Pamuk için de lisanslı depoya ihtiyacımız var

Hürriyet Gazetesi’nin Nef ve Adana Büyükşehir Belediyesi desteğiyle gerçekleştirdiği “Ekonomi Zirvesi” vesilesiyle Başkan Hüseyin Sözlü ile kentte yürüyen projeler turu yaptık.

Haberin Devamı

 Vali Mahmut Demirtaş’la sohbetin ardından Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç’i işaret etti:

- Ticaret Borsamızın yeni binası Mayıs 2018’de hizmete girdi. Şahin Bey, borsanın ulaştığı teknoloji düzeyini sizlere göstermek istiyor.

Zeki Kıvanç ve Şahin Bilgiç’le birlikte Adana Ticaret Borsası’na gittik. Bilgiç, borsanın 1913’te kurulduğunu anımsattı:

- Tarihi açıdan Türkiye’nin ikinci borsasıyız. Yeni kompleksimizi 72 bin metrekare alan üzerine kurduk. 50 bin ton hububat kapasiteli lisanslı depolarımız da bu kompleksin içinde.

Beni seans salonunda ilk bilgisayarın başına oturttu:

- Buyurun, birlikte ürün alım denemesi yapalım.

Yürüen banta önce ekmeklik buğday konuldu. Buğdaydan bir avuç aldım, önümdeki kutunun ilk gözüne koydum. O buğdaydan almaya karar verince, ekrandaki ilgili bölüme dokundum. Anında ekrana ilk girilen fiyata 1 kuruş eklendi. Benden başka alıcılar da devreye girdi. 1’er kuruştan fiyat artışı sürdü. Ardından aynı işlemi mısır ve pamuk için de yaptık.

Haberin Devamı

Bilgiç, deneme alımları sonrası sistemi anlatmaya koyuldu:

- Elektronik alım-satım salonumuz üyelerin elektronik ortamda seanslara katılımlarını sağlıyor. Bilgilendirme ekranları, dokunmatik özellikteki bilgisayarları ile entegre bir sistemimiz var.

Benzeri sistemi Edirne Ticaret Borsası’nda da gördüğümü belirttim, iddialı yanıt verdi:

- Bizimki Türkiye’deki borsalar içinde en iyi teknolojiye sahip... Yaptığımız yatırımlarla borsaların asli görevi olan alıcı ve satıcıyı buluşturma işlevini yerine getirerek, üreticinin ürününe en iyi fiyattan alıcı bulması, sanayicinin hammaddeye hızlı erişimi sağlandı.

Hububat depolarına dikkat çekti:

- Elektronik alım-satım salonu ile lisanslı deponun entegrasyonu sağlanarak, Elektronik Ürün Senedi satışı imkanı da hayata geçirildi. Üretici, dilerse henüz kamyon üzerindeyken ürününü satış salonunda satabilecek ya da yetkili sınıflandırıcı laboratuvarımızda analizini yaptırarak lisanslı depoya teslim edip Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) ile alıcıya ulaşabilecek.

Haberin Devamı

Seans salonunu gören yan salonun işlevine değindi:

- Çiftçilerimiz burada oturup seansı canlı olarak izleyebiliyor. Ürününün fiyat hareketlerini büyük ekrandan görebiliyor.

Birlikte laboratuvara geçtik:

- Borsamıza gelen ürünler önce laboratuvarda analiz edilip, sınıflamaları yapılıyor. Buradaki bantla direk seans salonuna gönderiliyor.

Borsanın yıllık işlem hacmini sordum, paylaştı:

- 2017’deki işlem hacmimiz 9.4 milyar liraydı. 2023 hedefimiz 25 milyar liraya ulaşmak.

Lisanslı depoların çiftçiyi finansal açıdan rahatlattığını vurguladı:

- Üreticimiz lisanslı depoya bıraktığı ürününün karşılığında “Elektronik Ürün Senedi” alıyor. O senetle, ürününün bedelinin yüzde 75’ine kadar Ziraat Bankası’ndan sıfır faizli kredi kullanabiliyor. Böylelikle lisanslı depoda tutup, ürününün daha iyi fiyatla satılabileceği günleri bekleme şansı elde ediyor.

Haberin Devamı

Ek yatırım yapabilecekleri alan olduğunu belirtip, şu mesajı verdi:

- Pamuk için de lisanslı depo yapmak istiyoruz. Bu konuda hükümetten destek bekliyoruz.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Adana Ticaret Borsası’na olumlu yanıt verir mi?

 

Yazarın Tüm Yazıları