Turgut Özal Tıp Merkezi, borç ve kadro krizi yaşıyor

MALATYA İnönü Üniversitesi’nin yeni akademik yıl töreni sonrası Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile birlikte Rektör Prof. Ahmet Kızılay’ın odasındayız...

Haberin Devamı

 

Odada Malatya Valisi Mustafa Toprak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Malatyalı İşadamları Derneği Başkanı Yunus Akdaş, Malatya Eğitim Vakfı eski Başkanı Şaban Taçyıldız, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Hakan Parlakpınar var.

 

Rektör Prof. Kızılay, Malatya Milletvekili olan Bakan Tüfenkci’ye İnönü Üniversitesi bünyesindeki Turgut Özal Tıp Merkezi’nin borç sıkıntısını açtı:

 

- 120 milyon lira borcumuz var. Bunun 80 milyon lirasının vadesi geçmiş durumda. Ödemelerde 11 ay gerideyiz. Borcu kendi imkanlarımızla kapatma gücümüz yok.

 

Haberin Devamı

Başhekim Prof. Parlakpınar araya girdi:

 

- Hacettepe, Gazi gibi üniversitelere bütçeden yardım yapılıyor. Turgut Özal Tıp Merkezi bu yardımlardan hiç pay alamıyor. Borç yüzünden yeni malzeme alımı yapmakta zorlanıyoruz.

 

Rektör Prof. Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi’nin bir başka önemli sıkıntısını anımsattı:

 

- Sayın Bakanım, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde hemşire, hasta bakıcı kadrosu açığımız var. Maliye Bakanlığı’na kadro ihtiyacımızın 256 olduğumuzu bildirmiştik. Kador açığı nedeniyle Tıp Merkezi’mizde 100’ü aşkın yatak boş duruyor.

 

Prof. Parlakpınar, sorunu şu sözle daha çarpıcı şekilde ortaya koydu:

 

- Tıp merkezimizde profesör var, hemşire yetersiz. Bu nedenle daha fazla sayıda hastaya hizmet verebilecekken, yataklar, ameliyathaneler ve yoğun bakım üniteleri boş duruyor.

 

Tüfenkci, Maliye Bakanı Naci Ağbal’ı aradı. Ağbal, sorunu çözme konsunda umut yerine İnönü Üniversitesi Rektörü’ne randevu sözü vermekle yetindi. Tüfenkci, Rektör’e döndü:

 

Haberin Devamı

- Gidin, yeniden ilk ağızdan sıkıntıyı anlatın.

 

Tüfenkci, Yeşilyurt Belediyesi’nin “Medeniyet & Sanat Araştırmaları Merkezi”nin açılışına geçti, biz Başhekim ve ekibiyle Karaciğer Nakil Enstitüsü’nü gezdik. Amacı Enstitü’nün altyapısını, donanım gücünü, boş ameliyathaneler, yoğun bakım servisleri ve hasta yataklarını göstermekti.

 

Tur sırasında Turgut Özal Tıp Merkezi’nin karaciğer naklinde dünya ikincisi konumuna gelişinde önceki rektörlerden Prof. Fatih Hilmioğlu’nun, ondan sonra görev yapan Prof. Cemil Çelik ile bölümün lideri Prof. Sezai Yılmaz’ın emeklerini anımsadım.

 

Ardından AK Parti Malatya milletvekilleri Ömer Faruk Öz, Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, Cemal Akın, Mustafa Şahin, CHP İstanbul Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın 100 milyon liraya mal olan Karaciğer Nakil Enstütüsü’nün hizmete girişine verdikleri desteği düşündüm.

 

Haberin Devamı

O anda Başhekim Prof. Parlakpınar, Enstitü’de kadro eksikliği nedeniyle boş bekleyen bölümleri gösterdi:

 

- Burada 12 ameliyathane var, 8’i boş. 12 yoğun bakım ünitesi boş bekliyor. Kadro verilse ve bu kapasiteyi kullanabilsek, her ay ortalama 13 nakil daha yapılabilir. Daha fazla hasta sağlığına kavuşur, biz de 1 milyon liralık ek gelir sağlarız.

 

Tamam, hükümet “Fırat Kalkanı Operasyonu”, “Musul” FETÖ’yle mücadele ve içimizdeki terör belasından başka konulara odaklanamıyor...

 

Yine de arada Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yaşadığı sıkıntıyı çözecek adım atılamaz mı?

 

Yazarın Tüm Yazıları