İsviçre, Türkiye’yi ‘lider’ gördü bölgeyi İstanbul’a bağladı

GEÇEN yılın ağustos ayında gazeteci-danışman Ertuğrul Kale’den bir mesaj aldım:

Haberin Devamı

 

- Altan Demirdere’yi Novartis Türkiye Başkanlığı döneminden tanırsın. 2008’de Sandoz Rusya’nın başına gitmişti. Rusya’da Sandoz’u çok büyüttü. Şimdi Sandoz Türkiye ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Başkanı olarak İstanbul’da görev yapıyor.

 

Demirdere, Mart 2015’te Sandoz Türkiye ve BDT Bölgesi Başkanlığı, Novartis Grup BDT Başkanlığı’na atanarak İstanbul’a dönmüştü.

 

Kale’yle birlikte ofisine gittik. Demirdere, sadece sohbetten yanaydı:

 

- Biraz iş yapalım. Sonra yazılacak konu çıkar.

 

Aradan 9 ay geçti, Sandoz Türkiye Kurumsal İlişkiler Direktörü Nilüfer Gürpınar’dan şu bilgi geldi:

 

Haberin Devamı

- Sandoz Türkiye’nin operasyon alanı genişliyor. Sandoz Türkiye ve BDT Başkanı Dr. Eczacı Teknolog Altan Demirdere, Suudi Arabistan, İran ve Körfez ülkelerinden oluşan Ortadoğu Bölgesi’nden de sorumlu olacak.

 

Demirdere’nin kariyer yolculuğuna yeniden göz attım:

 

- Galatasaray Lisesi mezunu. Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde lisans, Basel (İsviçre) Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde master ve doktora yaptı. İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü’nde de öğrenim gördü. İlaç sektörüne 1980’de Sandoz Basel’in Ar-Ge Bölümü’nde adım attı.

 

Novartis Türkiye Başkanı ve Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) kurucu Başkanı iken tanıdığım Demirdere’yle görev alanının genişlemesini konuşmak üzere buluştuk.

 

Söze merkezi Basel’de bulunan Novartis-Sandoz grubunun bölgeye bakışından girdi:

 

- İsviçre, yani Novartis-Sandoz’un merkezindeki yöneticiler, Ortadoğu’ya önem veriyor. Türkiye’nin bölgedeki rolünü de görüyor. Suudi Arabistan’da üretimimiz var. İran’da fabrika için planlar yapılıyor.

 

Haberin Devamı

Türkiye’nin bölge liderliğiyle ilgili tartışmalara değindi:

 

- Sandoz’un İstanbul’u geniş bir bölgenin merkezi yapması, İsviçre’de “Türkiye, bölgenin lideri” tezinin kabul edildiğini gösteriyor.Kendisine yeni bağlanan ülkeleri sıraladı:

 

- Suudi Arabistan, İran, Irak, Suriye, Libya, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Yemen, Oman, Bahreyn, Kuveyt. Bu bölge daha önce Dubai’den yönetiliyordu.

 

Yeni sorumluluk bölgesindeki cirolarını sordum:

 

- Sandoz Türkiye’nin cirosu 100, Ortadoğu Bölgesi cirosu 200 milyon dolar. Yıllık yüzde 20 ve üzeri büyüme yaşıyoruz. 5 yıl sonra toplam 600-700 milyon doları yakalarız.

 

Grubun Türkiye’de 4 fabrikasının olduğunu vurguladı:

 

Haberin Devamı

- Bu fabrikaların üretiminin yüzde 85’i ihracata gidiyor. Şimdi bana bağlanan ülkelere ihracatı daha da artırmaya çalışacağız.Coca-Cola’dan PepsiCo’ya, Microsoft’a kadar birçok dünya devi, Türkiye’yi “yönetim üssü” seçmiş bulunuyor.Kimi İstanbul’dan 10, kimi 80-90 ülkeyi yönetiyor.İçimizdeki terör, sınırımızdaki savaşa rağmen İsviçre merkezli ilaç devinin İstanbul’u “bölge merkezi” yapması önemli adım değil mi?

 

‘TÜRKİYE’DE SATILANI TÜRKİYE’DE ÜRET’ BASKISI DOĞRU OLMAZ

 

SANDOZ Türkiye, BDT ve Ortadoğu Başkanı Altan Demirdere, hükümetin ilaç sektörüne baskısına değindi:


- Hükümet, “Türkiye’de sattığın ilacı burada üret” diyor. Aksi halde SGK’nın ücretsiz ilaç listesinden çıkarılmak tehdidi gündeme gelecek gibi. Bu, “globalizasyon düşmanlığı”dır. “Türkiye’ye sadece ithalat yapma” deseler başımla beraber.

 

Haberin Devamı

Bu baskının yabancı ilaç şirketlerini Türkiye’de fason üretime yönlendirebileceğini kaydetti:

 

- “Fabrika kur, yabancıya fason üretim yap” gibi bir yöntem, ülkemize çok fayda getirmez. Ar-Ge yapılıyor mu, Türkiye’de üretilen ihraç ediliyor mu, ben ona bakarım.

 

Haksız mı?

 

DAKAR’DA 10 MİLYON DOLARA MOBİLYA FABRİKASI KURUYOR

 

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Uganda, Kenya, Somali seyahatinin Kampala durağında Doğtaş ve Kelebek Mobilya’nın bağlı olduğu Doğanlar Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan’la karşılaştık, Senegal’i anlattı:

 

- Sayın Cumhurbaşkanımızın Şili, Peru, Ekvador dönüşü uğradığı Dakar’da Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall ile görüşmesinde bizim 105 milyon dolarlık hal kompleksi ve lojistik merkezi yatırımımız gündeme gelmişti.

 

Haberin Devamı

Sayın Sall’ın katılımıyla söz konusu yatırımın temeli atıldı.Sonradan gündeme gelen bir temel daha attıklarını kaydetti:

 

- Dakar’da 10 milyon dolara bir de mobilya fabrikası kuruyoruz. Orada koltuk, kanepe, yatak grubu üretilecek. Senegal’de yeni mobilya markası yaratacağız.

Yazarın Tüm Yazıları