Sığır gübresinden elektrik üretmek aklına yatmadı

SÜZER Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Süzer, yenilenebilir enerjiye kafa yoran, Green Peace üyesi oğlu Serhan Süzer’in isteği üzerine sığır gübresinden elektrik üretimini öngören projenin sunumunu izledi:

Haberin Devamı

- Ülkemizde büyük hayvan çiftliklerinin sayısı giderek artıyor. O çiftliklerle anlaşıp, gübreleri çok uygun bedelle alarak elektrik üretimi yapılabilir.
Sunumu izledikten sonra itiraz etti:
- Sığır gübresinden elektrik üretmek rantbl bir iş olsaydı, çiftlik sahipleri çoktan üretime girerdi.
Tam o sırada asistanı Saray Halı ve Saray Çiftliği’nin patronu Necati Kurmel’in kendisini ziyarete geldiğini bildirdi. Konuğunu sunumun yapıldığı odaya davet edip oğluna döndü:
- 50 bin baş hayvanı olan, Türkiye’nin en büyük çiftliğinin sahibi Necati Kurmel geldi. Bu işin olabilirliğini ona soralım.
Konuyu özetleyip sözü Kurmel’e bıraktı:
- Yerli-yabancı birçok yatırımcı gübreden elektrik üretmek üzere bize alıcı olarak geldi. Hiçbiri düşündüğü şekilde bu işe giremedi.
Mustafa Süzer, oğlu Serhan’a şaka yollu görüşünü aktardı:
- Süzer Grubu’nu “gübresel işler”e bulaştırma. Çok istiyorsan kendi paranla gir.
Süzer, geçen akşam Postacıoğlu Hukuk Bürosu’nun patronu Etem Postacıoğlu’nun evinde Türkiye Distribütörlüğünü Neslihan Işık’ın yürüttüğü Fransız Baccarat kristallerinin 250’nci yılı nedeniyle gerçekleşen buluşmada “gübreden elektrik” konusunu aktardı.
Süzer, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, Galatasaray eski başkanlarından Faruk Süren, Dice Kayek’in yaratıcılarından Ayşe Ege ve Cüneyt Çalıcıoğlu’nun da yer aldığı buluşmada konunun bir ayrıntısına da girdi:
- Elektrik üretmek için gübrenin “temiz” olması gerekiyormuş. Yani, hiç toprağa düşmeyecekmiş. Büyükada’daki faytoncular sokaklara dökülmesin diye atların altına bez gererler ya, öyle birşeyler yapılmalıymış...
Eşi Berrin Süzer müdahale etti:
- O kadar da abartma Mustafa...
- Haklısın, şaka yapıyorum ama çirfliklerde ağılların tabanına ızgaralı bir sistem kurup, gübrelerin toprağa değmeden toplama noktasına akıtılması gerekiyor.
Araya girip Sütaş’ı anımsattım:
- Sütaş, Karacabey’de kendi sığırlarının gübresinden elektrik üretmeye başladı sanırım. Hem elektrik üretiminde kullanılan gübre, toprağa daha iyi geliyormuş.
Süzer yanıtladı:
- Muharrem Yılmaz, kendi çiftliğinin gübresini kullandığı için belki rantabl olabilir. Gübreyi başkalarından toplayarak elektrik üretmek benim aklıma pek yatmadı.
Serhan Süzer’in Green Peace üyesi olması, Süzer Grubu’nu enerjide “yenilenebilir” alanlara zorlayacak gibi görünüyor.

Haberin Devamı

Dolmabahçe ve Beylerbeyi Baccarat zengini çıktı

Haberin Devamı

Sığır gübresinden elektrik üretmek aklına yatmadı


BACCARAT Türkiye Distribütörü Neslihan Işık, Etem Postacıoğlu’nun evinde markanın 250 yılını anlatan kitabı açıp Dolmabahçe Sarayı’ndan gotoğraflar gösterdi:
- Osmanlı döneminde ilk Baccarat kristal siparişi veren Sultan Abdülaziz olmuş. Bu kitap hazırlanırken Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayı, Yıldız Şale Köşkü ve Yıldız Hamidiye Camii tarandı. Buralarda Baccarat ürünlerinin saptanması, şirket yönetimini mutlu etti.
Dolmabahçe’de 100’ü aşkın Baccarat ürünü olduğunu vurguladı:
- Türkiye’deki en büyük Baccarat varlığı Dolmabahçe Sarayı’nda. Beylerbeyi Sarayı da 31 avize başta olmak üzere yine Baccarat varlığıyla dikkat çekiyor.
- Bu saraylardaki Baccarat varlığının değeri nedir?
- Antika oldukları için değerini hesaplamak kolay değil.
Evde hazırlanan örnek yemek masasındaki ürünlerin değerini sordum:
- Bu masada 100 bin Euro’luk kristal var.

Yazarın Tüm Yazıları