Arda’nın şutu zıplatır mı?

2015’te Rusya krizi ve iç pazarda perakende şirketlerinin malı 18 ay vadeyle almaları hem deri hem de ayakkabı sektörünü ciddi şekilde etkiledi.

Haberin Devamı

Bunu aşmak için harekete geçen sektör dernekleri Barcelona’da oynayan milli futbolcumuz Arda Turan’ı yurtdışı tanıtım yüzü yaptı. Turan, başta Milano olmak üzere birçok şehirde afişlerde yer alacak, sektöre önemli destek verecek.

 

Arda’nın şutu zıplatır mı

 

İSTANBUL Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, Yardımcısı ve Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin ile Deri Tanıtım Grubu (DTG) Başkanı Erdal Matraş, Milano’daki (İtalya) ayakkabı ve aksesuarları fuarı (MICAM) öncesi tanıtım yüzü için yönetim kurullarına danıştı:
- Duomo di Milano Katedrali başta olmak üzere, kentte ve fuarda kullanacağımız afişlerde tanıtım yüzümüz kim olsun?
Yanıt kısa sürede belirlendi:
- Barcelona’da oynayan milli futbolcumuz Arda Turan.
DTG önderdiğinde bağlantı kuruldu, Turan Nike’la anlaşmasını anımsattı. Hukukçular devreye girdi, Nike sınırı çizdi:
- Spor ayakkabıyla görüntü vermek yok.
Sonra pazarlığa geçildi, DTG bastırdı:
- Tanıtım tüm Türk ayakkabı sektörünü kapsıyor. Yani, milli bir görev. Katedrale asacağımız afiş, senin için de iyi tanıtım olacak.
Turan, beklenen indirimi yaptı, imza atıldı. TASD Başkanı Çetin, çekimler için 50 üreticiden birer çift ayakkabı istedi:
- 50 çift arasından seçilen 10 çiftle çekimler yapıldı.
Şenocak ve Çetin’le Türkiye’den 45 şirketin ürünlerini sergilediği MICAM’a girerken Arda Turan’ın yer aldığı afişleri gördük. Şenocak’a, tanıtım harcamasını sordum:
- Sadece fuar ve çevresinde Arda Turan’ın yer aldığı afişlerle yaptığımız tanıtım için 70 bin Euro harcıyoruz
- Katedrale afiş asmak için ne kadar ödeme yapacaksınız?
- İki ayrı dönemde olacak. Mevsimine göre aylığı 150 bin Euro dolayında.
Çetin araya girdi:

 

Haberin Devamı

Arda’nın şutu zıplatır mı

 

Haberin Devamı


- Arda’ya ödenen bedel bunların dışında. DTG, kendisiyle uygun bir bedele anlaştı.
Fuarı gezerken ekibe Türkiye’nin Milano Başkonsolosu Hami Aksoy, Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Alper Sadık Toközlü, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Basiloğlu, Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD) eski Başkanı Ender Yazıcıoğlu da katıldı. Şenocak, 2015 ihracat verilerine değindi:
- 2015’te deri ve deri mamulleri ihracatımız 1 milyar 452 milyon dolarda kaldı. Bunun 672 milyon dolarını ayakkabı oluşturdu. Deri sektörü ihracatında yüzde 21 gerileme var. Bunda Rusya’nın etkisi büyük.
Çetin, konuya iyimser bakmaya çalıştı:
- 2013’te Türkiye’nin ayakkabı ithalatı 992 milyon dolardı. 2014’te 952 milyon dolara indi. Ekonomi Bakanlığı, Uzakdoğu’dan ithalata ek vergi koydu. 2015’te ithlat 795 milyon dolara indi. Bu, içeride yeni yatırımlara kapı açtı. Ayakkabıda dış açık 200 milyon dolar azaldı.
Şenocak, gerçeğin altını çizdi:
- Ayakkabı sektörü hâlâ dış açık veriyor.
Çetin, konuyu iç pazara çekti:
- İç pazarda bazı perakende şirketleri üreticilerden malı 15-18 ay vadeyle alıyor. ABD’de vade 17-18 günü geçmez. Perakende sektörüne de BDDK gibi bir denetim kurumu gerekiyor.
Şenocak, çözümü ihracatta aramak gerektiğini savundu:
- Rusya pazarı deri sektörünü kolaycılığa alıştırdı. Şimdi ABD, Kanada, Japonya gibi uzak pazarlara yüklenmenin zamanı. İhracatımızı artırırsak, içerideki vadeler de kısalır.
Arda’nın şutu, ayakkabı ihracatçısını uzak pazarlara zıplatmaya yeter mi?

 

 

Haberin Devamı

Arda’nın şutu zıplatır mı

 

Hüseyin Çetin (solda), Hami Aksoy ve Mustafa Şenocak Milano’daki (İtalya) ayakkabı ve aksesuarları fuarının (MICAM) girişinde yer alan Arda Turan’lı afişin önünde yurtdışı tanıtım atağını başlattılar.

 


Başbakan’ın iade ettiği ayakkabı Milano’da

 

Arda’nın şutu zıplatır mı


TÜRKİYE’nin Milano Başkonsolosu Hami Aksoy, İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, TASD Başkaı Hüseyin Çetin ve AYSAD eski Başkanı Ender Yazıcıoğlu ile MICAM’da Türk şirketlerinin standlarını gezerken İTO Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Basiloğlu, Molyer’i işaret etti:
- Şirketin patronu Süleyman Gürsoy, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) sektörler toplantısının bitiminde Başbakan Ahmet Davutoğlu’na ayakkabı hediye etmişti. Korumaları teslim almıştı ama Sayın Başbakan ayakkabıyı iade etmişti.
Standa girdik, Gürsoy Babakan’a hediye etmeye çalıştığı ayakkabıyı gösterdi:
- Biz o gün hata yaptık. Ayakkabıyı herkesin gözü önünde verdik. Gündem oldu, Sayın Başbakan da iade etti.
Şirketin yıllık ihracatını merak ettim, aktardı:
- 3 milyon Euro’ya yakın.
Ender Yazıcıoğlu, ayakkabıdaki izleri gösterdi:
- Sayın Başbakanımız denemiş sanırım.

 

Yazarın Tüm Yazıları