Halının üstündeki Avusturya

1955’te Avusturya’nın kuruluş anlaşması imzalanırken Belveder Sarayı’nın büyük salonunu kaplayacak halı bulamamışlar.

Haberin Devamı

Avusturyalı protokol şefi, dönemin Türk Büyükelçisi İzzet Yemişçibaşı’yla samimiyetine dayanarak Uşak halısını anlaşma için ödünç istemiş. Anlaşma, Uşak halısının serildiği salonda imzalanmış.

Halının üstündeki Avusturya

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yardımcısı Halim Mete ile birlikte Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliği’ne girişimizde bizi merdivenlerin başında karşılayan Büyükelçi Hasan Göğüş’e sordu:
- O ünlü halı duruyor mu Sayın Büyükelçim?
Göğüş, soruya yolu göstererek yanıt verdi. Büyükelçi önde, biz arkasında birkaç oda ve salon geçip, balo salonuna ulaştık. Bilgiyi anımsattı:
- Bu Uşak halısı 150 yıllık. Halının tarihi özelliği, bugünkü Avusturya’nın kuruluş anlaşmasına tanıklık etmesi.
Tarihi olayın detayına girdi:
- 15 Mayıs 1955’te bugünkü Avusturya’nın kuruluş anlaşması imzalanırken Belveder Sarayı’nın büyük salonunu kaplayacak halı bulamamışlar. Avusturyalı protokol şefi, dönemin Türk Büyükelçisi İzzet Yemişçibaşı’yla samimiyetine dayanarak ricada bulunmuş. Bu Uşak halısını anlaşma için ödünç istemiş. Anlaşma, bizim Uşak halısının serildiği salonda imzalanmış.
Hisarcıklıoğlu, karşı duvardaki tabloyu gösterdi:
- Bu tablo, Avusturya’nın kuruluş anlaşmasını resmediyor. Bakın, yerde bizim halı var. Avusturya’daki birçok kurumun duvarında bu tablo yer alıyor.
Göğüş, halının değeri üzerinde durdu:
- Biraz piyasayı yokladık. Bu halının değerinin en az 1 milyon Euro olduğu tahmin ediliyor. Aslında paha biçilemez.
Büyükelçilik binasının 1916’da satın alındığının altını çizdi:
- Burası Viyana’nın önemli binaları arasında.
Ardından Avusturya’nın Türkiye’ye dönük yatırımlarına değindi:
- Son 10 yılda Avusturya’dan Türkiye’ye 9.5 milyar dolarlık yatırım gelmiş durumda. Son 2 yılda biraz yavaşlasa da Türkiye’ye yatırım için ilgileri sürüyor.
Yeni yatırımla ilgili aldığı işareti paylaştı:
- Kısa süre önce Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı İlker Aycı geldi. Türkiye’de yatırımı olan Avusturyalı bir kağıt ambalaj şirketi, 250-300 milyon Euro’luk yeni yatırım için yer aradığını bildirdi.
10 yılda 9.5 milyar dolarlık yatırım getiren Avusturya, Türkiye’nin AB üyeliğine hâlâ çekimser bakıyor. Göğüş, “AB müktesebatının oturduğu bir Türkiye’de yatırım yapmak daha iyi değil mi?” sorusuyla Avusturya’yı iknaya çalışıyor. Bugün Avusturya’yı yönetenlere arada Uşak halısını anımsatmak işe yarar mı?

Haberin Devamı

Halının üstündeki Avusturya

Haberin Devamı

Avusturya’nın ‘ticaret müşaviri’ni oda atıyor


TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Avusturya Ekonomi Odası Başkanı Christoph Leitl’in elinden “Altın madalya”sını alırken kendisine Başkan Yardımcısı Halim Mete, Sayman Faik Yavuz, Yönetim Kurulu Üyeleri Şahin Bilgiç, Salih Z. Murzioğlu, Necdet Özer, Cengiz Günay, Ebubekir Bal, TOBB ETÜ Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Şadan Eren, GTİ Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, KOBİ A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, TOBB ETÜ Teknoloji Merkezi Başkanı Erdoğan Özegen, TOBB Emekli Sandığı Başkanı Nuh Tandoğan ile 40’ı aşkın oda başkanı eşlik etti.
Hisarcıklıoğlu, Avusturya Ekonomi Odası’na üyeliğin Türkiye’deki gibi zorunlu olduğunu belirtti:
- Avusturya’nın yurtdışındaki ticaret müşavirlerini bile Oda atıyor.
Bu örnekle, hükümetin kısa süre önce Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nu (DEİK) kamulaştırmasına gönderme yaptı...

Yazarın Tüm Yazıları