Şirketler para vermeye hazırken o kablolar neden yer altına inmedi

3 YIL önce temmuz ayının ilk yarısı, Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu’nun oğlu Erdem Eroğlu’nun düğünü...

Haberin Devamı

Masada Taha Grubu ortakları Vahap Küçük, Mustafa Küçük ve İsmail Kısacık ile Ziylan Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan var.
Konu dönemin Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın o günlerdeki Şanlıurfa turundan açıldı, Vahap Küçük’e o tura neden katılamadığını sordum:
- Aynı gün sabah Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la randevumuz vardı. Tura ortağım İsmail Kısacık katıldı.
- Enerji Bakanı’yla ne görüştünüz?
- Yenibosna’dan TEM bağlantı noktasına kadar olan bölgedeki elektrik tellerinin yer altına indirilmesi konusunda bir talebimiz vardı. Konuyu bir süredir idare ile görüşüyorduk. Biz ve bölgedeki şirketlerin bu talebini Sayın Bakan’a da anlattık.
Konuyu daha önce başka şirketlerden duyduğumu anımsadım:
- Sözünü ettiğiniz bölgedeki elektrik kablolarının yer altına inmesi için gereken kaynağın yarısını şirketler mi karşılayacak?
- Tamamını karşılamaya hazır olduğumuzu hem idareye, hem de Sayın Bakan’a bildirdik.
- Ne kadarlık bir harcama söz konusu olacak?
- 10 milyon dolar dolayında.
- Bu bedeli kaç şirket karşılayacak?
- 30 civarında şirket bu konuda devreye girebilir. Aslında konu yeni değil. Daha önce Bahçıvan Gıda’nın ve İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da konuyu gündeme getirmişti. Biz de sonradan konuyu sahiplendik.
Şirketler olarak neden bu konu üzerinde hassasiyetle durduklarını merak ettim:
- Öncelikle teller şirket binalarımız için risk oluşturuyor. Allah korusun bir kopma durumunda şirket merkezlerimizin zarar görmesi gündeme gelebilir. Ayrıca çirkin görünüyor.
- Bakan Yıldız talebinize ne yanıt verdi?
- Olumlu karşıladı. Zaten kamuya yük yok. İdare işi yapacak şirketi belirleyecek, masrafı bölgedeki şirketler olarak karşılayacağız.
- İş ne kadar sürecek?
- 6 aylık bir iş var.
Mehmet Ziylan araya girdi:
- O tellerin yer altına inmesini isteyen şirketler arasında biz de varız. Payımıza düşeni vermeye hazırız.
Geçenlerde Basın Ekspres Yolu’nda yüksek gerilim hattı devrilince, 3 yıl önceki sohbeti anımsadım.
Vahap Küçük’e son durumu sordum:
- Devrilen hat bizim tarafta değil, karşı sırada. Bizim taraftaki tellerin yer altına inmesi konusundaki görüşmeleri İSO Başkanı Erdal Bahçıvan yürütüyor.
Bahçıvan’la da konuştum:
- Bir süredir konu donmuştu. Sayıları az da olsa bazı şirketler maliyette paylarına düşeni vermekte çekimser davranmıştı. Son dönemlerde bakır fiyatları düştü, maliyette bir azalma olmuştur sanıyorum. Konuyu yeniden gündeme getirmeyi planlıyoruz.
Basın Ekspres Yolu’nda yaşanan olay, bölgedeki riski gözler önüne serdi...
Suruç acısı ve sonrasında gelişen olaylar ortadayken, siyasi belirsizlik sürerken konu gündeme gelebilir mi?

Yazarın Tüm Yazıları