Gecekondunun 4 katı değerde daire verdim hak sahibi yanaşmadı

İSTANBUL Beyoğlu’ndaki Piyalepaşa projesine ilk başladığı günden itibaren hak sahipleriyle anlaşmakta sıkıntı çeken Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat, bir süre önce sıkıntısını konuyla ilgili üst düzey yetkiliye açtı:

Haberin Devamı

Gecekondunun 4 katı değerde daire verdim hak sahibi yanaşmadıPolat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat

- 800 milyon dolar yatırım planıyla yola çıktığımız 1000 konutluk Piyalepaşa’da Haziran 2018’de ilk teslimlere başlayacağız ama hâlâ anlaşma sağlayamadığımız hak sahipleri var. Çözüm için bize destek olun lütfen.

Yetkili yasanın proje sahiplerine sağladığı hakkı şu örnekle açıkladı:

- Diyelim ki sözünü ettiğiniz hak sahibinin gecekondusunun normal değeri 100 bin lira olsun. Gecekondu 40 yıllık ise, fiyatı 40 bin lira iner. Yani 60 bin lira ödeyip o hak sahibini oradan gönderebilirsiniz.

Polat, hak sahibinin bu parayı kabul etmediğini belirtince yetkili sürdürdü:

- Aslında yasa size o 60 bin liranın yüzde 10’unu yani 6 bin lirayı hesabına yatırıp, o hak sahibinin bölgeden gönderilmesini talep etme şansı da veriyor.

Haberin Devamı

Polat, bu yöntemin içine sinmediğini belirtti:

- 2’si çocuk, 4 kişilik bir aileyi 6 bin lira ile sokağa atmak çok sert bir tutum olur. Adil olmaz.

Ardından söz konusu hak sahibine şu teklifi götürdü:

- TOKİ’nin Kayabaşı’nda dar gelirliler için yaptığı bir proje var. 2+1 dairenin değeri 250 bin lira. Oradan size bir daire alıp vereyim. Tapusunu, ruhsatını da hemen teslim edeyim.

Hak sahibi kabul etmedi, talebini ortaya koydu:

- İki çocuğum var. O nedenle iki daire isterim...

Polat, bu örneği Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel’in de katıldığı sohbette anlatıp, ekledi:

- Devlet, önüne çıkan fırsatı suistimale çevirmeye çalışan hak sahipleriyle ilgili adil bir çözüm bulsun.

Sonra çuvaldızı kendi sektörüne batırdı:

- Hak sahiplerini “terör” sayılabilecek yöntemlerle yerinden gönderen bazı yatırımcılar da görüyoruz. Devlet bunu yapanlara karşı da devreye girsin, önlemini alsın.

Sohbete noktayı koymadan önce piyasadaki durumu değerlendirdi:

- Gayrimenkulde, örneğin İstanbul’da bölgesel yavaşlamalar var. Satışlarımızı TL ile yapıyoruz ama dolar bazında hesap yaptığınızda fiyatlarda gerileme var. Biz Piyalepaşa’da ilk yola çıkarken, TL fiyatımızı metrekaresini 4 bin dolara denk gelecek gibi öngörmüştük. Şimdi 2 bin-2 bin 500 dolara kadar geriledi.

Haberin Devamı

Fiyatla ilgili verdiği örneğin ardından parası olanlara çağrı yaptı:

- Şu anda ülkemizde gayrimenkul almanın tam zamanı.

Hak sahipleriyle yatırımcılar arasındaki görüşmelere konu olan uç örnekleri sıklıkla birçok proje sahininden duyuyorum...

Kentsel dönüşüm için iki tarafın da masaya daha aklıselim tavırla oturması gerekmez mi?

ALAN BAZLI KENTSEL DÖNÜŞÜM İÇİN SIFIR FAİZLİ KAYNAK GELECEK

KAYSERİ Büyükşehir Belediyesi, TÜRSAB ve Hürriyet Gazetesi’nin ortak projesi “Kayseri’yi Keşfet” turunun ilk akşamında Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile sohbet fırsatı bulunca, “Yatırımcı-hak sahibi anlaşmazlığı” örneklerini anımsattım.

