Doktor fabrikayı görünce jenerik ilaca ikna oluyor

2006’da Hedef Alliance’tan ayrılıp Saya Grup’u kuran Abulrezzak Sancak ve 12 kardeşi, 2010 Aralık’ta Çerkezköy’de 120 milyon dolarlık yatırımla Pharmactive’de üretim bantlarını harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Saya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Abdulrezzak Sancak ve ilaç işini yöneten Başkan Yardımcısı Haluk Sancak, önlerine şu hedefi koydu:
- Türkiye’de “yerli” kalabilen ilaç şirketi sayısı azalıyor. Biz “milli ilaç” planıyla yola çıkalım.
Yatırımı 200 milyon dolara yükseltip 5 yılda 300 milyon dolar ciro, 100 milyon dolarlık ihracatı hedefleyen Çerkezköy’deki üretim üssünde grubun inşaat şirketi Folkart Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ve Pharmactive Genel Müdürü Köksal Ülgen’le birlikte buluştuğumuz Haluk Sancak’a sektörün sıkıntılı durumunu anımsattım:
- Yerli, yabancı hangi ilaç şirketinin patron ve yöneticileriyle konuşsam, hükümetin fiyatlar üzerindeki baskısından dert yanıyor. Fiyatlar yüzünden personel sayısını azaltanlar da oldu. Bu ortamda 200 milyon dolara uzanacak yatırımı devreye alırken tedirginlik yaşamadınız mı?
- Her zorlukta fırsat vardır. Biz pozitif düşünüyoruz. Herşeye rağmen “milli ilaç” hedefiyle yola devam etmeliyiz.
Birinci etapta 40 bin metrekare kapalı alana sahip fabrikanın yatırım tamamlandığında 80 bin metrekareye ulaşacağını vurguladı:
- Yatırımın tüm fazları tamamlandığında Avrupa’nın büyükleri arasında gireceğiz. Şu anda 330 milyon kutu olan yıllık üretim 500 milyon kutuya çıkacak. Türkiye pazarına girmek isteyen yabancı ilaç şirketlerine fason üretim yapacağız.
Ülgen, Ar-Ge merkezine işaret etti:
- Fabrikada 5 bin metrekarelik alanı Ar-Ge merkezine ayırdık. Ar-Ge merkezine yatırımımız ilk etapta 20 milyon dolar oldu. 60 bilim insanı arkadaşımız bu merkezde yılda 25-30 jenerik (benzer) molekülü başvurusu yapmamızı sağlayacak doğrultuda çalışıyor. 26 molekül için ruhsat almış durumdayız. Kısa sürede 50’ye çıkacak.
Haluk Sancak
, bazı orjinal molekül sahibi firmalar için de ürün geliştirmeyi planladıklarını kaydetti:
- Türkiye’de doktorların yüzde 50’si hâlâ “orjinal ilaç daha kalitelidir” anlayışıyla reçete yazıyor. Oysa jenerik ilaçlar en az orjinali kadar kaliteli. Doktorları jenerik ilaca ikna etmek için fabrika turları düzenliyoruz. Fabrikayı gören doktor ve eczacılar, jenerik ilaca ikna oluyor.
Ardından iddiasını ortaya koydu:
- Hedeflerimiz arasında “milli ilaç molekülü”nü sıfırdan geliştirmek de var.
Son dönemlerde Abdi İbrahim’den Sanovel ve Bilim İlaç’a kadar farklı şirketlerin üretim tesislerini gezdim. Son olarak Pharmactive’nin üretim süreçlerini gördüm. Jenerikte çok önemli yol alan yerli ilaç şirketleri “milli molekül”e uzanabilir mi?

Haberin Devamı


Ethem Sancak’ın Saya ile ilgisi yok

Haberin Devamı


SAYA Grup Başkan Yardımcısı Haluk Sancak ile Yönetim Kurulu Üyesi Mesut Sancak’a Hedef Aliance’da birlikte oldukları Ethem Sancak’la iş ilişkilerini sordum:
- Ethem Abi’nin Saya Grup’la ilgisi yok.


Laguardia’da sadece ‘prestij’ bize yetmez

VENEDİK Bienali’nde Murat Tabanlıoğlu’nun küratörlüğünü yaptığı Türkiye Pavyonu’nu Hafele Türkiye CEO’su Hilmi Uytun’la gezerken Akfen Holding ve TAV Havalimanları Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın’ı görünce sordum:
- New York’taki Laguardia Havaalanı ihalesinde son durum nedir?
- İsveçli bir grupla biz son pazarlıklara kaldık. İpi göğüslemeye yakın gibiyiz.
- TAV’ın Laguardia ihalesini kazanması prestij açısından da önem taşıyor değil mi?
- İşe sadece prestij diye bakmıyoruz. Para kazanmadan olmaz.
- Laguardia, New York’ta sadece iç hat uçuşlarına hizmet veriyor. Bu sizin için yeterli olacak mı?
- Havalimanın yeni yatırımla büyümesinden sonra dış hat uçuşlarına da açılabileceğini öngörüyoruz.
Atatürk Havalimanı’ndaki sözleşmesi 2021’de sona erecek TAV, Laguardia ihalesini kazanırsa, çıtayı yukarı taşıyacak...

Yazarın Tüm Yazıları