"Vahap Munyar" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Vahap Munyar" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Vahap Munyar

Eşi ‘en iyi’yi sordu ‘çocuk zeytinyağı’ 36 ülkeye uzandı

8 YIL önce Akhisar... Alhatoğlu’nun ortağı Alper Alhat’ın eşi Nazan, bir sabah sordu:

- Evde tükettiğimiz zeytinyağı en iyisi mi?

Alper Alhat, eşinin sorusuna şaşırdı:

- Kendi ürettiğimiz zeytinyağından şüphen mi var?

Eşi, sorusunun gerekçesini açtı:

- Doktor, bebeğimiz Alp’in mamasına zeytinyağı koymamı tavsiye etti. O nedenle sordum, yanlış anlama.

Şaşkınlık, yerini yeni ürün düşünmeye bıraktı:

- Evde sızma, erken hasat yağ tüketiyoruz. Acımsı tadı bebeğe ağır gelebilir, zeytinyağından nefret edebilir. Bebek ve çocuklar için tadı daha yumuşak zeytinyağı üretsek iyi olur.

Fikrini abisi Mustafa Alhat’a açtı. Akhisar’ın Domat ve Uslu zeytinlerinin tam olgunlaştığı dönemde hasat yapıp, yağ ürettiler:

- Kids Olio...

Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, İZFAŞ’ın düzenlediği “Ekoloji İzmir - 8. İzmir Organik Ürünler Fuarı” ile “Olivtech - 7. Zeytin, Zeytinyağı, Süt Ürünleri, Şarap ve Teknolojileri Fuarı”ndaki odaya ait stantta üyelerinin ürünlerini anlatırken, “Kids Olio”yu da gösterip, öyküsünü aktardı ve ekledi:

- Şu anda bu ürünümüz 36 ülkeye ihraç ediliyor.

İhracatın parasal büyüklüğünü sordum, yanıtladı:

- Ortaklarla birlikte 20 milyon dolarlık markalı zeytinyağı ihracatımız var. Kids Olio’nun ihracat büyüklüğü 2 milyon dolar. Parasal olarak çok büyük değil ama dünyada tescil ettirdik.

Zeytin Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Başkanvekilliğini yürüten Mustafa Alhat, bu noktada “erken hasat” zeytinyağını anlatma gereği duydu:

- “Erken hasat” aslında İspanyolların dünyada öne çıkardığı bir zeytinyağı türüdür. Erken hasat, ağacı yormaz, zeytinin böceklenmesine, dökülmesine zaman kalmaz. Zeytinin erken toplanması, ağacın ertesi yıl da meyve vermesine fırsat yaratır. Erken hasat yağda antioksidan özelliği olan polifenol oranı yüksektir. Ancak, tadı biraz acı olur, boğazı yakar.

Erken hasat sızma yağın üst sınıf ürün olduğunu anımsattı:

- Erken hasat sızma yağda zeytin meyvesi tadı daha çok hissedilir. O nedenle biz yetişkinler o yağı tüketmeyi severiz.

Zeytinin tam zamanında hasat edilmesinin yağa etkisine değindi:

- Zeytin tam olgunlaşınca polifenol oranı düşer, E vitamini yükselir. Yağın tadı yumuşaktır. Bebek ve çocuklar için tüketimi daha rahat olabilir.

8 yıl önceki bir soru, Alhatoğlu’nun 36 ülkeye ihraç ettiği küçük markayı ortaya çıkardı...

Girişimci ruh, hayatın her anında insana iş fırsatı düşündürüyor değil mi?

AKHİSAR ZEYTİNİ ‘VATANIM SENSİN’DE

GEÇENLERDE Kanal D’dedeki “Vatanım Sensin” dizisinde bir sahne dikkatimi çekti. Binbaşı Tevfik, faytoncuya para uzattı:

- Eve biraz yemiş, ayrıca zeytin al. Ama zeytin Akhisar olsun. Hasibe sever..

İzmir’deki Olivtech Fuarı’nda Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat’a o sahneyi sordum, yanıtladı:

- Prodüksiyon ekibiyle bağlantı kurduk, sağolsunlar Akhisar zeytinine katkı verdiler.

Yeri gelmişken Akhisar’ın zeytin-zeytinağı cirosunu sordum, borsanın işlem hacmini aktardı:

- Akhisar ve çevresindeki ilçeler dahil, borsamızın zeytin-zeytinyağı işlem hacmi 3.5 milyar lirayı buldu.

RAMİZ’İN 147 ŞUBESİNE YOĞURT VE HÖŞMERİM YAPIYOR

İZFAŞ’ın düzenlediği Olivtech Fuarı’ndaki Akhisar Ticaret Borsası standında Başkan Yardımcısı Şerif Şerifoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Zekeriya Kemahlı, Meclis Başkan Yardımcısı Kazım Ertürk ve Doğuş Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ulusoy’la sohbet ederken Başkan Alper Alhat, bir üreticiyi gösterdi:

- Üretici Süt ve Süt Ürünleri’nin sahibi Bülent Tekatan.

Tekatan, Akhisar’da 300 büyükbaş, 1000 Saanen Keçisi’yle hayvancılık da yaptıklarını belirtti:

- 1996’da şimdiki tesisi kurup, süt ve süt ürünleri üretimine yöneldik. Köfteci Ramiz’in 40’a yakın ildeki 147 şubesine yoğurt, peynir ve höşmerimi biz veriyoruz.

Alhat araya girdi:

- Artık öncelikle İzmir’de şubeler açma zamanı geldi.

Tekatan yanıtladı:

- Akhisar’da 4, Salihli’de 2 şubemiz var. İzmir’de şubeler açabiliriz.

Köfteci Ramiz, Akhisar’dan Türkiye’ye yayıldı, ardından Almanya ve Azerbaycan’a açıldı...

Akhisarlı “Üretici”ye beraberinde büyüme kapısını araladı...

ALMANYA, BELÇİKA VE HOLLANDA’YA TARHANA SATIYOR

İZFAŞ’ın düzenlediği Olivtech Fuarı’nı gezerken Kemal Çeltik adlı girişimci kolumdan tuttu, Tombul Tarım Organik Ürünler standına çekti:

- Kütahya Tavşanlı’da 2000 yılından beri tarhana üretiyorum. Gariban sofralarının tarhanasını lüks restoranlara da verir olduk.

Üretime nasıl girdiğini anlattı:

- Bir başka şirketin tarhanasını pazarlıyordum. Üretimleri yetmez oldu. Onların desteğiyle ben de butik üretim tesisi kurdum.

Cirosunu merak ettim, paylaştı:

- 3 milyon lira civarında...

- Ya ihracat?

- Almanya’da bayimiz var. Belçika ve Hollanda’ya da gönderiyor.

X