Kilo başına ihracatım 6 dolar ama yetmez

HÜRRİYET’in Lineadecor’un proje ortaklığında bu yıl 5’incisini düzenlediği “Sign of The City” yarışmasının tanıtımı için Girne’deyiz.

Haberin Devamı

Yarışmanın Jüri Eş Başkanı Prof. Süha Özkan, Lineadecor Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Ecemiş, Demirören Gazeteler Reklam Grup Başkanı Gürcan Korkmaz ve Ekonomi Müdürümüz Sefer Levent’le sohbet ediyoruz.

Ercan Ecemiş’in yanında Lineadecor İhracat ve İş Geliştirme Koordinatörü Musa Tangören ve İhracat Bölge Yöneticisi Bahar Ejder var. Birçok şirket ve grup, piyasadaki sıkıntıdan yakınırken Ecemiş farklı mesaj verdi:

- Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (GOSB) Dekor Ahşap Ürünleri Sanayi A.Ş. tesislerimiz tam kapasiteyle çalışıyor. Ülkemizde dönem dönem sıkıntılı günler yaşıyoruz. Bugün yaşadığımız da onlardan biri. İyi kazandığımız dönemlerde böylesi günleri öngörerek adım atmak, sıkıntılı günleri nispeten rahat geçirmeyi sağlayabiliyor.

Korkmaz’a döndü:

Haberin Devamı

- Birçok şirket böyle sıkıntılı günlerde reklamları azaltır veya tümüyle keser. Oysa böyle günlerde reklamı kesmemek, piyasanın canlanacağı günlere hazırlık anlamına gelir. Biz reklam bütçemizi düşürmedik.

“Sign of The City Awards”a dikkat çekti:

- Yarışmada proje ortaklığını sürdürmek de bu planımızın bir parçası. Ürünlerimizi kullanan gayrimenkul sektörünün katıldığı bu yarışmada 4 yıldır Hürriyet’in yanındayız.

Korkmaz’a tavsiyede bulundu:

- Reklam veren şirketlere, onları çatısı altında toplayan örgütlere bu dönemde reklam vermenin önemini daha çok anlatmanız lazım.

Şirketin ürettiği mutfaklarda kullandığı ürünlerdeki ithalata değindi:

- Bizim ithal girdi oranımız yüzde 52 düzeyinde bulunuyor. Bu durum, ürünlerimizde daha iyi malzeme kullanma çabamızdan kaynaklanıyor.

Bu konudaki yeni stratejilerini paylaştı:

- Artık daha fazla yerli ürün kullanmamız gerekiyor. Hedef tedarikçilerimizle bu yönde çalışıyoruz.

Ardından ihracata değindi:

- Orta ve Yakın Doğu’dan Avrupa’ya, ABD’ye kadar pek çok ülkede yetkili satıcılarımız aracılığıyla müşterilerimizle buluşuyoruz.

ABD’ye işaret etti:

- ABD’ye ihracatta çok umutluyuz. Ölçeklerimiz küçük, 2-3 milyon dolarlık ihracatımız var ABD’ye ama daha da büyüyeceğine inanıyoruz.

Şirketin kilo başına ihracat gelirini merak ettim, anlattı:

Haberin Devamı

- Mobilya sektörünün kilo başına ihracatı 4 dolar düzeyinde ama bizimki 6 dolar.

Türkiye’nin kilo başına ortalama ihracat gelirinin 1.5 dolar düzeyinde olduğunu anımsattım:

- Sizin kilo başına 6 dolarlık ihracat geliri başarı göstergesi...

Yanıtıyla çıtayı yükseltti:

- Kilo başına 6 dolar olan ihracat gelirini yeterli görmüyoruz. 12 dolara çıkarmayı hedefliyoruz.

İhracatta 2023 hedefine yaklaşmanın yolu, kilo başına değeri yükseltmekten geçiyor...

FUTBOLCUYA TL’YLE ÖDEMEDE UEFA KURALINI UNUTMAYIN

Kilo başına ihracatım 6 dolar ama yetmez

HÜRRİYET’te bir dönem vergi konusunda yazılar yazan, UEFA Finansal Fair Play Kuralları Türkiye Uygulama Düzenleme Çalışma Grubu Üyesi, Fenerbahçe Spor Kulübü eski Mali İşler Koordinatörü Abdülkadir Küşin, “Sözleşmelerde dövizden TL’ye dönüş” kararıyla ilgili bir mesaj gönderdi:

Haberin Devamı

- Türkiye’de hangi kanun çıkarsa çıksın, bu düzenlemeler UEFA’nın “Finansal fair play” kurallarına aykırıdır.

Sözleşmesi dövize dayalı olan futbolculara TL ödenmesinin yol açacağı sürece dikkat çekti:

- Yerli veya yabancı, sözleşmesi dövize dayalı futbolcuların ücretleri herhangi bir kur üzerinden TL’ye çevirildiğinde, futbolcu önce kulübüne ihtar çekip, ardından da UEFA’ya başvurabilir. Ödeme sözleşmedeki para birimi üzerinden yapılmazsa, futbolcu serbest kalır. Yurtdışındaki başka bir kulübe bonservis bedeli ödemeden gidebilir.

Kulüplerin bir bölümünün döviz geliri olduğuna işaret etti:

- UEFA, Türkiye’deki kulüplere ve Türkiye Futbol Federasyonu’na yaptığı ödemeleri yabancı para birimi üzerinden yapmaktadır. Avrupa liglerine katılma, gruplara kalma, gruplardan çıkma, çeyrek veya yarı final oynama durumlarında ödemeleri de hep Euro üzerinden yapılıyor.

Haberin Devamı

Bundan sonrası için önerisini ortaya koydu:

- Yeni sözleşmeler yaparken eğer yabancı futbolcular kabul ederlerse TL üzerinden sözleşme yapılır.

Rusya’yı örnek gösterdi:

- Rusya’da futbolcularla sözleşmeler yerel parayla yapılıyor...

Demek ki, çözüm yolu futbolcuları ikna etmekten geçiyor...

İHRACAT ENDEKSİ’Nİ ARSLAN TETİKLEDİ

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Genel Sekreteri Bader Arslan, Borsa İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Çetinkaya ile bir süre önce karşılaştığında sordu:

- Borsa İstanbul’un bir ihracat endeksi var mı?

Çetinkaya, böyle bir endeksin olmadığını söyledi ama hemen ekibine talimat verdi:

- İhracat Endeksi oluşturmak için hazırlık yapalım.

Haberin Devamı

Halil Bader Arslan da ortaya attığı soru üzerine çalışmaya başladı. Böylece Borsa İstanbul’da “TİM İhracat Endeksi” devreye girdi. TİM Başkanı İsmail Gülle, endeksle ilgili şu mesajı verdi:

- Bu endeks 2013’te hayata geçseydi, yüzde 160 getirisi olacaktı.

 

Yazarın Tüm Yazıları