Sağlam teminat birinci şart

Ülker, Karamehmet’in istediği 1.6 milyar dolar için net konuştu.

Haberin Devamı

Çukurova Holding’e ‘yapılandırılmış şartlı finansman’ formülüyle destek vermeye hazırlanan Gözde Girişim 1.6 milyar dolarlık paketine kendisi bir miktar kaynak koyacak, kalanını yerli-yabancı bankalardan sağlayacak. Sağlam teminat birinci şart

YILDIZ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Gıda Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü ve Başkan Yardımcısı Mete Buyurgan’la birlikte Bizim Mutfak markasına üretim yapan İzmir’deki Örgen Gıda tesislerini Genel Müdür Fulya Onat Fraser rehberliğinde geziyoruz. Onlar Bizim Mutfak’ı anlatırken Ülker’e yönetim kurulu başkanı olduğu Gözde Girişim’in Çukurova Grubu’na Turkcell için vereceği finansman desteğini sorduk:
- Gözde, Mehmet Emin Karamehmet’in yönetim kurulu başkanı olduğu Çukurova Holding’e Turkcell’deki sorununu çözmesi için “yapılandırılmış şartlı finansman” formülüyle destek vermeyi planlıyor.
Çukurova’nın Rus Altimo’ya 1.6 milyar dolar borcu olduğunu anımsattı:
- Arkadaşlarımız 3 aydır Çukurova’nın bu sorununa çözüm yolunda görüşme yapıyor. Gözde kendisi bir miktar kaynak koyacak. Ayrıca yerli-yabancı bankalardan kaynak sağlayacak.
- Bu iş önümüzdeki dönemde Turkcell’e ortaklığınızı gündeme getirir mi?
- Yakın gündemimizde Turkcell’e ortaklık yok. Zaten, Turkcell’e ortaklık için para vermek yetmiyor. Lisanslı bir iş olduğu için ilgili Kurul’dan izin gerekiyor. Şu anda öncelikli işimiz Çukurova’nın finansman sorununa çözüm bulmak.
- İşlem ne zaman gerçekleşecek?
- İngiltere’deki ilgili mahkeme, 24 Haziran’a kadar tanıdığı süreyi temmuz sonuna uzattı. Arkadaşlarımız konu üzerinde çalışıyor.
- Çukurova’nın Turkcell’deki ortaklarıyla yıllardır sorun yaşaması sizi tedirgin etmiyor mu?
- Biz ortak olmuyoruz. Sadece “yapılandırılmış şartlı finansman” desteği vereceğiz. Bunun da belirli koşulları var. O koşullara göre hareket edeceğiz.
- 1.6 milyar dolarlık finansman desteği için öngördüğünüz vade ne kadar?
- Henüz vade belirlenmiş değil.
- Diyelim ki başlangıçta koşullara uyuldu, siz de 1.6 milyar doları Çukurova’ya sağladınız. Ödemelerde aksama olursa ne yapacaksınız?
- Bizim en önemli güvencemiz alacağımız geçerli, sağlam teminat olacak. Zaten, teminat sağlam değilse bankalar da işin içine girmez.
- Ya sağladığınız kaynak karşılığında Turkcell’e ortaklığınız gündeme gelirse?
- Onu, o zaman düşünürüz.
- Finansman paketi için bankalarla görüşüyor musunuz?
- Gözde’yle konuyu görüşmek üzere başvuran bankalar da var.
Çukurova’nın ve Karamehmet’in ortaklarıyla mahkemelik oluşunu da şöyle değerlendirdi:
- Belki muhataplarında da bir “olumsuz” tavır, “kötülük” vardır. Benim prensibim, “insanlar temelde iyidir” şeklinde bakmaktır. Hatayı insandan ayırmak gerekir. Hatayı bir kenara koyduğunuz zaman, insan temelde yine iyidir.
Ülker, Gözde Girişim’in Çukurova’ya yüzde 13.8’lik Turkcell hissesini Altimo’dan kurtarmak için 1.6 milyar doları sağlamada oldukça niyetli görünüyor.
Karamehmet, bu şansı değerlendirebilecek mi?
İş, gelecekte Yıldız Holding’i Turkcell’e ortaklığa taşıyacak mı?

Haberin Devamı


Gözde, portföyüne Eti Soda’yı da katmak ister

Haberin Devamı

ÜLKER’e Gözde Girişim’in Ciner Grubu bünyesindeki Eti Soda’ya talip olduğu yolundaki söylentileri anımsattık:
- Gözde Girişim’in portföyünde traş bıçağından ayakkabıya kadar değişik işler var. Madencilik de bize uzak sayılmaz. Üstelik sodayı üretmek için yerin altına da girmeye gerek yok. Yani, Gözde Girişim, Eti Soda’yı da portföyüne katmayı ister.


Cumhurbaşkanlığı seçimi piyasaları pek etkilemez

MURAT Ülker, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ekonomiye etkisine dönük soruları şöyle yanıtladı:
- Yerel seçimler siyaseti daha yoğun şekilde öne çıkardı. O günlerde bile işimize olumsuz bir yansıma olmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ekonomiye olumsuz etki yapmasını beklemiyorum.

Haberin Devamı


Türkiye’de kurulu şirkete ‘yabancı’ gözüyle bakmam

GÖZDE Girişim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’e, “Turkcell, Türk kalmalı” bakışını ortaya koyanları anımsattık:
- Size bu görüşü ortaya koyup, telkinde bulunanlar oldu mu?
- Bu iş, Gözde Girişim’deki arkadaşlarımızla Çukurova Grubu’ndaki yöneticilerin görüşmesiyle gündeme geldi. Ben şirketin Türkiye’de kurulu olup olmadığına bakarım.
Bu bakışını şöyle açtı:
- Türkiye’de yüzde 100 yabancı sermayeli şirketler de var. Türk Ticaret Kanunu, bu tür şirketlerin kurulmasına, faaliyet göstermesine müsait. Önemli olan şirketin Türkiye’de kurulu olması. O şirketlere “yabancı” diye bakmam. Çünkü, o şirketler de Türkiye’de üretim yapar, istihdam yaratır, vergisini öder.
Ardından ekledi:
- “Turkcell, Türk kalmalı” bakışı bana birşey ifade etmiyor.


Yazarın Tüm Yazıları