Expo Kule'sindeki işçinin korkusunu dağcı desteği aştı

TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, “Antalya 2016 Botanik Expo’su”nun sembolü olan 120 metre yüksekliğindeki kulenin yapım tekniğini geçen yıl kasım ayındaki görüşmemizde şöyle tanımladı:

Haberin Devamı

- 120 metrelik kuleyi “alttan ekleme” yöntemiyle yapacağız.

Bu tekniği şöyle açtı:

- Kulenin en tepesindeki geniş bölümü aşağıda tamamlayacağız. Sonra alttan ekleme ile geniş bölümü yukarı doğru yükselteceğiz.

Expo Kulesindeki işçinin korkusunu dağcı desteği aştı
Tayyar Akkurt ve Tolga Akkurt

Kule için şu takvimi verdi:

- Temmuz 2015’te başladığımız kuleyi Mart 2016’da bitireceğiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılımıyla bugün gerçekleşecek resmi açılıştan önce Taca İnşaat’ın üstlendiği kule, kongre merkezi ve Osmanlı Bahçesi’ni görmek üzere Antalya’ya gittik. Tayyar Akkurt, telefonundan kulenin 21 Mart 2016’daki halini gösterdi:

- Bakın kulenin en üstteki geniş bölümü aşağıda duruyor. O günlerde görenler, “Bu kule 22 Nisan’a yetişmez” diyordu. Çok şükür bitirdik.

Kasım ayındaki sohbeti anımsattım:

- Mart 2016’da bitirebileceğinizi söylemiştiniz. Neden gecikti?

- Normal yüksek binalar yapılırken işçi içeride çalışır. “Alttan ekleme” tekniği dışarıda çalışmayı gerektirdi. Hizmet aldığımız bazı şirketler eleman sıkıntısı yaşadı. O nedenle işin bitmesi son bir-iki güne kaldı.

Yaşadıkları zorluktan şu örneği aktardı:

- Antalya’dan bazı iskelecilerle çalışmak istedik. Kule yükseldikçe devam etmek istemediler. Bunun üzerine İstanbul’dan iskelecileri denedik. Sonunda cesaret edenler çıktı.

İnce işlerin dışarıdan yürütülmesi gerektiğine işaret etti:

- İnce işleri yapan bazı işçilerimiz yükseklik korkusu yaşadı. Bunun üzerine dağcıları devreye soktuk.

- Dağcılar gelip inşaatta mı çalıştı?

- Hayır. Yükseklik tedirginliği yaşayan personele refakat ettiler.

- Kaç dağcı görev aldı?

- İhtiyaç duydukça çağırdık. 4-5 dağcı kulenin ince işlerini yapan personelimize refakat etti. Böylece personel psikolojik olarak da kendini daha güvende hissetti.

- Projenin yatırım değerinde oynama oldu mu?

- Kulenin yapımını 80 milyon, kongre merkezini de 120 milyon liraya üstlenmiştik. Sonradan Osmanlı Bahçesi’ni de aldık. Böylece KDV dahil 260 milyon liralık bölümü biz yapmış olduk. Ardından hedefini paylaştı:

- 2020’de Dubai’de gerçekleşecek ana Expo var. Burada sembol kuleye, Türkiye’nin en büyük kongre merkezine attığımız imzanın bize “Dubai Expo 2020”de proje üstlenmenin kapısını açması için çalışacağız.

İzmir, “Expo 2015”i Milano’ya kaptırdıktan sonra 2020 için de yarışa girmişti... O yarışta ipi göğüsleyen Dubai olmuştu...

“Expo Dubai 2020”den Türk müteahhitlerine iş çıkması, “İzmir kaybetti ama en azından inşaatta kazandık” duygusuyla avutur mu?


CIBUTI'DE HASTANE PROJESİ ÜSTLENDİ
TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, oğlu ve Taca İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Akkurt’un son 1.5 aydır gece-gündüz Expo alanında işin başında olduğunu belirtip, Afrika’ya dönük planlarına değindi:

- Cibuti’de Japonlar’la birlikte hastane yapacağız. İşletmeyi 2 yıl Japonlar bırakıp, sonra Cibuti devletine bırakacak. Bu modeli Afrika’nın diğer ülkelerine de götürmeyi planlıyoruz.


OTELLER MÜŞTERİLERİNE EXPO İÇİN BİLET ALIYOR
TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, “Botanik Expo’su 2016” için Antalya’da yapılan yatırıma değindi:

- Antalya, Londra’daki Hyde Park ve New York’taki Centrak Park’tan daha iddialı bir parka kavuştu. Bu parkın turistik çekiciliği de olur.

Sohbete katılan Mardan Palace Genel Müdürü Çetin Pehlivan ve Pazarlama Müdürü Seda Bayburtlu, bu yöndeki bilgiyi paylaştı:

- Biz, misafirlerimiz için 2 bin Expo bileti aldık.


YABANCI TURİST GERİLEDİ, HİNT DÜĞÜNÜ YARADI
MARDAN Palace Genel Müdürü Çetin Pehlivan’a turizmdeki gerilemeyi sorduk, yorumladı:

- Yabancı turistte ciddi gerileme var. Buna karşılık yerli turist yüzde 40 arttı. Bizim için önemli ayrıcalık, G-20 Zirvesi’nde Suudi Arabistan Kralı ve heyetini ağırlamak oldu. Bugünlerde de bir Hint düğününe ev sahipliği yapıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları