Pakistan’da ‘Anadolu’ atağı

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, büyük hissedarı oldukları Coca-Cola İçecek (CCI) ile Pakistan’a 2008’den bu yana 500 milyon doları aşan yatırım yaptıklarını belirterek, “Ülkedeki 6’ncı tesisimizi 70 milyon dolara Multan’da açtık.

Haberin Devamı

Gelecek 3 yılda 200 milyon dolar daha yatıracağız” diye konuştu.

 

Pakistan’da ‘Anadolu’ atağı
 

 

COCA-Cola İçecek’te (CCI) yüzde 50’yle büyük hissedar olan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Pakistan’ın Multan kentindeki şişeleme fabrikasının açılışında yatırımlarını özetledi:
- 2008’den bu yana Pakistan’a 500 milyon doları aşkın yatırım yaptık. Multan’daki tesis, ülkedeki 6’ncı şişeleme fabrikamız. 8 yıl önce bu ülkenin geleceğine güvenerek geldik. Doğru adım attığımızı gördük. Gelecek 3 yılda 200 milyon dolar daha yatıracağız.
Pakistan Maliye Bakanı Ishaq Dar, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Sadık Babür Girgin ile Coca-Cola Company Avrasya ve Afrika Başkanı Natan Kalumbu’nun da katıldığı törende şu mesajı verdi:
- Multan’a sıfırdan yatırım yapan ilk şirket Coca-Cola İçecek oldu. CCI buraya 70 milyon dolar yatırdı.
Açılıştan sonra Anadolu Holding Yönetim Kurulu Üyeleri Cem Kozlu ve Yılmaz Argüden, CCI CEO’su Burak Başarır, CCI Kurumsal İlişkiler  Direktörü ve Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Yerlikaya’nın da bulunduğu bir ekiple birlikte Multan’dan Lahor kentine geçtik.
Lahor’da CCI’ın yeni yönetim merkezinin açılışının ardından Özilhan ve Başarır’la sohbet ettik. 200 milyon dolarlık yeni yatırımın ayrıntısını sorduk, Özilhan yanıtladı:
- İslamabad’da arsa almıştık. Ülkedeki 7’nci fabrikamızı oraya yapacağız. Ayrıca Karachi’deki fabrika küçük. Orada da arsa aldık. Daha büyük bir fabrika yapacağız.
Ardından 5 yıl sonrası için 8’inci fabrikadan söz etti:
- Faisalabad’da da bir tesis kurmamız gerekiyor.
Pakistan’ın nüfusuyla ilgili beklentilere dikkat çekti:
- 10 yıl sonra Pakistan’da 30 yaş altı genç nüfus 130 milyona çıkacak.
Sonra Burak Başarır, CCI’ın verilerini paylaştı:
- Türkiye dahil 10 ülkede 25 fabrikamız var. Toplam istihdam 10 bini aşıyor. 2015’i 6.5 milyon litrelik üretim, 6.7 milyar liralık net satış geliri ile kapattık.
Şirketin ortaklık yapısını anımsattı:
- CCI’da Anadolu Grubu yüzde 50.3’le en büyük hissedar. Coca-Cola Company’nin yüzde 20.1, Özgörkey ailesinin yüzde 3.7 hissesi var. Şirketimizin yüzde 25.9’u da halka açık.
Fabrikaların bulunduğu ülkeleri sıraladı:
- Kazakistan, Azerbaycan, Pakistan, Irak, Ürdün, Tacikistan, Kırgızistan, Suriye, Türkmenistan ve Türkiye.
10 yılda 10 ülkeye yaptıkları yatırıma değindi:
- 10 yılda 2 milyar dolarlık yatırım yaptık. Türkiye’de fabrika sayımız 9’a çıktı.
CCI’ın Coca-Cola dünyası içindeki yerine vurgu yaptı:
- CCI, Coca-Cola’nın dünyadaki 5’inci büyük şişeleyicisi konumuna geldi.
Kişi başına gelir 1000 dolar olsa da, Pakistan CCI için önemli büyüme alanı görülüyor.
Şirketin ülkedeki yatırımlarını 700 milyon dolara çıkaracak olması, bu beklentiyi ortaya koyuyor...

 

 

Haberin Devamı

Borsa İstanbul, Pakistan Borsası’ndan hisse alsın

 

Haberin Devamı


PAKİSTAN Maliye Bakanı Ishaq Dar, Coca-Cola İçecek’in Multan fabrikasının açılışında Lahor, Karachi ve İslamabad kentindeki 3 ayrı borsayı birleştirip “Pakistan Borsası”na dönüştürdüklerini belirtti:
- Borsa İstanbul gelip buradan pay alsın, Pakistan Borsası ile bölgeye uzansın. 10 yıl sonra 230 milyon nüfus, 500 milyar dolarlık milli gelirle dünyanın 25’inci büyük ekonomisi olacağız.

 

 

İran’a alkolsüz bira ve perakende için gideriz

 


ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Lahor’daki sohbette İran’ın radara aldıklarını bildirdi:
- İran’da mevcut perakende şirketlerini, pazarın durumunu tespit etmeye çalışıyoruz. Migros’daki deneyimle İran’a organize gıda perakendesi için gidebiliriz.
İran’ın dünya alkolsüz bira tüketimi şampiyonu olduğunu belirtti:
- Efes Pilsen’in distribütörünü değiştirdik. Öncelikle alkolsüz bira ihracatına yükleneceğiz. Ardından İran’da alkolsüz bira üretimine de girebiliriz.

 

Haberin Devamı


Şahbaz Şerif, dahafazla yatırım istedi

 


ANADOLU Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, CCI CEO’su Burak Başarır ve Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanı Atilla Yerlikaya, Pakistan’ın Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif tarafından kabul edildi. Şerif, Özilhan’dan başka alanlardan da bölgeye yatırım yapmalarını istedi:
- Sizi ve diğer Türk şirketlerini farklı alanlarda yatırıma bekliyoruz. Türkiye’de Migros’un çoğunluk hisselerini aldını. Bizim de özellikle gıdada organize perakendeye ihtiyacımız var.
Özilhan, bu görüşme sonrası sohbetimizde Pakistan’da iş yapan iki şirketi anımsattı:
- Albayraklar Lahor’da temizlik ve toplu taşımayı üstlenmiş durumda. Ayrıca Zorlu Grubu’nun da enerji yatırımı var.

Yazarın Tüm Yazıları