Özhaseki, kentsel dönüşümden çok “binasal dönüşüm”ün öne çıktığına işaret etti:

Haberin Devamı

- Alan bazlı kentsel dönüşümü teşvik etmek, işi asıl rayına oturtmak için alan bazlı projelere sıfır faizli kaynak desteği vereceğiz. Kaynağı belediyeler kullanacak. Yakın gelecekte devreye girecek bu model, kentsel dönüşümü hedeflediğimiz düzeye taşıyacak.

Yeri gelmişken deprem uyarısını yineledi:

- Bana “şom ağızlı” diyebilirler ama hatırlatmak zorundayım. İstanbul’da depremin kapıda olduğunu unutmadan alan bazlı kentsel dönüşümle işi hızlandırmak, sağlıklı konutlara kavuşmak gerekiyor.

KEŞKE METİN HOCA 100 YIL ÖNCE DÜNYAYA GELSEYDİ

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kayseri belediye Başkanlığı döneminde 7 yıl Tarihi Kentler Birliği Başkanlığı görevini yürüttüğünü anımsattı:

Haberin Devamı

- Tarihi Kentler Birliği’nde Çekül Vakfı Başkanı Prof. Metin Sözen’in çırağıydım. Hocamızın başta Anadolu olmak üzere ülkemizde yerel yöneticilerin tarihi, kültürel varlıklara sahip çıkmayı öğrenmesinde katkısı çok büyüktür.

Ardından o günlerde Prof. Sözen’e söylediği şu sözü paylaştı:

- Hocam, Allah’ın işine karışılmaz ama keşke siz dünyaya 100 yıl önce gelseydiniz de tarihi, kültürel varlıklara sahip çıkma bilinci eldeki önemli değerler yok olmadan yayılsaydı.

ÇAĞLAR’IN BAYRAĞINI TAŞIMAYA ADAYIM

İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu, Başkan İbrahim Çağlar’ın vefatı sonrası ilk toplantısını çarşamba günü “Başkan seçimi” gündemiyle yapacak. Odalarda Nisan 2018’de gerçekleşecek genel seçime kadar İTO’da göreve Başkan Yardımcısı Murat Kalsın’ın talip olduğunu öğrenince kendisini aradım.
Gecekondunun 4 katı değerde daire verdim hak sahibi yanaşmadı
Murat Kalsın, geçen hafta yaşamını yitiren İbrahim Çağlar ile birlikte.

Haberin Devamı

Kalsın, Çağlar’la 35 yıllık dost ve yol arkadaşı olduğunu belirtti:

- Odamızda geçmişte de olağanüstü görev değişiklikleri olmuş. Hepsinde yönetim kurulundaki başkan yardımcılarından biri görevi devralıp, vefat eden, ayrılan başkandan kalan süreyi tamamlamış. Teamüller bu yönde.
Çağlar’la çok yakın çalıştığını anımsattı:
- Rahmetli Başkanımızın başlattığı projeleri tamamlamak, onun bayrağını taşımak için Nisan 2018’e kadar kalan dönemi tamamlamaya adayım.
Kalsın’a Nisan 2018’deki seçimlere dönük niyetini sordum, yanıtladı:
- Şimdilik o konuda birşey söylemek için erken. Günü geldiğinde üyelerimizin eğilimi bu işe yön verir.
MÜSİAD’da 7 yıl Genel Başkan Yardımcılığı yapan mimar Murat Kalsın, inşaat, gayrimenkul, enerji ve makine sektörlerinde faaliyet gösteriyor. GYODER’in de yönetim kurulunda görev yapıyor. İngilizce ve Almanca biliyor.

 

 

Bitcoin nedir, caiz midir? | Sarı Mikrofon

 

Yazarın Tüm Yazıları