New York’a 125 milyon dolar yatırdı, mücevher dünyasına damga vurdu

KASIM 2013 New York... Ressam Ahmet Güneştekin’in Marlborough Gallery’de Altınbaş Mücevherat’ın desteğiyle açtığı sergisi var.

Haberin Devamı

Altınbaş Mücevherat Yönetim Kurulu Başkanı İmam Altınbaş ile CEO’su Ali Bulut, hazır New York’a yolları düşmüşken ABD mücevher piyasasının merkezi sayılan 47’nci Cadde’de tura çıktı.
Tur sırasında birkaç pasaja girdik. Türkiye ile bağlantısı olan birçok mücevheratçının dilinde aynı konu vardı:
- Gülaylar, International Gem Tower’ın giriş ve üstündeki ticari mekanları 100 milyon dolara satın almış. Bu kadar parayı oraya bağlamalarına anlam veremedik.
Geçen aralık ayında bir pazar sabahı Gürbaşlar’ın ortağı Adnan Başdemir’in ev sahipliğinde, İstanbul Valisi Vasip Şahin’in de katıldığı buluşmada Gülaylar’ın patronu Mehmet Gülay’la karşılaşınca New York’u sordum:
- Torunum Mehmet Gülay, New York Üniversitesi (NYU) mezunu. Yatırımla o ilgilendi. New York’un mücevher piyasasına iyi bir merkez kazandırdık. Ülkemizin bayrağını dalgalandırıyoruz.
Borusan Mannesmann’ın Houston’daki fabrika turundan sonra geçtiğim New York’ta 47’nci Cadde’ye de uğradım. Time Square ve 5. Cadde’nin hemen yanındaki International Gem Tower’ın “IGT Jewelery Shoping Mall”a dönüşmüş bölümüne gidip Başkanı Mehmet Gülay (torun) ve babası City’s Property Development Başkanı İhsan Gülay’la buluştum.
İhsan Gülay, 16 yıldır New York’ta şirketlerinin bulunduğunu belirtti:
- Oğlum NYU’da okurken buradaki şirketimizde de çalıştı. İstanbul’daki Meydan, City’s gibi projelerdeki tecrübemizi de dikkate alarak New York’ta, çok iyi bildiğimiz mücevher piyasasına dönük bir ihtisas alışveriş merkezi planladı. Kısa süre önce de açılışı yaptık.
Bir yıl önce eski tip pasajlarda konuşulanları aktardım, yanıtladı:
- 47’nci Cadde çok iyi iş yapılan bir yer. Mevcut haliyle de para kazandıkları için yıllardır kimse eski tip pasaj ve dükkanları yenilemekle uğraşmadı. Projemize lüks gözüyle baktılar. Kiracı bulamayacağımızı düşündüler.
- Ne kadar yatırım yaptınız?
- 125 milyon dolar harcadık. Manhattan’ın göbeğine bu kadar yatırım yapan başka Türk şirketi yok.
Oğlu Mehmet Gülay’ın 700’e yakın kiracı adayı ile görüştüğünü vurguladı:
- 50’ye yakın kiracıyla 10’ar yıllık sözleşme imzaladı. İlk günlerin giriş-çıkış trafiğine bakılırsa yılda 1 milyon kişi IGT Jewelery Shoping Mall’u ziyaret edecek gibi görünüyor.
New York’ta yeni gayrimenkul geliştirme yatırımları yapacaklarını kaydetti:
- Ailemiz 90 yılı aşkın süredir kuyum sektöründe. Ben 3’üncü kuşağım. Son yıllarda gayrimenkul geliştirme işine ağırlık verdik. Oğlum New York’ta yeni projelerle de ilgilenecek.
125 milyon doların ne kadar sürede geri dönebileceğini sordum:
- Beklentimizden önce olacak gibi... Hareketliliği gören bazı fonlardan buraya ortaklık teklifleri de geliyor. Ancak, sıcak bakmıyoruz.
Gülaylar, 125 milyon dolarlık yatırımla ABD’nin mücevher piyasasına damgasını vurmuş görünüyor...
Bakalım 4’üncü kuşak Mehmet Gülay New York’ta başka neler yapacak?

Haberin Devamı

6 yaş öncesi çocuk ‘HAFIZ’ olabilir mi

Haberin Devamı

ÖNCEKİ pazar öğlenden sonra Türk Hava Yolları’nın (THY) Medine-İstanbul uçağındayız... Koltuk ceplerine yeni konulmuş dergi dikkatimi çekti:
- Skylife Umre Özel...
Uçak, yeni Umre yolcularını Medine’ye bırakmış, görevini tamamlayanları da İstanbul’a taşıyordu. Skylife’ın özel sayısı hem gidiş, hem de dönüş yolcuları için anlamlıydı. Derginin ilk sayfalarında bir eğitim kurumunun reklamı vardı. Ön kapak içinden başlayan reklam, 4 sayfayı kaplamıştı.
O sayfalardan birinde şu bölüm yer alıyordu:
- Çocuğunuzun ilkokul öncesi, “Profesyonel eğitim kadrosu, eğlenceli mekanlar, psikologar, modern teknolojik imkanlar eşliğinde” HAFIZ olmasını ister misiniz?
Hemen yanıbaşında şu ibareye yer verilmişti:
- Gönül Aydınlığı Çocuk Kulüpler (3-6 yaş arası)...
6 yaş öncesi bir çocuk “HAFIZ” olabilir mi?

Yazarın Tüm Yazıları