Teknoloji OSB’yle 25 milyar dolar yatırım çekecek

BURSA Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, “Bursa büyürse Türkiye büyür” sloganını öne çıkaran filmi izletmeden önce kentin mevcut gücünü özetledi:

Haberin Devamı


- Türkiye’nin kilo başına ihracat geliri 1.5 dolar iken Bursa’da 4 dolar. İlimizin yıllık ihracatı 14.5 milyar dolar. Kişi başına milli gelir de 15 bin dolar dolayında. Kilo başına ihracat değerinde Türkiye’de bir numarayız.

 

Ardından filmi izlerken TEKNOSAB’la ilgili görüntüler eşliğinde ekrana yansıyan rakamlar dikkati çekti:

- Türkiye’nin ilk Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi’ni Bursa’da kuruyoruz. TEKNOSAB, 25 milyar dolarlık yatırım çekecek. Buradan 40 milyar dolarlık ihracat gerçekleşecek. Bursa’nın kilo başına ihracat değeri 8 dolara çıkacak. İlimizde kişi başı gelir de 35 bin doları bulacak.

 

3 yıllık görev döneminde ilk yaptığı işlerden birinin ABD’nin otomotiv başkenti Detroit’i inceletmek olduğunu vurguladı:

 

Haberin Devamı

- Detroit’in iflas noktasına gelme nedenlerini araştırdık ki, o hataları tekrarlamayalım. Almanya’nın Baden-Württemberg eyaleti ve bu eyaletin başkenti Stuttgart’ı örnek almaya karar verdik. Almanya’nın dev otomotiv şirketleri, önde gelen bazı şirketleri o eyalette bulunuyor.

 

Ardından Türkiye’nin ilk organize sanayi bölgesinin 1961’de Bursa’da kurulduğunu anımsattı:

 

- Şu anda Bursa’da 14 OSB ve 8 ıslah OSB var. Mevcut yapıyla 2023 ihracat hedefine de, 35 bin dolarlık kişi başı gelire de ulaşamayız. Üstelik mevcut OSB’lerde arsanın metrekare bedeli 600-1000 dolar düzeyinde seyrediyor. Bu fiyat, yatırımcıyı ürkütüyor.

 

10 milyon metrelik alana kurulacak TEKNOSAB için 200 milyon liralık kamulaştırma yaptıklarını belirtti:

 

- Bu bedeli BTSO karşıladı. Yeni OSB Kanunu çıktıktan sonra 600 milyon liralık da altyapı harcaması yapacağız. Yeni kanun, fabrika binalarını yapıp, kiraya verme imkanı getirecek. Böylece, yerli-yabancı yatırımcılar, arsaya, binaya büyük bedeller ödemek zorunda kalmayacak.

 

Haberin Devamı

Bursa’da yatırımı bulunan global şirketlerden birinin şimdiden TEKNOSAB’da 500 dönüm yer istediğini kaydetti:

 

- TEKNOSAB’ın içinde BTSO Teknoloji Üniversitesi kuracağız. Gerçek anlamda üniversite-sanayi işbirliğinin örneğini ortaya koyacağız. TEKNOSAB, doğrudan 6’ncı bölge teşviklerinin uygulandığı bir yatırım adresi olacak. 2017 sonuna doğru fabrika binalarının yükselmeye başlamasını hedefliyoruz.

 

Bursa’daki mevcut OSB’lerden ihracatın yüzde 78’inin karayolu ile gerçekleştiğine işaret etti:

 

- Karayolu ağırlıklı lojistik ile rekabetçi olmak mümkün değil. O nedenle TEKNOSAB’ı otoyol ve raylı sistemin ortasına kuruyoruz. Limana uzaklığı da 24 kilometre olacak. Yani, lojistik konusunda avantajlı bir bölge olacak.

 

Haberin Devamı

BTSO, “Fırat Kalkanı Operasyonu”, “Musul sorunu” ve içimizdeki teröre takılmadan önüne ulaşılması kolay olmayan hedefler koyuyor...

 

25 milyar dolarlık yatırım... 40 milyar dolarlık ihracat...

 

TEKNOSAB, böyle bir atılımı tetiklemeye yeter mi?

 


90 MİLYON LİRAYA GÖKMEN’İ KURUYOR

 

 

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, izlettiği filmden “Bursa Gökmen Projesi”ne dikkat çekti:

 

- Yerli uydu yapmaya soyunuyoruz ama uzaya gidecek astronot yetiştirmeyi düşünmüyoruz. Biz, Bursa Gökmen’de Türkiye’nin astronotlarını yetiştirmeyi hedefliyoruz. Gökmen Projesi için TÜBİTAK’tan 60 milyon lira destek alabileceklerini belirtti:

 

- 30 milyon lira da BTSO kaynaklarından harcayarak “Gökmen”i hayata geçireceğiz. 13 bin metrekarelik kapalı alanda “Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi”ni kuracağız.

 

Haberin Devamı

Kısacası “Bursa Gökmen” iddialı geliyor...

 

ŞEKER TÜKETİMİ DÜŞÜYOR AMA OBEZİTE ARTIYOR

 

AMERİKAN-Türk Konseyi (ATC) ve Türk-Amerikan İş Konseyi’nin (TAİK) Washington’daki yıllık konferansında iki ülkenin gıda sektörü temsilcileri buluştu. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanvekili, Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği (NÜD) Başkanı Rint Akyüz, “Türkiye’nin Gıda Endüstrisindeki Trendler ve Fırsatlar” başlıklı oturumu yönetti.

 

Oturuma Amerikan Tarım Bakanlığı’ndan Reed Blauer, The Sugar Association CEO’su Courtney Gaine ve Corn Refiners Association Başkanı John Bode katıldı.Gaine, 15 yıldır ABD’de şeker tüketiminin azaldığını vurguladı:

 

Haberin Devamı

- Yine de obezite artıyor.

 

Rint Akyüz de Türkiye için aynı yönde mesaj verdi:

 

- Tüm gıdalarda olduğu gibi burada da önemli olan doz. Her şeyi bilinçli ve kararında tüketmek lazım. Türkiye’de şeker tüketimi düşüyor ama obezite artıyor. Burada önemli olan fiziksel aktivite.

 

Sonra da pancar-mısır tartışmasına değindi:

 

- Glikoz, pancar şekerinin ikamesi bir ürün değil. Dolayısıyla glikozda kotanın kalkması, şeker pancarı üretimini vurmaz.

 

Birçok uzman “zehir sayılır” derken, şeker lobisi yürütmek kolay mı?

Yazarın Tüm Yazıları