Kenya’da 500 milyon dolarlık ‘su’ imzası attı

İLK sinyali Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seyahatinin Kampala (Uganda) ayağında karşılaştığım Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Emre Aykar verdi:

Haberin Devamı


- Kenya’da Mt. Elgon Çok Amaçlı Su Projesi’nin mutabakat metnine imza atacağız.


Ardından projeyle ilgili bilgi paylaştı:


- Proje kapsamında bir baraj, arıtma tesis, 5 kente uzanacak 250 kilometrelik içme suyu boru hattı, 650 kilometrelik sulama suyu boru hattı, iki kentin kanalizasyon arıtması var.


Projenin bedeline değindi:


- 500 milyon dolarlık iş.


Sonra elindeki diğer dosyayı gösterdi:


- Nairobi için 42 kilometrelik metro projesi hazırladık. 16 istasyon ve trenler dahil 1 milyar dolarlık bir proje. Aynı iş için Çinli, Fransız ve İngiliz rakipler de bastırıyor.


Erdoğan ve beraberindeki heyet o gece Nairobi’ye geçti. Gece saat 01.00’de konakladığımız otelin lobisinde Yapı Merkezi İkinci Başkan Yardımcısı Erdem Arıoğlu’nu gördüm:


- Yarın öğlen baraj ve su dağıtım projesi için imza atacağız.


Arıoğlu’na ertesi gün akşam üstü sordum:


- İmzalar tamam mı?


- Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Kenya Cumhurbaşkanı Uhuru Muigai Kenyatta huzurunda, Kenya Su Bakanlığı Müsteşarı Prof. Segor ile birlikte imzaları attık. Ayrıca Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci ile Kenya Su İşleri Bakanı Eugene Wamalma da şahit olarak imza koydu.

Haberin Devamı

Kenya’da 500 milyon dolarlık ‘su’ imzası attı



Arıoğlu, kısa sohbetin ardından odasına çıktı. Çok geçmeden telefonu çaldı. Arayan Erdoğan’ın danışmanlarından biriydi:


- Erdem Bey, hemen Saray’a gelin?


- Hangi Saray’a?


- Kenya Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na. Sayın Cumhurbaşkanımız sizin burada bulunmanızı istedi.


Hızla hazırlanıp, Saray’ın yolunu tuttu. Saray’da Kenya Cumhurbaşkanı Kenyatta’nın Erdoğan onuruna verdiği yemek vardı. Erdoğan, Arıoğlu’nu yanına çağırdı, Kenyatta ile tanıştırdı:


- Anlat bakalım Nairobi Metrosu Projesini...


Arıoğlu, otele döndüğünde yüzü gülüyordu, takıldım:


- Hayırdır?


- Sayın Cumhurbaşkanımız beklenmedik bir anda beni çağırdı, Sayın Kenyatta ile metro konusunu görüşmemizi sağladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu destekleri unutulmaz.


O anda Emre Aykar’ın Kampala’daki sözlerini anımsadım:


- Eğer Sayın Cumhurbaşkanımız, Kenyatta ile görüşmesi sırasında biraz olsun bahsederse, Nairobi’deki metro projesinde şansımız artar...


Yapı Merkezi, Erdoğan’ın Uganda, Kenya, Somali gezisinde, 500 milyon dolarla, şimdilik en büyük projeye imza atan şirket oldu... Üstelik 1 milyar dolarlık Nairobi Metrosu projesi için de arkasına Erdoğan’ın güçlü desteğini aldı...

Haberin Devamı


UGANDA’DA ‘ENERJİ’YE BAKARKEN, VENEDİK LİMANI MÜJDESİ ALDI

GLOBAL Liman İşletmeciliği (GLI) ile son yıllarda dünyada kruvaziyer liman işletmeciliğinde liderliğe yükselen Global Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman’ı Kampala’da (Uganda) görünce sordum:


- Burada ne işiniz var?


- Bizim büyük işlerimizden biri de enerji. 2 yıldır Uganda’da güneş ve biyo enerji arayışımız var. Uganda Enerji Bakanı ile bu konuları görüşeceğiz.


Tam o anda cep telefonuna mesaj geldi, benimle paylaştı:


- Venedik’deki kruvaziyer liman işi de tamam. 5’li bir konsorsiyumun parçasıyız. Limanı biz yöneteceğiz.



UGANDA’DA 237 MİLYON DOLARLIK GIDA ŞEHRİ KURACAK


GÜLSAN Holding Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Gül, Nairobi’deki (Kenya) şirket merkezine davet edince Fikret Bila ile birlikte gittik. Elazığ peyniri ile kahvaltı yaparken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seyahatine Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) öncülüğünde eşlik eden iş dünyası temsilcilerinden bir grup da geldi:

Ömer Cihad Vardan, Mehmet Büyükekşi, Nail Olpak, Tahsin Öztiryaki, Mithat Yenigün, Kemal Güneş, Burak Talu, Nuri Albayrak, Birol Özcan, Fuat Tosyalı, Gökhan Murat Kalsın, Serdar Urfalılar, Hayrettin Kaplan, Alaaddin Metin, Nevzat Saygılıoğlu.


Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan’a Uganda, Kenya ve Somali’de destek sağladıkları yeni proje olup olmadığını sordum, bilgiyi verdi:


- Konya merkezli Molino Makina Sanayi, Uganda’da bir gıda şehri kuracak. 2 yıl işletip, devredecek. Un, makarna, gofret gibi gıda ürünlerinin üretileceği projenin maliyeti 237 milyon dolar. Biz bunun 170-190 milyon dolarına kredi desteği vereceğiz.


Krediyle ilgili mevzuatta yer alan koşula işaret etti:


- Yurtdışında yapılan işlerde, Türkiye’den alınan malların yüzde 85’ine kadar kredi desteği verebiliyoruz. Ayrıca, kredinin kullanıldığı ülkeden de devlet garantisi gerekiyor. Uganda’da kredi Meclis onayından geçecek.


Molino’nun makina üreticisi olduğuna dikkat çekti:


- Şirket, Uganda’daki gıda şehrini Türkiye’de ürettiği makinalarla kuracak.


Haberin Devamı

Kenya’da 500 milyon dolarlık ‘su’ imzası attı

Yazarın Tüm Yazıları