Yatırıma, istihdama hız verdi, ihracatı 5 milyar dolara çıkacak    

ÇİMENTO, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erdem Çenesiz’in davetiyle Orta Anadolu İhracatçı Birlikler Başkanlar Kurulu toplantısı için Ankara’dan Çorum’a giderken Oyak Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem aradı, son gelişmelere bakışını özetledi:

Haberin Devamı

- Son dönemde yaşananlar bir tür ekonomik saldırıdır. Doların ve Euro’nun bu seviyelerde olmasını haklı kılabilecek herhangi bir ekonomik veya finansal rasyonalite yok.

Ülkemizin üstünde dolaşan kara bulutlara itibar edilmemesini istedi:

- Herhangi bir panik havasına gerek yok. Ekonominin can damarı alanlarda müthiş bir güçle ayaktayız.

Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti:

- Oyak’ın fabrikaları çalışıyor, yatırımlar hayata geçiyor, ihracatımız ve istihdam politikalarımız hız kesmeden sürüyor.  

Yatırıma, istihdama  hız verdi, ihracatı  5 milyar dolara  çıkacak

Ro-Ro limanı yatırımına işaret etti:

-  Dünyanın en köklü ve en büyük denizcilik şirketlerinden Nippon Yusen Kaisha (NYK Line) ile minimum 100 milyon dolarlık otomotiv odaklı Ro-Ro limanı yatırımına başladık. Kocaeli Körfezi’ndeki Oyak Port için imzaları bu yıl attık. Yıllık 1 milyon araç elleçleme kapasitesiyle hizmet verecek.

Haberin Devamı

Nippon Yusen Kaisha yönetiminin imza töreninde verdiği mesajı aktardı:

- Türkiye’ye en az sizin kadar güveniyoruz...

Ardından İskenderun’a uzandı:

- 350-400 milyon liralık yatırımla, 12 ay gibi rekor bir sürede, İsdemir ile Alman Linde Grubu iş birliğiyle endüstriyel gaz üretimi tesisini kurduk ve faaliyete geçirdik. Onlar da Türkiye’ye güveniyor.

Fransız Renault Grubu’yla ortaklıklarını 27 yıl daha uzattıklarını anımsattı:

- Oyak Renault, 288 bin adetle otomobil ihracatında 1’inci sırada yer alıyor. Bu yıl 4.2 milyar dolar ihracat öngörüyoruz.

Yeri gelmişken şu soruyu sordu:

- Türkiye’de ekonomik parametreler bu kadar kötü ise dünyanın otomotiv üreticilerinden önde gelen Renault ile 27 yıllık sözleşme imzalamak mümkün olabilir mi?

Yanıtı şöyle verdi:

- Ortaklarımız yaptığımız görüşmelerde Türkiye’ye duydukları güveni defaten vurguluyorlar.

Sonra bir başka ortaklıkla ilgili gelişmeleri paylaştı:

- Bitki koruma ve hayvan sağlığı alanlarında 62 yılı geride bırakan Hektaş, 2 milyar dolar büyüklüğe ulaşan pet ürünleri ve hizmetleri sektörüne girdi. Tayland merkezli, dünyanın en büyük pet mama üreticilerinden Perfect Companion Group ile anlaşan Hektaş, SmartHeart markasını Türkiye’ye getirdi.

Haberin Devamı

Dünyanın dört bir yanında çok büyük kurumlarla işbirlikleri ve ortak yatırımlarının güvenle, güçlenerek devam ettiğini vurguladı:

- Yeni ortaklıklarımız da kağıda. Zamanı geldiğinde duyuracağız.

Grubun 2017 ihracatının 4.4 milyar dolar olduğunu kaydetti:

- Bu yıl toplam ihracatımızın 5 milyar doları aşmasını bekliyoruz.

Oyak’ın ekonomideki yerine bir başka veriyle dikkat çekti:

- 2017’de Türkiye’nin toplam vergilerinin yüzde 2’sini Oyak Grubu ödedi...

336 bin üyeli Ordu Yardımlaşma Kurumu (Oyak), Türkiye’nin önde gelen grupları arasında yer alıyor...

Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatta hız kesmemesi, “ekonomik savaş” ortamında daha da büyük önem taşıyor...

Haberin Devamı

MALATYA’DA 300 MİLYON DOLARLIK İTHALATA FREN KOYACAK

OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, yakın dönemde Malatya’nın Hekimhan ilçesinin Hasançelebi beldesinde hayata geçirecekleri yatırıma değindi:

- Bu yatırımla Türkiye’nin ciddi oranda cari açığının önüne geçeceğiz. Fizibilite çalışmalarını tamamladık. Gerçekleştireceğimiz 3 milyon ton/yıl kapasiteli demir cevheri zenginleştirme ve paletleme tesisi ile yıllık minimum 300 milyon dolar değerinde ithalat azaltacak, 1000 kişiye istihdam sağlayacağız.

Dışa bağımlılığı azaltacak adımlar attıklarını vurguladı:

- Ülkemizin sürekli artan yassı çelik ihtiyacını karşılamanın yanında yerli üretimin önünü açacak adımlar attık. Türk çelik sanayi için bir ilk olan ve iki yıl içinde hayata geçmesi planlanan bu yatırımla Oyak Maden Metalürji Grubu, yüksek mukavemetli ve aşınmaya karşı dirençli çelikleri ürün gamına dahil edecek.

Haberin Devamı

Grup bünyesindeki Erdemir’in Türkiye’nin ilk çelik okulu olduğunu kaydetti:

- Yapılacak tesis grubumuzun amiral gemisi Erdemir’de bulunan, Türkiye’nin ilk ve tek levha haddehanesinin tamamlayıcısı konumunda olacak. Erdemir’i ülkenin en kârlı şirketi haline getirdik. 2017’de piyasa değerini en çok artıran şirketlerden biri olduk. Bilanço büyüklüğümüz de yüzde 12 artışla 7.5 milyar dolar oldu.

 

 Yatırıma, istihdama  hız verdi, ihracatı  5 milyar dolara  çıkacak

Yazarın Tüm Yazıları