800 dolarlık filmaşini civata yapıp 3 bin 800 dolara ihraç ediyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili, Diler Holding Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Pektaş, Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Çetin Civata Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu’na takıldı:

Haberin Devamı

- Mustafa Bey’in işi iyi. Tonu 800 dolardan filmaşini alıyor, civata yapıp, tonu 3 bin 800 dolardan ihraç ediyor.

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı, İçdaş Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Aslan araya girip, sektörün kilo başı ihracat rakamlarından örnekler verdi:
- İnşaat demirinin kilosu 60 cente, yassı ürün 70 cente, boru 1 dolara ihraç ediliyor. Civata daha katma değerli bir ürün. Kilo başına ihraç fiyatı 3.8 doları buluyor.

İbrahim Pektaş, Tecdelioğlu’na şaka yollu konuştuğunu belirtti:
- Civata üretmek o kadar da kolay değil. Filmaşinin yüzde 100’ü civataya dönüşmüyor. Fire de söz konusu oluyor. Ayrıca işin içinde katma değer var.

Tecdelioğlu, civata ihracatıyla ilgili veriyi paylaştı:
- Civata üreticilerini de çatısı altında bulunduran Bağlantı Elemanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin Başkanıyım. Bağlantı elemanları ihracatımız bu yıl 1 milyar doları yakalar.

Adnan Aslan, konuyu sektörün önüne çıkan önemli engele çekti:
- ABD, demir-çelik ürünlerine ilk yüzde 25 ek vergiyi koyduğunda ihracata yine devam edebildik. Çünkü, ABD’ye ihracattaki önemli rakiplerimize de aynı düzeyde ek vergi gelmişti.

ABD Başkanı Trump’ın sonraki adımına işaret etti:
- ABD, ikinci yüzde 25 ek vergiyi getirince, yük yüzde 50’ye çıktı. Böylece ABD’ye ihracatımız durma noktasına geldi.

Kararın hemen devreye girdiğini anımsattı:
- Bazı şirketlerin gemileri yoldaydı. Gemisi hareket etmek üzere olanlar, boşaltmak zorunda kaldı. O şirketler gemilere ceza ödedi.

Sektörün diğer pazarlara ihracatının arttığını kaydetti:
- Güney Amerika, Uzakdoğu, Afrika ve Avrupa’ya ihracata daha çok yüklenmeye çalışıyoruz. Ancak, Avrupa’da da karşımıza kotalar çıkıyor.

Ardından sektörün toplam ihracat verileri üzerinde durdu:
- Geçen yıl 17.8 milyon tonluk ihracatla 11.5 milyar dolarlık gelir elde ettik. Geçen yıl ihracatımız değer bazında yüzde 26.4 artmıştı. Miktar bazında dünyada 10’uncu olmuştuk. Bu
yılın ilk 7 ayında 11.1 milyon ton ihracat yaptık. Gelirimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.7 artarak 8.4 milyar dolar oldu.

Sektörün önemli avantajının altını çizdi:
- Demir-çelik ihracatında şansımız yüksek. Çünkü, fabrikalarımız deniz kenarında. Yani, liman avantajımız var.

Emtia fiyatlarındaki artışa dikkat çekti:
- Bu yıl ihracatımız döviz bazında artacak. Bu yılın ilk 8 ayında 9.5 milyar doları bulduk. 2018’i 14.5 milyar dolarla kapatırız.

Sektörün iç pazar-ihracat dengesine vurgu yaptı:
- Dönemsel değişiklikler olmakla birlikte ihracat, sektör satışlarının yüzde 45’ini oluşturuyor. İhracat oranını yüzde 60-65’lere oturtmamız gerekiyor. Birlik olarak bu yönde çalışıyoruz.

İhracat gelirini yukarı çekmenin yolu yeni pazarların yanısıra, civata örneğinde olduğu gibi katma değerli ürünlere yönelmekten geçiyor...

800 dolarlık filmaşini civata yapıp  3 bin 800 dolara ihraç ediyor

Haberin Devamı

BAŞKAN OLDU, İHRACATÇI BİRLİĞİ’NDE MAKAM ARABASINI SATTIRDI

SİMİT Sarayı’nın kurucusu Haluk Okutur, İstanbul Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar İhracatçıları Birliği Başkanlığı görevine ilk başladığında birlik merkezine odasına bir görevli girdi:
- Efendim, ben sizin makam şoförünüzüm. Siyah plakalı aracınız da otoparkta duruyor. Ne zaman emrederseniz hizmet vermeye hazırım.

Okutur, ilk mesajı şoföre verdi:
- Kardeşim, benim şirketimin arabası da var, şoförüm de var. Başkanlık makam aracını hemen satsınlar. Siyah plaka da istemiyorum. Sen de kendine yeni bir iş bul.

Okutur ve Birlik Başkan Yardımcıları Mehmet Göksu, Aydın Soyyiğit, Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Altun’la “CNR Food İstanbul”da sohbet ettik. Okutur’a makam arabasını sordum:

- Birliğin makam arabasının markası neydi?

- Hiç bilmiyorum. Buralara siyah plaka için gelmedik. Çok şükür kendi arabam var. Önemli olan burada yönetimdeki arkadaşlarımla birlikte sektörümüzün ihracatını yukarı taşıyacak işler yapabilmek.

Haberin Devamı

GIDADA YABANCI ALICI ARTTI BİR YILLIK SİPARİŞLER ALINDI

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem, Holding İcra Kurulu Başkanı Ali Bulut’un başında bulunduğu ekibinden “CNR Food İstanbul”un verilerini istedi, incelerken mutlu oldu:
- Fuara katılan yabancı alıcı sayısında yüzde 46 artış var. Katılımcı birçok firma, bir yıllık üretim kapasitelerini dolduracak düzeyde siparişi ilk günden aldı.

Erem, fuara giriş biletlerinin online satışına baktı:
- Geçen yıl biletlerin yüzde 15’i online satılmıştı. Bu yıl online satılan bilet oranı yüzde 66’ya ulaştı.

Ekibin verdiği notlarda Oğuz Gıda Yönetim Kurulu Üyesi Sena Oğuz’un değerlendirmesi dikkatini çekti:
- Fuara katılan yabancı alıcı artışı, siparişlerimize yansıdı. ABD, İngiltere, Almanya, Rusya, Katar, Filistin ve Libya’ya dönük yeni bağlantılar kurduk.

Yazarın Tüm Yazıları