Venezuela’ya ‘ton’ satıyor üretim için zemin yokluyor

VENEZUELA’nın başkenti Caracas’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve heyetinin konakladığı otelde Türkiye’nin ülkedeki Büyükelçisi Şevki Mütevellioğlu ile sohbet ederken, Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve Namet Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Kayar, o gün yapılan ikili iş görüşmelerinden örnek verdi:

Haberin Devamı

- Dardanel, Venezuela Gıda Bakanlığı ile iyi bir anlaşma imzaladı. Venezuela’ya satmaya başladığı ton balığı konservesini artıracak.

Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen’in Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) oluşturduğu 30 kişilik Venezuela iş heyetinin içinde olup olmadığını sordum, telefonuna sarıldı:

Venezuela’ya ‘ton’ satıyor üretim için zemin yokluyor

- Niyazi Bey’in oğlu Mehmet Önen burada. Çağırıyorum, gelsin kendisi anlatsın.

Kayar, Mehmet Önen’i ararken DEİK Genel Sekreter Yardımcısı Merih Kepez’in iş heyetinin ikili görüşmelerine ilişkin hazırladığı notun Dardanel ile ilgili bölümüne baktım:

- Dardanel, bu yıl Venezuela’ya 17 konteyner ton balığı konservesi ihraç etti. Halen, hükümet ile yaptıkları 18 milyon dolarlık ihracata denk gelen 200 konteynerlik kontrat sürüyor. 2019 yılı Şubat ayı sonuna kadar 200 konteynerlik sevkıyat tamamlanacak.

Haberin Devamı

Dardanel İcra Kurulu Başkanı Mehmet Önen, DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye-Venezuela İş Konseyi Başkanı Selim Bora, Başkan Yardımcılarından Osman Çalışkan’ın da katıldığı sohbette Venezuela Gıda Bakanı Medina ile görüşmelerini özetledi:

- Venezuela, 2019 Şubat’ı sonrasında da bizden ton balığı konservesi almayı sürdürecek gibi görünüyor. Söz konusu tarihte kontratımız yenilenirse, bu ülkeye ihracatımız 180 milyon dolara kadar ulaşabilir.

DEİK’in notlarından Dardanel’in Venezuela’da ton balığı tesisi işletmeyi gündemine alabileceğine ilişkin bölümü işaret ettim, anlattı:

- Burada atıl durumda olan 5 tane ton balığı konservesi fabrikası var. Gıda Bakanı Medina, bu fabrikalardan birini devralıp işletmemizi istedi. Bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi.

Önen’e fabrika teklifi ile ilgili planlarını sordum, yanıtladı:

- Gündemimize alıp bakacağız. Eğer koşullar uyarsa Venezuela’da üretime girmeyi düşünebiliriz.

DEİK’in görüşmelerle ilgili notlarında bu konuyla ilgili şu bölüm dikkatimi çekti:

- Venezuela Gıda Bakanı Luis Medina, Dardanel’in ülkede ton balığı tesisi işletmesini istihdam açısından da önemsiyor.

Haberin Devamı

Nail Olpak araya girdi:

- Mehmet Önen, DEİK’in “İş Forumu ve İkili İş Görüşmeleri” turuna ilk kez Venezuela ile katıldı. Caracas’a gelirken, kendisine çalışma modelimizi anlattım. Buradan somut bağlantıyla dönmesine çok sevindim.

Dardanel örneği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve çatısı altındaki ihracatçı birlikleri ile DEİK’in düzenlediği ülke turlarının hiç de boşuna olmadığını ortaya koyuyor...

 

CARACAS’TA 3 BİN 400 SOSYAL KONUT YAPTIK

TÜRKİYE-Venezuela İş Konseyi Başkanı ve Summa İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bora’ya ülkede üstlendikleri projeleri sordum, anlattı:

- Şu anda yürüyen işimiz yok. 2011-2014 döneminde Caracas’ta 3 bin 400 adet sosyal konut yaptık.

Haberin Devamı

Cep telefonundan yaptıkları konutların fotoğrafını gösterdi:

- 200 milyon dolarlık proje 33 hektarlık bir alanda gerçekleşti. Sosyal birimler ve belediye binası dahil bir anlamda 10-12 bin kişilik kasaba kurmuş
olduk.

 

VENEZUELA İLE BARTER KÖPRÜSÜ ALTINLA KURULUR MU

DEİK Başkanı Nail Olpak, Ahlatçı Holding’in Caracas’da muhataplarıyla yaptığı ikili görüşmeleri örnek gösterdi:

- Ahlatçı Holding’e, Venezuela’da pırlanta maden yatağı işletmesi teklif edildi. Holding temsilcileri bu teklifle ilgilendi. Görüşmeleri sürecek.

Holding’in Türkiye’deki 3 altın rafinerisinden birine sahip olduğunu belirtti:

- Ahlatçı Holding’e ülkenin Cojedes eyaletindeki altın madenini işletmesi de teklif edildi.

Haberin Devamı

Bu noktada Venezuela’nın finansman sıkıntısı yaşadığına işaret etti:

- Ahlatçı Holding, eğer altın madeni işine girerse, Venezuela ile altın üzerinden bir barter modeli kurulabilir. Böylece ödeme sorunu da aşılır.

 

Yazarın Tüm Yazıları