Kutsal topraklar bereket getirdi

YILDIZ Holding’in bisküvi, çikolata, şekerleme şirket ve markalarını “tek global çatı”da toplamak üzere İngiltere’de kurduğu Pladis’in CEO Yardımcısı Mehmet Tütüncü, Cidde’de sunum yapmaya hazırlanırken ekrana Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in canlı görüntüsü yansıdı.

Haberin Devamı

Önce babası ve grubun kurucusu Sabri Ülker’in bölgeyle ilgili sözünü aktardı:

- Babam, “Bu kutsal topraklarda işimiz olsa, daha sık gelip gitmeye vesile yaratsa” derdi.

Cidde’nin grubun global yolculuğunun başlangıç noktası olduğunu vurguladı:

- Bu topraklar bize bereketli geldi.

Daha sonra ekrandan veda edip, bölge ve ortaklıklarla ilgili anı-yorumlarını not olarak gönderdi:

- Babamın Suudi Arabistan’a dönük iş yapması zorunluluktan başladı. İhracat karşılığı kredi alıp, makineleri yenilemiş, çeşitleri arttırmıştık. Ortadoğu ülkelerinde geniş muhiti olan Şanlıurfa eski milletvekili Salih Özcan’la bölgeye gitti. Lübnan, Kuveyt, Bahreyn ve Suudi Arabistan’ı gezip, bir sürü numune ve bozuk moralle döndü.

Babasının moral bozukluğunun nedenini paylaştı:

Haberin Devamı

- Suudi Arabistan’da şimdi bizim olan United Biscuits’in pazar hakimiyetini görmüş, onlarla rekabet edemeyeceğimizi düşünmüştü. İşe bir kamyon bisküvi göndermekle başladık.

Suudi Arabistan’a ilk 1970’li yıllarda gittiğini belirtti:

- İlk gittiğimde 5 milyon dolarlık ihracatımız vardı. Bir yılda 2 katına çıkardık. Yaptığımız iş kamyonların depoyu bulmasını sağlamaktı. Çünkü, kamyonların Cidde’de kaybolmadan yolunu bulmasını, müşteriye zamanında gitmesini sağlayan sistemi kurmak epey çaba gerektirmişti.

İhracatın artmasıyla birlikte babasının Suudi Arabistan’da üretime kafa yorduğunu aktarıp ekledi:

- Kayınpederim ve kayınvalidemi haca götürmüştüm. Cidde’de bir yağ fabrikasının sonra çikolataya döndüğünü ama başarılı olmadığını öğrendim. O fabrikayı inceledim. Bir günde pazarlığı bitirip fabrikayı aldım.

Cidde ve Riyad’da üretime geçmenin doğru adım olduğunu Şu saptamayla ortaya koydu:

- Dünyada 3 yerde bisküvi pazarında lideriz. Türkiye, İngiltere ve Suudi Arabistan. Dünyanın en büyük cirolu Godiva dükkanı Riyad’da. Yani gelişmeye çok açık bir pazardayız.

Suudi Arabistan’daki 140 milyon dolarlık ciro, Pladis için “kutsal toprakların bereketi”ni kanıtlıyor...

 BEYOĞLU’NUN YÜZDE 50’Sİ 2024’TE YENİLENMİŞ OLUR

BEYOĞLU Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Cannes’daki emlak fuarı MIPIM’deki BIG (Beyoğlu Investors Group) standından Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat ile sohbet ederken, projelerin yer aldığı maketi işaret etti:

Haberin Devamı

- Galataport’tan Haliçport’a, Piyalepaşa’dan Tarlabaşı’na şu anda 35 yatırımcının 47 projesi yürüyor. Projelerin yatırım değeri 10 milyar doları aşıyor. Saydığım 4 proje, 10 bin bağımsız birimin dönüşümünü sağlıyor.

Makette Okmeydanı’nı gösterdi:

- Okmeydanı’nda 25 bin bağımsız birim var. Yenilenme sonrası bağımsız birim sayısı 40 bine çıkacak. Yürüyen projeler 50 bin bağımsız birimi yenileyecek.

Ardından ekledi:

- İlçemizde 32 bin bina, 125 bin bağımsız birim var. 2024’te Beyoğlu’nun yüzde 50’si yenilenmiş olacak.

Kutsal topraklar bereket getirdi İLK ZAMANLAR İŞ GÖRÜŞMESİNDE ACIMDAN ÖLÜRDÜM

YILDIZ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Suudi Arabistan ve bölge ülkelerindeki ilk iş görüşmelerine döndü:

Haberin Devamı

- Arap ülkelerindeki iş görüşmelerinde acımdan öldüğümü hatırlarım.

Bunun nedenini anlattı:

- Bizde iş yemeğinde sohbet edilir, kahveye geçilince iş konuşulur. Arap ülkelerinde ise gece yarısına kadar iş konuşulur, sonra yemeğe geçilir. Yemeği biten elini yıkar, “Allahaısmarladık” der ve çıkar. Yemekten sonra oturmak ayıp sayılır. İlk zamanlar bunu bilmediğim için zorlanmıştım.

 ORTAKLIKTA ‘BIÇAK PAYI’ KRİTERİ İYİDİR

MURAT Ülker, karşılıklı saygı ve güvenin ortaklıkların en temel noktası olduğunu vurgulayıp, babasından öğrendiği kriteri aktardı:

- “Bıçak payı” kuralı babamın nasihatidir. Pastayı keserken ince bir bıçak payı kalır. Babam, o payın ortağa bırakılması gerektiğini söyler, “Çok minimum paydır ama iyi niyeti gösterir” derdi.

Haberin Devamı

 İSPANYA VE TÜRKİYE’DE ASIK SURAT MUTEBER

MURAT Ülker, 130 ülke ile doğrudan iş yaptıklarını belirtip, şu saptamalarını paylaştı:

- ABD’de güler yüz şarttır. İspanya ve Türkiye’de asık surat muteberdir.

Toplantı sürelerine işaret etti:

- Türk, İtalyan ve Araplarla toplantı uzun olur. Çünkü, üçü de pazarlıkçıdır. Suskun ve biraz sıkıcı geçse de en kısa toplantı Japonlarla olur.

Yazarın Tüm Yazıları