtan dönemindeydi.

İstanbul Vergi Merkezi, “adil sistem” için elini taşın altına koymayı bekliyor...

 

WhatsApp’ta ‘İstanbul Vergi Merkezi’ kurdular
Gül Konuklar

COCA-COLA VE ABBOTT’TAN İKİ TRANSFER YAPTI

SÜTAŞ’ın Tire Fabrikası’nı gezerken, bizi karşılayanlar arasından Gül Konuklar öne çıktı:

- Ben Tire Fabrikası Müdürüyüm.

Türkçe konuşmakta zorlandığı dikkatimi çekince, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın bir akşam önceki sözünü anımsadım:

Haberin Devamı

- Tire’ye ABD’den tersine beyin göçü de yapmış olduk.

Konuklar’a sordum:

- Muharrem Bey’in sözünü ettiği transfer siz olmalısınız.

- Evet. Doktoram peynir üzerine. ABD Tarım Bakanlığı Araştırma Servisi’nde görev aldım. Daha sonra ilaç şirketi Abbott’un laboratuvarında uzun süre yöneticilik yaptım. Türkiye’ye dönme zamanımın geldiğini düşünürken karşıma Sütaş Tire Fabrikası işi çıktı ve kabul ettim.

Fabrikayı gezerken Mart 2015’te 12 ülkeyi kapsayan Coca-Cola Beverages Afrika CEO’luğuna atandığını bildiğim Hüseyin Akın’ı gördüm. 27 yıl Coca-Cola’da çeşitli görevlerde bulunmuş Akın’a sordum:

- Hayırdır?

- Temmuz 2016’da Güney Afrika’daki görevi bıraktım, Coca-Cola’dan da ayrıldım. Ekim 2016’da Sütaş Grubu’na Süt Ürünleri İcra Başkanı olarak geçtim.

Haberin Devamı

Suriye bataklığında yaşadığımız sıkıntı ve terörün sık sık aramızdan aldığı canlarla umudu kırılanlardan bazıları, “Kapağı ABD’ye atsam” diye düşünüyor...

Gül Konuklar ile Hüseyin Akın, öyle düşünenlere “tersine göç”le yanıt veriyor...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları