Dünyanın 5 trilyon dolarlık ‘inşaat’ını bir Türk yönetecek

ÇOĞU yurtdışında 150 milyar dolarlık iş hacmi bulunan 140 üyeli Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 1997’de FIEC’e (European Construction Industry Federation-Avrupa Müteahhitler Birlikleri Federasyonu) üyelik başvurusu yaptı.

Haberin Devamı

FIEC, TMB’ye önce 1998’de “gözlemci üye” kapısını açtı, Yunanistan, Romanya ve Kıbrıs Rum kesiminden oluşan Güney-Doğu Avrupa Grubu’nu uygun gördü. 2000’de TMB, FIEC’in tam üyeleri arasına girerken, Bulgaristan da Güney-Doğu Avrupa Grubu’na alındı.
TMB, tam üyelik sonrası FIEC’te daha etkin rol oynamaya başladı, 2006’da Paris’te gerçekleşen genel kurulda, “AB üyesi olmayan bir ülkenin federasyonu da yönetim kuruluna seçilebilir” maddesini tüzüğe koydurdu.
TMB yönetimi bu süreçte Yapı Merkezi’nin ortağı Emre Aykar’ın kendilerini FIEC’te temsil etmek üzere görevlendirdi. 2012’de FIEC’in genel kurulunun İstanbul’da yapılmasını sağlayan TMB Başkan Yardımcısı Aykar, yönetim kuruluna Başkan Yardımcısı olarak girdi. Aynı genel kurulda Türkiye’ye Almanya, Fransa ve İtalya’dan sonra “dördüncü daimi üye” statüsü verildi.
FIEC yönetim kurulu, Aykar’a Avrupa’yı dünyada temsil edecek bir görev verdi:
- Bizi CICA’da (Confederation of International Constractors Associations-Uluslararası Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu) temsil etmenizi istiyoruz.
Böylece Aykar, 2.5 trilyon dolar iş hacmine sahip Avrupa müteahhitlerini temsilen CICA’da Başkan Yardımcısı oldu. CICA’nın kısa süre önce gerçekleşen genel kurulunda başkanlık sırasının Avrupa ülkelerine geldiği belirtilince, eller oybirliği ile kalktı:
- CICA’nın yeni dönem Başkanı Emre Aykar...
FIEC’in kuruluş tarihi 1905’e kadar uzanırken, CICA 1974’te Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu, Güney Amerika Müteahhitleri Federasyonu, Kuzey Amerika Müteahhitler Federasyonu ve Arap Müteahhitleri Federasyonu tarafından kurulmuştu.
Merkezi Paris’te bulunan CICA’ya daha sonraki dönemlerde Çin Uluslararası Müteahhitler Birliği, Japon Uluslararası Müteahhitler Birliği, Kanada Müteahhitler Birliği ve Brezilya İnşaat Sanayicileri Odası da üye olmuştu. Bu üyelikler, CICA’nın üye sayısını 63 ülkeye, üyelerinin iş hacmini 5 trilyon dolara, yarattıkları istihdamın da 150 milyona çıkmasını sağladı.
Aykar, oybirliği ile seçilmesini şöyle değerlendirdi:
- Dünya inşaat sektörünün en yüksek temsil organlarından birinin başkanlığının bana verilmesi, Türk müteahhitlerinin yurtdışında gösterdikleri başarının sonucudur.
CICA’nın önemini, “paydaş” kabul eden bazı kuruluşları sıralayarak ortaya koydu:
- Dünya Bankası, Asya Yatırım Bankası, Birleşmiş Milletler, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC), Dünya Ticaret Örgütü (WTO), Avrupa Birliği Komisyonu.
Türk müteahhitlik sektörü, yurtdışına başlangıçta “taşeron” olatak çıktı. Zamanla kendi başına işler alma başarısını gösterdi. Derken, dünya liginde sayıca Çin’in ardından ikinci sıraya oturdu.
CICA başkanlığı, Türk müteahhitlerinin dünyadaki çıtasını daha da yukarı taşıdı...
İyi yıllar...

Haberin Devamı


25 trilyon dolarlık işe ‘el kitabı’ hazırlanıyor


Dünyanın 5 trilyon dolarlık ‘inşaat’ını bir Türk yönetecek

Haberin Devamı


ULUSLARARASI Müteahhitler Birlikleri Konfederasyonu (CICA) Başkanı Emre Aykar, 2030’a kadar dünyada 57 trilyon dolarlık altyapı yatırımının gündeme geleceğini vurguladı:
- Devletler bunun yüzde 55’ini kendi kaynaklarından karşılayabilecek. Yüzde 45’lik bölüm için yap-işlet-devret modeli üzerinde durulacak. Yani, “kullanan ödesin” formülü geçerli olacak.
CICA’nın yap-işlet-devret modeliyle gündeme gelecek projelerin sağlıklı ihale edilmesi için çalışma yaptığını belirtti:
- Hazırlığı süren “el kitabı” müteahhitlere yap-işlet-devret modeli konusunda yol gösterecek. Hangi ülkede nasıl davranacağı konusunda rehber niteliği taşıyacak.

Avrasya Tüneli’ni 27 yıl işleteceğiz

Haberin Devamı


YAPI Merkezi’nin ortağı Emre Aykar, İstanbul Boğazı’nın altından geçecek Avrasya Tüneli’nin dünyadaki zor işlerden biri olduğunu belirtti:
- Avrasya Tüneli, deniz dibinin 60 metre altına inilerek yapılıyor. 2016 ortasında devreye girecek. 27 yıl biz işleteceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları