ACCA Türkiye Başkanı oldu, finans-muhasebe okuyanı dünyaya açacak

Haberin Devamı

EKİM 2010’da dönemin Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk-Kanada İş Konseyi ve Uludağ İhracatçıları Birliği ile Toronto’ya gittiğimde Burak Aktaş’ı tanıdım:
- Kanada Eximbank’ının Doğu Akdeniz Bölge Direktörü’yüm.
2000 yılında “kaliteli eleman” sınıfından göçmen olarak gitmiş, sonra da Kanada vatandaşı olmuştu. O karşılaşmamızda kendisiyle ilgili ilginç bir gelişmeyi paylaşmıştı:
- Aralık 2010’da İstanbul’da Kanada Konsolosluğu açılıyor. Ben de konsolos statüsünde Kanada Eximbank’ının Bölge Direktörü olarak orada görev yapacağım.
Geçenlerde Aktaş’tan bir mesaj geldi:


ACCA Türkiye Başkanı oldu, finans-muhasebe okuyanı dünyaya açacak

Haberin Devamı


- İstanbul’daki 3 yıllık görevim sonrasında Kanada’ya dönmeyip, ülkemde kalmayı tercih ettim. Şimdi, Türkiye için güzel gelişme vaadeden bir kuruluşla çalışıyorum. Association of Chartered and Certified Accountants (ACCA-İngiliz Muhasebeci ve Mali Müşavirler Birliği), Türkiye’de ofis açtı. Ben de ACCA Türkiye Başkanı oldum.
Kuruluşu 1904’e uzanan ACCA’nın gücü üzerinde durdu:
- Bu kuruluşun sınavlarını verdiğinizde dünyada birçok ülkede tanınan muhasebeci ve mali müşavirlik belgeniz oluyor.
Türkiye Mali Müşavir ve Muhasebeciler Odaları Birliği (TÜRMOB) ile stratejik ortaklık sözleşmesi imzaladıklarını bildirdi:
- Buna göre, Türkiye’deki SMMM ve YMM’ler ACCA sınavlarının 9’undan otomatikman muaf olacaklar. 14 sınavdan geriye kalanları verdiklerinde de belgelerini alabilecekler. İngiltere’de master olarak kabul edilen bu belge, bütün dünyaya açılacak bir kapının anahtarı sayılıyor.
Türkiye’deki üniversitelerin işletme fakülteleri ile görüşmelere başladıklarını kaydetti:
- İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, Işık, İzmir Ekonomi, Yaşar, Bilkent ilk görüştüğümüz üniversiteler oldu. Söz konusu üniversitelerin muhasebe-finans müfredatlarının ACCA ile uyumuna bakarak mezun olacak öğrencilere de muafiyet tanıyacağız. Mezuniyet sonrası geriye kalan sınavları verip ACCA belgesine ulaşmalarını kolaylaştırmış olacağız.
İşletme öğrencilerinin kendileri için master derecesi kabul edilen ACCA belgesinin maliyetine işaret etti:
- İşletme öğrencileri, master maliyetinin çok altında bir maliyetle ACCA belgesine kavuşabilecek. Ben bunu ülkemizde muhasebe-finans alanında kariyer yapacaklar için çok önemli bir fırsat görüyorum.
Maliyetle ilgili son kararı da aktardı:
- Normalde TÜRMOB üyelerine 800 pounda mal olan ACCA belgesi sınavını sözleşmeyi imzaladığımızda 349 pounda indirmiştik. Dövizdeki yükseliş nedeniyle fiyatı 100 pounda çektik.
ACCA’nın lise mezunları için de kapıyı açık tuttuğuna değindi:
- Türkiye’deki herhangi bir lise mezunu ACCA sınavlarına başlayıp bizim Oxford Brookes Üniversitesi’yle ortak programımıza kayıt yapabilir. Böylece ön lisans diploması almanın yolunu da açabilir.
Aktaş, finans-muhasebe öğrencilerini, Türkiye’deki mali müşavir-muhasebecileri ACCA fırsatını değerlendirmeye bekliyor...

Haberin Devamı

Mall of İstanbul’dan 5 daire aldık, Dubai temsilciniz olayım


DUBAİ’deki Cityscape’deki Torunlar GYO standında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun’la sohbet ederken Al Hilal Yönetim Kurulu Başkanı Mahmoud Rashid içeri girdi:
- Mall of İstanbul’dan 5 daire aldık.
Ardından Ağaoğlu’nun Dubai ve bölgedeki satış başarısına değindi:
- Ağaoğlu’nun burada ofisi var. Ayrıca, hem Dubai’de, hem de bölgede ona Halil İbrahim aracılık ediyor. Satışlarda büyük rol oynuyor.
Sonra talebini iletti:
- Siz de Dubai temsilciliğinizi bana verin.


Kuveytli Trabzon ve Bursa’yı sordu, o Kartal’ı da anlattı


DUBAİ’deki Cityscape’te Kuveytli bir alıcı DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya’nın yanına uğradı:
- Gerek Kuveyt’ten, gerekse bölgemizden müşteriler Trabzon ve Bursa’dan gayrimenkul alımıyla ilgileniyor.
Kuveytli alıcı Bursa’dan söz edince Dumankaya Kartal’ı da anlattı:
- İzmit Körfez Geçiş Köprüsü tamamlanınca İstanbul-Bursa çok daha yakınlaşacak. Bu arada bizim Kartal’da projelerimiz var. Kartal, o köprüye çok yakın.
Cityscape’deki 2 günlük turda, Körfez ülkelerinden bireysel yatırımcıların Türkiye’de gayrimenkul edinmeye istekli olduğunu yeniden gördüm...

Yazarın Tüm Yazıları