Mazıdağı’na 1.2 milyar dolar yatırdı kilosu 70 dolara kobalt satacak

CENGİZ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Samsun’daki Eti Bakır’ı 2004’te özelleştirmeden aldıktan sonra Kastamonu Küre’den çıkarılan, fabrikada işlenen cevheri ekibine inceletti, çıkan yan ürünleri öğrenmek istedi:

Haberin Devamı

- Bakır ile birlikte çıkarılan yan ürün “pirit”tir.

Ekip, “pirit”in özelliğini açıkladı:

- “Pirit”, ekonomik değeri sınırlı bir ürün. Genelde içindeki zengin kükürtten dolayı gübre üretiminde kullanılan sülfürik asitin elde edilmesinde değerlendirilir.

Küre’deki “pirit”in daha zengin içerikli olduğu anlaşıldı:

- Küre’deki “pirit”in ana özelliği kobalt, bakır, çinko gibi değerli metaller içermesi.

Küre’deki “pirit” depolanırken Cengiz, gübre üretimi için arayışa girdi. 2011 yılında Mazıdağı Fosfat Tesisleri’nin ihalesi gündeme geldi. Cengiz Holding, 30 yıl kapalı kalmış tesisi, fosfat varlığı için ihaleden satın aldı.

Holding, Mardin Mazıdağı’na ilk aşamada fosfat içerikli gübre üretimi için yatırım yapmayı düşündü. Fizibilite çalışmaları yapılırken yatırımın gübre üretimiyle sınırlı kalmaması üzerinde duruldu:

Haberin Devamı

- Küre’den “pirit”i Mazıdağı’na taşıyarak gübrenin yanında içindeki metalleri de geri kazanabilecek tesisler kurmak daha anlamlı olur.

Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa’nın başında bulunduğu ekip, metal geri kazanım tesisinin yaratacağı farkın altını çizdi:

- Mazıdağı’ndaki tesiste en kıymetli ürün kobalt olur.

Mehmet Cengiz ve Ömer Mafa’nın ev sahipliğinde 4 meslektaşımla Mazıdağı’na gittik. 5 ana fabrika, 17 yardımcı tesisten oluşan kompleksi gezmeden önce sunumu izledik:

- Yatırım için 2015’te düğmeye basıldı. İnşaat 2016’da başladı.

Ömer Mafa araya girdi:

- Şu anda 17 tesisin 15’i devreye alınmış durumda. DAP diye bilinen amonyum fosfat gübresi üretimimiz de başladı. Kobalt üretimi de bir haftaya başlar.

Mehmet Cengiz, yönetim kulesinden tesisleri işaret edip, yatırım büyüklüğüne dikkat çekti:

- Mazıdağı gibi bir yere 1.2 milyar dolar yatırdım. Bu tesisi Samsun’da da kurabilirdim. Bu bölgeye yatırımı tercih ettik.

Eti Bakır Mazıdağı Fosfat Tesisleri’nde üretilen kobalt ile DAP gübresinin kilo başına fiyatını merak ettim, Cengiz yanıtladı:

- Kobaltın kilo başına değeri 70 dolara denk geliyor. Daha yukarı çıktığı dönemler de oluyor. DAP gübresi de 45 cent düzeyinde bulunuyor.

Haberin Devamı

Küre’deki bakır madeninden elde edilen “pirit”, karayolu, deniz ve demir yoluyla Mazıdağı’na gidiyor...

Temelde amonyum fosfat gübresi ve kobalt üretiminde kullanılıyor. Yanısıra çinko ve demir de elde ediliyor...

1.2 milyar dolarlık tesis, bölgede önemli canlılık sağlayacak gibi görünüyor...


BATARYANIN ANA MADDESİNDE SÖZ SAHİBİ OLUYORUZ 

CENGİZ Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, Mazıdağı’nda üretecekleri kobaltın önemine işaret etti:

- Kobalt, akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayar ve elektrikli araçlar gibi birçok teknoloji ürününü çalıştıran bataryaların ana maddelerinden. Dolayısıyla kobalt, giderek daha da önem kazanıyor. Mazıdağı’ndaki tesisimiz dünyanın sayılı üreticileri arasında olacak.

Haberin Devamı

Kobaltın kullanıldığı diğer alanları da sıraladı:

- Kobalt ayrıca otomobillerde hava yastıkları yapımında, çelik kuşaklı radyal lastik yapımında, enerji türbin kanatlarında, diş protezinde ve özel çeliklerin yapımında kullanılıyor.


İLKER AYCI EVLENİYOR

TÜRK Hava Yolları (THY), 29 Ekim 2018’de, yani Cumhuriyet Bayramı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak İstanbul Yeni Havalimanı’ndan ilk uçuşu 31 Ekim’de Ankara’ya yapmaya hazırlanırken, şirketin Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı İlker Aycı, özel hayatında da önemli bir adım atıyor. THY, İstanbul Yeni Havalimanı’na taşınma işlemlerini 31 Aralık 2018 gece yarısına kadar tamamlamayı planlarken, İlker Aycı da spor yorumcusu Tuğce Saatman ile 18 Kasım’da evlenmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Mazıdağı’na 1.2 milyar dolar yatırdı kilosu 70 dolara kobalt satacak

YATIRIM GÜNEYDOĞU’DA DİYE FAZLA KREDİ ALAMADIK

CENGİZ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Mazıdağı’ndaki 1.2 milyar dolarlık yatırımın büyük bölümünü öz kaynaktan karşıladıklarını belirtti:

- Yatırım Gübeydoğu’da olduğu için yabancı bankalar kredi vermeye fazla yanaşmadı. Yatırımın yüzde 70’e yakınını öz kaynaklardan karşıladık.

400 milyon dolar kredi kullandıklarını kaydetti:

- 200 milyon dolarını bir Alman bankasından, 200’ünü de ülkemizdeki bir özel bankadan kullandık.

620 MİLYON DOLARLIK İTHALATI FRENLEYECEK

CENGİZ Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, Mazıdağı’ndaki yatırımın cari açığa olumlu katkısına dikkat çekti:

- Mazıdağı’nda gübre üretimimiz, 350 milyon dolarlık ithalatı ikame edecek.

Haberin Devamı

Entegre tesiste metal üretiminin de söz konusu olduğunu vurguladı:

- Buradaki üretim 270 milyon dolarlık metal ithalatının da önünü kesecek. Yani, bu yatırımın cari açığı azaltan etkisi 620 milyon dolar olacak.

Yazarın Tüm Yazıları