6.5 milyar lira yatırdı, kazdıkça ‘top güllesi’ çıktı

ÖZAK GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık, 2014 yılı başında Kazlıçeşme’deki eski tank tamir bakım atölyesinin bulunduğu 110 dönüm araziyi Emlak Konut’un açtığı ihaleden alıp, Ziylan ve Yenigün Grubu’yla ortak olduktan sonra tarihi bölümler için bir arama konferansı düzenledi.

Haberin Devamı

Arama konferansında önce tank tamir atölyesi olarak bilinen bölümün tarihçesine bakıldı:

- Burası Osmanlı’nın Fabrika-ı Hümayun olarak bilinen ilk sanayi tesisleri arasında yer alıyor. 1846’da demir fabrikası olarak devreye girdi. 1910’lara kadar ek binalar yapıldı.

6.5 milyar lira yatırdı, kazdıkça ‘top güllesi’ çıktı

Tesiste dönemine göre mühimmat, fişek ve ordunun ihtiyacı olan metal aksamlar üretildiği görüldü:

- 1866-1868 döneminde ilk seri atışlı sahra topu burada döküldü. Ardından 2. Abdülhamit’in izniyle Alman Krupp şirketinin mühendisleri çizim ve tasarımlar buradan alarak kendi toplarını üretti.

Kayıtlardan 1847’de Sultan Abdülmecit’in tesisi ziyaret ettiği saptandı:

- Tesis Cumhuriyet döneminde 1950’lerden itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Tank Bakım Fabrikası’na dönüştü. 2010 yılına kadar faaliyet gösterdi.

Haberin Devamı

Akbalık, ortakları Ziylan ve Yenigün ailesiyle birlikte Kazlıçeşme’de Büyükyalı projesini başlatırken, 15 bin metrekarelik alandaki Tank Bakım Atölyesi’nin aslına uygun restorasyonu için özel ekip kurdu:

- İTÜ, Yıldız Teknik ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden profesörlerin danışmanlığını yaptığı ekip, yerine göre arkeolog titizliğinde kazı yaptı.

Akbalık, restorasyon işinin maliyetine dikkat etti:

- Restorasyon maliyeti normal inşaatın 7-8 katını bulabiliyor.

Tank Bakım Fabrikası olarak bilinen bölümde kazı işlemleri yapıldıkça top, tüfek ve kılıçlar çıktı:

- Burada çok sayıda gülle çıktı. Hepsi Milli Savunma Bakanlığı’na bildirildi.

6.5 milyar lira yatırdı, kazdıkça ‘top güllesi’ çıktı

Tesiste bulunan ahşap vinç Akbalık’ın ilgisini çekti:

- Tankları kaldıran bir ahşap vinç var. Milli Savunma Bakanlığı’na bildirdik. Bakanlık kendilerine teslim edilmesini istedi. Biz de burada sergileyebilmek için başvuruda bulunduk.

Geçenlerde Büyükyalı’da restorasyonu süren bölümleri gezdim. Akbalık, restorasyon için kurulan ahşap atölyesini gösterdi:

- Ahşap çatı makasları, binaların inşa edildiği dönemin en önemli mühendislik örnekleriydi. Bu makasları tamir etmek için Bodrum’dan gulet ustası Şeref Başaran’ı getirdik. 2.5 yıldır burada çalışıyor.

Haberin Devamı

Başaran ve ekibinin atölyede cerrah titizliği ile çalıştığını kaydetti:

- Hiçbir ahşap kalas, içinde çürük olduğu için atılmadı. Çürük kısımları ayıklandı, sağlam bölümler ile uyumlu yeni parçalarla güçlendirildi.

Restore edilen bölümlerin nasıl kullanılacağını anlattı:

- Performans sanatları merkezi, sinema, kafe, restoran, mağaza, çocukların fiziksel ve psikolojik gelişmesi odaklı bir merkez olacak.

Geçmişte asker yatakhanesi olarak kullanılan bölüme işaret etti:

- Bu bölümü loft dairelere dönüştürüyoruz.

Projenin toplam tamamlanma maliyetini sordum, yanıtladı:

- Şu ana kadar 6.5 milyar lira yatırdık. 8 milyar lirayı bulacak.

Gayrimenkul piyasasındaki son durumla ilgili yorumunu merak ettim, paylaştı:

Haberin Devamı

- Son 3-4 aydır Avrupa’daki Türklerden talep var.

Vatandaşlık sınırının 250 bin dolara çekilmesi ve döviz kurunun bulunduğu düzey, gayrimenkulde umutları yabancılar ile Avrupa’daki Türklere bağlamış görünüyor...

2 KATLI KONUT YERİNE APARTMAN İSTEDİLER

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, göreve geldiği ilk günlerde Mimar Sinan’da (Büyükçekmece) bir kentsel dönüşüm projesiyle ilgili çalışmayı masasında buldu. Söz konusu bölgede “Roman Mahalesi” olarak bilinen bölümü inceledi, projeyi gözden geçirdi:

- Burada 4 katlı binalar düşünülmüş. Gelin buradaki konutları 2’şer katlı yapalım.

Uysal’ın önerisi üzerine bölgede kentsel dönüşümü gerçekleştirmesi söz konusu olan Kiptaş yöneticileri gidip hak sahipleri ile görüştü. Hak sahiplerinden Kiptaş’a itiraz oldu:

Haberin Devamı

- Biz apartmanda oturacak insanlar değil miyiz?

Uysal, kentsel dönüşümle ilgili bu örneği geçenlerde buluştuğumuzda anlatıp, ekledi:

- Hak sahipleri 2 katlı konut istemeyince yapamadık. Oysa, yüksek yapılar insanın fıtratına uymuyor.

Geç de olsa, “yüksek yapı insanın fıtratına uymuyor” anlayışına dönülmesi gelecek açısından umut veriyor...

ALMANYA’DAKİ YENİ KUŞAK TÜRKİYE’Yİ HURRİYET.DE’DEN İZLEYECEK

DEMİRÖREN Medya Grubu, 1.5 milyonu Alman vatandaşı olan Almanya’daki 3 milyon Türk’ü kucaklamak üzere internet yayıncılığında “hurriyet.de” dönemini başlattı. 15 Kasım’dan itibaren yayın hayatına başlayan hurriyet.de,  Türkiye’den haberleri, yaratılan özgün içeriği Almanca yayınlıyor. Sitede yer alan Türkiye kaynaklı haberler hurriyet.com.tr ve DHA’dan alınıyor. hurriyet.de’nin içeriğini oluşturan kadroda Alman editörler de bulunuyor. hurriyet.de, Almanya’nın yanı sıra Almanca’nın yaygın olduğu Avusturya, Hollanda ve İsviçre gibi diğer Avrupa ülkelerindeki okurlara da hitap ediyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları