Asyaport’a 500 milyon dolar yatırdı, FETÖ frenini sonra çözdü

TUĞLA üretimi, armatörlük ve Bankekspres’in kurucu ortaklığından tanıdığımız Ahmet Soyuer’in kızı Ela, İsviçre’deki öğrencilik yıllarında tanıştığı Diego Aponte ile evlenip Cenevre’ye yerleşmiş, 8 Kasım 2004’te de ilk çocuğunu, kızı Asya’yı dünyaya getirmişti.

Haberin Devamı

Cenevre’de yaşayan İtalyan Aponte ailesi, konteyner taşımacılığı, liman işletmeciliği ve kruvaziyer gemi sahipliğinde dünya devi olan MSC adlı grubun sahibiydi. Baba Gianluigi Aponte MSC Group Yönetim Kurulu Başkanlığını, oğlu Diego Aponte de CEO’luk görevini yürütüyordu. Ela Aponte de grupta limanlardan sorumluydu.

Ahmet Soyuer ve eşi, 8 Kasım 2004’te torunları Asya’nın doğumu üzerine Cenevre’ye gitti. İlk torunla birlikte dünürler daha da kaynaştı.

Soyuer, Arkas Grubu’yla Ambarlı’da ortaklığı bulunan dünürüne projesini açtı:

- Memleketim Tekirdağ’ın Barbaros beldesine konteyner limanı düşünüyorum. Limanın kapasitesini doldurmada ve işletmesinde destek olur musunuz?

MSC o dönemde Türkiye’de bir yatırım daha öngörmüş, 20-30 milyon dolarlık kayıpla çekilmek durumunda kalmıştı. Gianluigi Aponte, Soyuer’i dinlerken o kaybını anımsadı ama açık kapı bıraktı:

Haberin Devamı

- Siz yola koyulun. Yatırımın olabilirliğini görünce destek veririz. Limana ortak da oluruz, transit taşıma başta olmak üzere kapasitenin dolması için elden geleni yaparız.

Soyuer, 28 Kasım 2004’te torununun adını verdiği Asyaport’un ilk başvurusunu yaptı. Başvuru duyulunca Tekirdağ’daki bir limanın o günlerdeki Genel Müdürü Fuat Özbekli kapısını çaldı:

- Gelin bizim limanı alın.

Soyuer, kararlıydı:

- Sizin liman hayallerimle uyuşmuyor.

Barbaros’ta denizi doldurması söz konusuyken toplumsal muhalefetle karşılaşmadı, iktidar destekledi, dönemin Tekirdağ Valisi projeye sahip çıktı. Yatırımın yoluna girdiğini gören Gianluigi Aponte kararını bildirdi:

- Asyaport’ta ortaklığa varız. Barbaros’u transit üssü yaparız.

500 milyon dolarla kentte cumhuriyet tarihinin tek kalemde en büyük yatırımı olacak proje için düğmeye basmışken o sırada saptayamadığı birileri fren koydu, süreci geciktirdi.

Soyuer, denizi doldurup 300 dönüm alan yaratacak, limanı oraya yapacaktı. Bu konuda karşısına çıkan engellerden biri de denizin kirasıydı. Yatırımdan vazgeçmek üzereyken dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’a gitti, durumu anlattı:

- Denizin metrekaresi Tuzla’da 75 kuruş, Zeytinburnu’nda 5 lira, benden 14 lira isteniyor. İlgili mevzuattaki kriterlere uyuyoruz. Yatırım 150 milyon doları, istihdam 250 kişiyi aşacak. Benden neden 14 lira isteniyor?

Haberin Devamı

Unakıtan, ilgili bürokratı çağırdı. Bürokrat yaklaşımını aktardı:

- Efendim Ahmet Bey haklı ama fiyatı indirirsek başkalarına örnek olur.

Unakıtan talimat verdi:

- “Olur” yazısını hazırlayın. Bu yılki metrekare kira fiyatını 4 lira olarak bağlayın.

Asyaport, 2016’da faaliyete geçti. Derken Soyuer’e Fuat Özbekli’nin bürokraside Asyaport’la ilgili olumsuz kanı yaratmaya çalıştığı bilgisi ulaştı:

- Özbekli, “Bu adam liman yapmayacak. Lisansı alıp 15 milyon dolara Araplar’a satacak” diyerek o dönemde bazı bürokratları etkilemiş. Elimde bunun belgeleri var.

26 Ağustos 2016’da Özbekli ile ilgili şikayet dilekçesi verdi. 18 Mayıs 2017’de savcılık kararı çıktı:

Haberin Devamı

- Takipsizlik...

Asyaport’un yatırım yolculuğu 12 yıl sürdü... Limanın hizmete girebilmesini Soyuer’in yatırımcı inadı sağladı:

- Artık “un” değil “ün” peşindeyim. Memleketim büyük bir eser kazandı.

Asyaport’a 500 milyon dolar yatırdı, FETÖ frenini sonra çözdü2016’DA 46 MİLYON DOLAR TRANSİT DÖVİZİ KAZANDIRDIK

ASYAPORT Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, limanın Genel Müdür Kadir Uzun’la birlikte gezerken ilk faaliyet yılının dökümünü verdi:

- Geçen yıl 46 milyon dolarlık transit ticaret dövizi sağladık. Yıllık 2.5 milyon konteyner kapasiteli limanımız geçen yıl yüzde 25 kapasiteyle çalıştı. Şimdi yüzde 38-40’a çıktı.

MSC’nin Asyaport’u transit liman olarak kullandığını belirtti:

- Büyük konteyner gemileri buraya yanaşıyor. Daha küçük gemilere paylaştırılan konteynerler, Karadeniz’deki limanlara dağıtılıyor. Pire’deki transit yük Barbaros’a doğru kayıyor.

Haberin Devamı

MSC, BARBAROS İÇİN 1.5 MİLYON DOLAR KAYBI GÖZE ALDI

AHMET Soyuer, Ekim 2016’da bir başka torununun doğum günü için Cenevre’ye gittiğinde MSC Group Başkanı Gianluigi Aponte’ye Asyaport’un o günlerdeki durumunu anlattı:

- Şu anda yüzde 25 kapasiteyle çalışıyoruz. Bu tempo bizi 150 kişiyi işten çıkarmaya götürür. Barbaros’a kaydırabileceğiniz trafik var mı?

MSC, bazı transit taşımaları Pire’den Barbaros’a kaydırdı. Soyuer, bunun anlamını şöyle özetledi:

- MSC, 1.5 milyon dolar kaybı göze aldı, 150 kişinin işini kurtardı.

BARBAROS-HİNDİSTAN SEFERLERİ BAŞLADI

MEDITERRANEAN Shipping Company (MSC), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hindistan seyahati sonrası, Asyaport’a bir konteyner rotası daha ekledi. Ahmet Soyuer, yeni rotayı özetledi:

Haberin Devamı

- MSC, Barbaros’la Hindistan’ın batısındaki Nhava Sheva Limanı arasında sefer başlattı. İlk sefer 24 Mayıs’ta gerçekleşti.

Yazarın Tüm Yazıları