Bu telefon 3 bin kişi için iş kapısı olacak

VESTEL Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, bu ay sonuna doğru tanıtımına hazırlandıkları cep telefonu Venüs 3’ü cebinden çıkardı:

Haberin Devamı

Bu telefon 3 bin kişi için iş kapısı olacak- Katma değeri yerlilik oranıyla ölçmeyi doğru bulmuyorum. Önemli olan özgün ürün ortaya koymak. Biz, Venüs’ün özgün ürün olduğuna inanıyoruz. Venüs 3, onun bir adım ötesi olacak.
Dünyada 2-3 şirketin telefon “chip”i ürettiğini vurguladı:
- Şu anda yerli “chip” üretimini zorlamanın anlamı yok. Bu cep telefonunun ana kartını, tasarımını özgün hale getiriyorsanız, o da çok önemli katma değer ortaya koymaktır.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Venüs’ü “stratejik ürün” saymasını beklediklerini belirtti:
- Bakanlık, başlangıçta yerlilik oranı üzerinde durdu. Sonra Sayın Bakan Fikri Işık, Vestel City’yi gezdi. Üretimi gördü. Sanırım bir aşama kaydettik.
Yerlilik oranına jant üretiminden örnek verdi:
- Ülkemizde çok başarılı jant üreticileri var. Eminim, maliyetin yüzde 80’ini alüminyum oluşturuyor. Yüzde 20’si üreticinin katma değerini yansıtır. Alüminyum ithal olduğuna göre, o jantlar yerli sayılmaz mı?
İthal girdiye bir örnek de domatesten gösterdi:
- Domates üretiminde kullanılan tarım ilacı ithal değil mi? Gübrenin bir bölümü de ithal ediliyor. Bu durum domatesin yerlilik oranını düşürür mü?
Güçlü bir Ar-Ge merkezi kurmayan üreticilerin cep telefonu geliştirmesinin mümkün olmadığını savundu:
- Ar-Ge merkezimizde 1200 mühendis çalışıyor. 40’a yakını doktoralı. Onların 20-25’i yeni projelere liderlik ediyor.
Ar-Ge teşviklerine değindi:
- Ar-Ge teşvikleri, yeni teknolojilerin geliştirilmesi için önemli destek kapısı açtı. Yerli-yabancı Ar-Ge merkezini ülkemizde kuran bu teşviklerden yararlanıyor. Bu çok doğru bir adımdı.
İçerideki üretime destek taleplerinin korumacılık olarak algılanmasına işaret etti:
- Korumacılık tümüyle kötü gibi algılanıyor. Oysa her ülke kendi şirketlerine avantaj sağlıyor. Kore’den ABD’ye teknoloji geliştiren ülkelerde bazı yatırımlara ciddi destek verildi, veriliyor. Bizde de uygun formül bulunup destek verilmeli.
Venüs 3’ü yeniden eline aldı:
- Şu anda pazarda olan ilk Venüs cep telefonu 10 ayda 200 bin adetlik satışa ulaştı. Henüz bundan para kazanamıyoruz. Başabaş bile değiliz. Yıllık satışımız 1 milyona ulaştığında, bu telefon 1000 kişiye istihdam sağlamış olacak. 3 yıl içinde yıllık 3 milyon adetlik satışa ulaşırsak, istihdamı da 3 bine çıkacak.
3 bin kişilik istihdam fırsatını dikkate almak gerekmez mi?

Haberin Devamı

B-20’de 1000 tablet dağıttık

Haberin Devamı


TÜRKİYE’nin G-20 dönem başkanlığı çerçevesinde B-20 (Business-20) Başkanlığını yürüten Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ankara’da gerçekleşen toplantılar için Socar, Koç Holding, Doğuş Grubu ve Fiba Grubu’nun stratejik partner olmasıyla birlikte Vestel Şirketler Grubu’nu aradı:
- Teknoloji partneri de siz olun.
Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, B-20 toplantılarına katılan 1000 kişiye ürettikleri tablet bilgisayarı dağıttıklarını belirtti:
- Amacımız B-20’nin yabancı konuklarına, “Türkiye, teknoloji de geliştiriyor, üretiyor” mesajı vermekti.


Malatya’dan ikinci Aslanoğlu çıkar mı

BANKACILIK yıllarından tanıdığım rahmetli Mevlüt Aslanoğlu, İbrahim Betil’in Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nda (TEGV), Toplum Gönüllüleri Vakfı’ndaki (TOG) çalışmaları model alıp Malatya için “Modern dilenci”lik yaptı. Bu modelle Malatya’ya birçok eser kazandırılmasını sağladı.
Derken gün geldi, CHP’den milletvekili adayı oldu. Malatyalı, Mevlüt Aslanoğlu’na ilk adaylığında gerekli oyu verdi. Ancak, partisi barajı aşamadı. Sonra iki dönem Malatya’dan, bir dönem de İstanbul’dan TBMM’ye girdi. Son dönemini tamamlayamadan hayata gözlerini yumdu.
Mevlüt Aslanoğlu’nun oğlu Erdem Aslanoğlu, 7 Haziran’da CHP’den aday olmayı çok istedi. Onun bu arzusu 1 Kasım için gerçekleşti. Malatya’da 2’nci sırada yer buldu. Erdem Aslanoğlu, Veli Ağbaba’nın ardından 2’nci sırada Meclis’e girerse, önemli bir başarıya imza atacak...

Yazarın Tüm Yazıları