Türkiye’de üretilen otonun kilo fiyatı Fransa’ya yaklaşıyor

Haberin Devamı

ULUDAĞ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ile birlikte önderliğini yaptıkları “Bursa İnovasyon ve Tasarım Buluşmaları”nın açılışında Türk otomotiv sektörünün katma değer durumunu şu cümleyle özetledi:
- Otomotiv sektörümüzün kilo başına ihracatı 7.5 dolar düzeyinde. Almanya’da bu rakam 15 dolar.
Toplantının bitiminde Sabuncu’dan başka ülkelerden veriler istedim:
- Kore’de otomotiv sektörünün kilo başına ihracat fiyatı 8.5 dolar. Çek Cumhuriyeti ve Brezilya’nınki de 10 dolar civarında.
Hyundai ve Kia gibi markaları olan Kore ile aramızdaki farkın 1 dolara inmiş olması ilgimi çekti. Bu durumu Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) Hollanda’daki inovasyon turu sırasında Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şenel’le konuştum:
- Elinizde başka ülkelerden örnekler varsa verir misiniz?
Şenel, binek otomobil ihracat fiyatı verilerini paylaştı:
- Binek otomobilde ülkemizin kilo başına ihracat fiyatı 9.7 doları buluyor. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında markaları bizde de üretilen Fransa’nın kilo başına binok otomobil ihracat fiyatı da 12.2 dolar düzeyinde bulunuyor.
- Genel ortalamada Kore’ye, binek otomobilde de Fransa’ya epey yaklaşılmış olması, Türk otomotiv sektörünün katma değer açısından sanıldığı kadar geride yer almadığını gösteriyor değil mi?
- Türk otomotiv sektörünün başarısı ortada. Elbette katma değeri daha da artırmamız gerekiyor. Bunun için inovasyonda örnek alabileceğimiz ülkeleri yakından inceliyoruz.
Sonra diğer örnekleri sıraladı:
- İngiltere, binek otomobili kilo başına 20.3 dolara ihraç ediyor. Almanya’da bu rakam 19.6, Japonya’da 14.3, ABD’de ise 14.2 dolar düzeyinde seyrediyor.
Türk otomotiv sektörü iş barışında sorun yaşarken, yerli otomobil üretimine çok yaklaşıldığı dillendirilirken bugüne kadar alınan yolu iyi değerlendirmek gerekiyor.

Haberin Devamı



THY kabin içi eğlence için ‘tablet’ deniyor



Türkiye’de üretilen otonun kilo fiyatı Fransa’ya yaklaşıyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin davetiyle “inovasyon turu” için Amsterdam’a giderken Türk Hava Yolları’nın (THY) kabin görevlileri business class yolcularına iPad dağıtmaya başladı:
- Ekran donanımı yeterli olmayan eski tip uçaklarımızda uçak içi eğlence hizmetini iPad’le tamamlamaya çalışacağız. Denemek ister misiniz?
TİM Başkanvekili Süleyman Kocasert, yönetim kurulu üyeleri Ömer Burhanoğlu ve Sabri Ünlütürk iPad’i deneyen yolcular arasında yerini aldı. Kabin görevlileri ricada bulundu:
- Uçağımız inişe geçerken iPad’leri sizden geri alacağız. Bize olumlu-olumsuz izleniminizi aktarırsanız seviniriz.
Kabin görevlilerine 2 yıl kadar önce Melborn’den Sidney’e (Avusturalya) Quantas Hava Yolları ile yolculuk yaparken çektiğim fotoğrafı gösterdim:
- Quantas Hava Yolları, tüm uçakta özel üretim tablet ile uçak içi eğlence hizmeti veriyordu. Tabletler koltuk arkalarına yerleştirilmişti.
Kabin görevlileri iPad işinin kalıcı olmadığını vurguladı:
- THY yönetimi eski tip uçaklar için iPad çözümünü geçici görüyor sanıyoruz. Yeni uçaklarda tüm yolcuların kişisel kullanabileceği ekranlar zaten yer alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları