Küba, Türkiye’yi ‘önemli ortak’ seçti Karayipler’e kapı açtı

GLOBAL Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye-Küba İş Konseyi Başkanı Mehmet Kutman, Global Karaköy adlı merkez binasının Havana’dan önemli görüntülerle döşediği giriş katında kurduğu iftar sofrasında Küba Dış Ticaret ve Yatırımlar Bakan Yardımcısı Iliana Nunez Mordoche ile heyetini ağırlarken bir de imza attı.

Haberin Devamı

Atılan imza ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türkiye-Küba İş Konseyi’nin muhatabı ve eş kuruluşu olacak Küba-Türkiye İş Konseyi’nin kurulması için kapı açıldı. Kutman, Global Ports Holding’in Havana Kruvaziyer Limanı’nın işletmesini 15 yıllığına devraldığını vurgulayıp, sürdürdü:

- Benim için en önemlisi o limanlarda Türk bayrağının dalgalanması. Çünkü, biz bir anlamda kapı açıyoruz. Sonrasında turizm, otel, çelik, çimento gibi bir çok sektör de ülkeye giriş yapabiliyor.

 Havana’da devraldıkları limanın şu anda 400-500 bin yolcuya hizmet verdiğini belirtti:

- Yapacağımız yatırımlarla kapasite 3 yıl sonra 1.5 milyon yolcuya çıkacak. Şu anda maksimum 2 geminin yanaştığı limanda kapasiteyi 6 gemiye yükselteceğiz. 2024’te 4 milyon yolcuya hizmet verecek düzeye ulaşacağız.

Haberin Devamı

Global Ports Holding’in Türkiye dahil 7 ülkede faaliyet gösterdiğinin altını çizdi:

- 7 ülkede 2’is ticari olmak üzere 15 liman ile toplam 7 milyon yolcuya hizmet veriyoruz.

Havana’dan başlayarak Karayipler’i kendileri için hedef coğrafya seçtiklerini kaydetti:

- Bu yıl Küba dahil en az 4, en fazla 6 liman almayı hedefliyoruz.

 Aldıkları limanlarda Türkiye’nin hiç bilinmediğine işaret etti:

- Bir sürü adanın limanları ile ilgileniyoruz. Turizmden ihracata kadar muazzam potansiyel var. Türk malları oraya Fransız bir şirket üzerinden gidiyor.

Konuk heyetin bir üyesine dikkat çekti:

- Konuklarımız arasında demir-çelik sektörünün temsilcisi de var. Küba’nın Türk demir-çelik ürünlerini İspanya üzerinden aldığını söylüyor. Bu örnek, oralara gitmek gerektiğini gösteriyor.

Küba Dış Ticaret Bakan Yardımcısı Iliana Nunez Mordoche, Global Ports Holding’in Havana’da liman devralmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirip, ekledi:

- Dünyanın lider ülkeleri arasında yer alan Türkiye’yi önemli ortaklarımızdan biri olarak belirledik. Liman anlaşması, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirme isteğimizin en büyük göstergesi oldu.

Daha çok Türk şirketini Küba’ya davet etti:

- Global Ports Holding ve THY, Küba’da birçok gelişmeye imza atacak. Türkiye ile işbirliğini sağlık, sanayi, gıda, inşaat ve tarım gibi sektörlerde geliştirmeyi hedefliyoruz.

Haberin Devamı

Kutman, Mordoche’nin bu davetine anında olumlu yanıt verdi:

- Enerji alanında yurt dışına yine Karayipler odaklı açılmak üzereyiz. Gelecek hafta 6 ada ülkesine toplam 200-300 megavatlık güneş enerjisi santrali kurmak için teklif vereceğiz.

Hedeflerindeki adalardan birinin St. Lucia olduğunu aktardı:

- Başbakanları ile geçen hafta sonu görüştük. Toplam 60 megavat elektrik tüketiyorlar ama üretim sadece dizel jeneratörler ile gerçekleşiyor. Elektrik maliyeti 34 dolar/cent. Korkunç pahalı. Biz daha ucuza mal edebileceğimizi söyledik.

THY’nin Havana seferleri, Global Ports Holding’in işletmesini devraldığı kruvaziyer limanı, TAV’ın Havana Limanı’na dönük adımları derken Türk şirketlerinin Küba’ya ilgisi artıyor.

Haberin Devamı

Küba, bu ilgiden memnun görünüyor ve daha fazlasını bekliyor...

Küba, Türkiye’yi ‘önemli ortak’ seçti Karayipler’e kapı açtıGlobal Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve DEİK Türkiye – Küba İş Konseyi Başkanı Mehmet Kutman, Küba – Türkiye İş Konseyi Kurulmasına Yönelik Mutabakat Zaptını, Küba Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Omar de J. Fernandez Jimenez ile imzaladı. İmzaya Küba Dış Ticaret ve Yatırımlar Bakan Yardımcısı Iliana Nuñez Mordoche ve Küba’nın Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez tanıklık etti.

YENİ SİSTEMDE OHAL’E GEREK KALMAYABİLİR
KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Başkanlığını Ekrem Kızıltaş’ın yürüttüğü Medya Derneği’nin düzenlediği buluşmada bir soru üzerine olağanüstü hal kararının ilk alındığı güne döndü:

Haberin Devamı

- 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası Bakanlar Kurulu’nda OHAL kararı alındığını ve Meclis’e sunacağımızı Hükümet Sözcüsü olarak ben açıklamıştım. O gün, “Hiçbir hükümet OHAL’den memnun olmaz. İnşallah OHAL uzun sürmez” demiştim. Ancak, bugün bile henüz tehdit tümüyle bitmiş değil. O nedenle OHAL, 3’er aylık sürelerle uzatıldı. Nitekim FETÖ denilen örgütle, çeteyle mücadelede OHAL sayesinde yol alındı.

Araya girip sordum:

- 24 Haziran seçimleriyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildiğinde de OHAL’e gerek kalır mı?

- Ben OHAL’in uzun süre devam etmeyeceğine inananlardanım. Yeni sistem daha güçlü bir mekanizma olacak. Dolayısıyla OHAL’e gerek kalmayabilir.

Yazarın Tüm Yazıları