Bankalar kapalıyken Yunanistan’da günlük hayat ‘kart’la yürüdü

Haberin Devamı

YUNANİSTAN’da temmuz ayı içinde banka şubeleri geçici olarak kapalı tutulup, nakit para çekişi sınırlandığı günlerde Visa Europe Güneydoğu Avrupa Bölge Genel Müdürü Berna Ülman, ABD’de eğitimine devam eden oğlunun yanındaydı.
Kendisine bağlı 9 ülke, Türkiye, Romanya, Bulgaristan, Slovenya, İsrail, Hırvatistan, Malta, Kıbrıs ve Yunanistan’dan oluşuyordu. Önce telefon ve telekonferans bağlantılarıyla Yunanistan’da kartlı işlemlerin sağlıklı yürütülebilmesi için devreye girdi. ABD’den döner dönmez de soluğu Atina’da aldı.
Yunanistan hükümeti, bankalardan nakit çekimine sınır koyarken, banka kartı ve kredi kartıyla işlem yapmanın yolunu açık tutmuştu. Berna Ülman, o günlere ilişkin gözlemlerini şöyle aktardı:
- Yunanistan’da ödemeler hızla karta kaydı. Kartlar sayesinde ülkede günlük hayat aksamadı.
Yunanistan’da halkın normalde nakite alışık olduğunu vurguladı:
- Avrupa ülkelerinde 2014’te ortalama her 6 Euro’dan 1’i Visa ile harcanırken, bu oran Yunanistan’da 37’ye 1 şeklindeydi. Temmuz ayında banka kartı sayısı ikiye katlandı. Yunansitan Bankalar Birliği, bankaların kapalı olduğu dönemde 1 milyon adet yeni banka kartının müşteriye dağıtıldığını açıkladı. O günlere kadar ülkede toplam kart sayısı 6 milyondu.
Banka kartı sayısındaki artışta emeklilerin rolüne değindi:
- Ülkede emekliler genelde hesap cüzdanları ile banka şubelerine gidip maaşlarını çekiyordu. Onlar da kriz sırasında banka kartıyla ATM’den para çekme yöntemini benimsedi.
Alışverişlerde kart kullanımında yaşanan artıştan örnekler verdi:
- Kartla market harcaması yüzde 234, sağlık harcaması yüzde 206, akaryakıt harcaması da yüzde 193 arttı.
Taksicilerin de POS cihazı başvuruları yaptığını kaydetti:
- Ülkede 300’ü aşkın şubesi bulunan bir cafe zinciri, temassız ödeme terminali başvurusu yaptı. İngiltere, temassız ödeme sistemine 10 yılda geçmişti, Yunanistan 10 haftada geçti.
Yunanistan’da yaşananların Visa için “vaka çalışması”na dönüştüğü üzerinde durdu:
- Kartla yapılan işlemler bir anlamda devletin yükünü hafifletti.
Yunanistan’daki sıkıntılı süreçte harcamaların banka kartı (debit kart) üzerinden yürüdüğünü öğrenince Türkiye’deki alışkanlıkları sordum:
- Ülkemizde banka kartı kullanımı pek yaygın değildi. Son dönemlerde banka kartının payı yüzde 10’a çıktı. Banka kartı daha çok elektronik ortamdaki alışverişlerde kullanılıyor.
Banka kartının kullanılabildiği alanlara kendisinin 4 ay kaldığı Londra’dan örnek gösterdi:
- Londra’da debit kart (banka kartı) ve kredi kartı metroda da kullanılabiliyor. Ben bir süre önce görev için 4 ay Londra’da kaldım. Metroda genelde debit kart kullandım.
Türkiye, özellikle kredi kartı kullanımında Avrupa’da ilk sıralarda yer alırken, Yunanistan krizde “kartlı hayat”a sarıldı...
Yunanlı kredi kartından çok, hesaptaki parası kadar harcamaya izin veren “debit kart”a (banka kartı) yönelme yolunu seçti...
Türkiye’de de “debit kart”ın kredi kartının önüne geçmesi söz konusu olur mu?

Haberin Devamı

Kişi başı gelir 19 bin doları aştıysa yabancı pilotlar neden gidiyor

Haberin Devamı


CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan’ın Strasbourg ve Brüksel’den Japonya’ya uzanan seyahatinin Tokyo ayağında Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’ya ayrılan yabancı pilotları sorduk:
- THY’de 700 dolayında yabancı pilot vardı. 60’a yakının TL’nin bu yılki erime hızı nedeniyle ayrıldığı konuşuluyor.
- Yabancı pilotlar ülkemizde TL ile maaş alıyor. Döviz kurlarındaki hareket bazılarını rahatsız etti sanırım. Bu durum diğer havayolu şirketlerinde de yaşandı.
THY’nin oluşan açığı kapatacak güçte olduğunu vurguladı:
- Keni okulumuz başta olmak üzere yeni yetişen gençlerle pilot açığını kapatabiliyoruz. Ayrıca, pilot maaşları oldukça iyi. Gidenlerin yerine gelen yabancı pilotlar da olabiliyor.
10 bin doların altına inen kişi başına gelirimiz, satın alma gücü yöntemi devreye girince aniden 19 bin doların üstüne çıktı...
THY’nin 60’a yakın yabancı pilotu, bu ani “zenginleşme”yi göremedi mi?

Yazarın Tüm Yazıları