Kocaeli’nde günlük 135 milyon liralık üretime elektrik şoku

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi, otomotiv yan sanayi şirketi Farplas’ın CEO’su Ömer Burhanoğlu, 2017’nin ilk iş gününde aradı:

Haberin Devamı

- Gebze’de otomotiv yan sanayicilerinin birarada olduğu organize sanayi bölgemizde (TOSB) yine elektrik yok. 2-3 gündür zaten elektrik sıkıntısı yaşıyorduk. Yılın ilk gününe de böyle başlayınca tedirgin olmaya başladık.

Tedirginlik nedenini açıkladı:

- Ford, Tofaş, Renault, Hyundai, Toyota başta olmak üzere bütün otomotiv ana sanayiine buradan parça gidiyor. Birkaç günü stoklarla idare ettik. Ancak, artık ana sanayinin üretimi de aksayabilir.

Elektrikle ilgili kurumlardan net bilgi alamadıklarından yakındı:

- Sadece bizim fabrikada 800 işçi çalışıyor. Personel işe geliyor, elektriğin gelmesini bekliyor. Kimse çıkıp, “Elektrik şu gün gelecek” gibi bir bilgi de vermiyor.

Jeneratörle sorunu çözme olasılığını sordum, yanıtladı:

- Jeneratörle ofis ve benzeri birimlerin elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Üretimi jeneratörle yapamayız. Üretim bantlarındaki makineler daha yüksek akım gerektiriyor.

Haberin Devamı

Ardından kuşkusunu dile getirdi:

- Bu sabah Tofaş ve Ford CEO’larıyla görüştüm. MESS Başkanı Kudret Önen’i de aradım. Bursa’da elektrik var. Ford’da da (Gölcük-İzmit) elektrik var. Ancak, Gebze’deki OSB’lerin çoğunda elektrik yok. Bu nasıl bir arızadır ki daha çok OSB’leri etkiliyor?

Burhanoğlu ile konuştuktan sonra Kocaeli Sanayi Odası ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu’nu aradım, son durumu bildirdi:

- Kocaeli’ndeki 13 OSB’den 11’inde elektrik kesik. Ne zaman geleceği konusunda net bilgimiz yok.

- Elektrik kesintisinden şu anda etkilenmeyen 2 OSB nerede?

- İzmit tarafında...

Zeytinoğlu da konuyla ilgili resmi bilgi alamamaktan yakındı:

- Yetkililer, “Şu güne kadar elektrik yok” deseler o zaman işçiyi izne çıkarırız.

3-4 günlük elektrik kesintisinin yarattığı üretim kaybının parasal değerini öğrenmek istedim, şu hesabı aktardı:

- Kocaeli’nin yıllık üretimi 40 milyar lira... Fabrikaların üretimde olduğu günlere göre, günlük üretim 135 milyon lira. Bunun ne kadarının kayıp olduğunu şimdilik kestiremiyoruz.

İşin sipariş yönüne dikkat çekti:

- OSB’lerdeki tesislerin hepsinin ihracat bağlantısı ve iç bağlantıları var. Bu iş uzarsa, ihracatta müşteri kaybına da yol açabilir. O zaman elektrik kesintisinin yarattığı kayıp daha büyük olur. Tam yazıyı noktalarken Ömer Burhanoğlu’ndan mesaj geldi:

Haberin Devamı

- TOSB’ta elektrik geldi çok şükür. İnşallah yeniden kesilmez.

Ardından ekledi:

- Diğer OSB’lerde elektrik hâlâ kesik maalesef...

Elektrik kesintisinin Kocaeli’ndeki 11 OSB’yi daha çok etkilemesinin özel bir nedeni var mı acaba?

 

Yazarın Tüm Yazıları