28 milyar lirayı cebe koydu artık buralara gelmez

TOSYALI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, geçen nisan ayının ilk yarısında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen “Proje Bazlı Teşvik Belgesi” töreninden birkaç gün sonra fabrikalarının bulunduğu Osmaniye ve İskenderun’a gitti.

Haberin Devamı

Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) ve fabrikalarında dolaşırken çevresindekilerin fısıldaşmalarına kulak kabarttı:

- Tosyalı 28 milyar lirayı kaptı. Artık tuzu iyice kuru. Bundan sonra buralara uğramaz.

Fısıldaşmaların nedenini anladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin elinden 28 milyar liralık teşvik belgesini almıştı. Fısıltılar, belgeyi farklı algılayanlar olduğunu ortaya koyuyordu. Kısa süre sonra Antalya’da düzenledikleri bayi toplantısında konuşurken, teşvik belgesini gündeme getirip sordu:

- Sizler de benim devletten 28 milyar lira aldığımı mı düşünüyorsunuz?

Bayileri Tosyalı’yı kırmamaya özen gösterdi:

- Patron, hakkındır, elbette alacaksın.

Tosyalı aldığı belgenin ne anlama geldiğini açıklamaya çalıştı:

Haberin Devamı

- Arkadaşlar, devlet ne benim, ne de aynı gün belge alan diğer iş insanlarının cebine para falan koymuyor.

28 milyar liralık yatırımı Tosyalı Grubu olarak kendilerinin yapacağını belirtti:

- Biz o yatırımı yapacağız, devlet 28 milyar liralık yatırıma SGK primi indirimi, vergi indirimi gibi destekler verecek. Aldığımız belge, devletin bu indirim ve muafiyet desteklerini vereceğini belirtiyor.

Tosyalı ile geçen gün İstanbul’da karşılaştık, kamuoyunda oluşan algıya üzüldüğünü vurguladı:

- Bizim sektör teşvik kapsamı dışındaydı. Bugüne kadarki yatırımlarımızda hiç teşvikten yararlanmamıştık. İlk kez bu boyutta aldığımız teşvik belgesinin, “Devlet Tosyalı’nın cebine para koydu” şeklinde algılanmasına çok üzüldüm.

Bu noktada Osmaniye’deki Tosyalı-Toyo yatırımı sırasında yaşadıklarını anımsadı:

- Şu anda kağıt peçete gibi elle buruşturulabilecek incelikte ambalaj çeliği üreten Tosyalı-Toyo yatırımı, teşvik kapsamına alınacaktı. 650 milyon dolarlık yatırım, büyüklük, teknoloji ve ithalatı durduran yönüyle teşvik kapsamına giriyordu. Üstelik OSB’deydi. Teşvik beklerken 105 milyon dolar KDV ve gümrük vergisi ödedik.

Tosyalı-Toyo’nun teşvik olayını Ekonomi Bakanlığı’nın AB Bakanlığı’na sorduğunu aktardı:

- AB Bakanlığı da Avrupa Birliği’nin ilgili makamlarına sordu. Oradan, “Çelik yatırımına teşvik veremezsiniz” diye cevap geldi. Biz, “Çelik değil, kalaylı teneke üretiyoruz” dedik. Bu sefer de, “Tarife kodları aynı” cevabı verdiler.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz konusu teşvik için çok çaba harcadığını kaydetti:

- Sayın Cumhurbaşkanımız çırpındı ama Tosyalı-Toyo için teşvik belgesi alamadık. Kısacası mevcut yatırımlarımız için, “Buraları teşvikle yaptılar” diyen olursa içim yanar.

Anlaşılan, 19 şirketin 23 yatırımını kapsayan 135 milyar liralık “Proje Bazlı Teşvik Belgesi” üst düzey törenle verilince kamuoyunda “Devlet, bu parayı o şirketlere veriyor” algısı oluştu...

Tosyalı’nın muhatap olduğu “fısıltılar” bu algıyı ortaya koyuyor...

 

AMBARGO ASLINDA ABD’YE ZARAR VERİR
TOSYALI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, ABD’nin Türkiye’den demir-çelik ithalatına koyduğu engelleri şöyle değerlendirdi:

Haberin Devamı

- Aslında ticaret dengesine bakınca, ABD’nin Türkiye’ye demir-çelik engeli koyması yanlış. Çünkü, biz ABD’den alacaklı durumdayız. ABD’den 15-16 milyon ton hurda alıyoruz. Karşılığında aynı miktarda yeni ürün satamıyoruz. Bizim bu konuda sesimizi yükseltmemiz lazım.

Türkiye’nin ABD için en güvenebileceği tedarikçi ülke konumunda olduğunu anımsattı:

- ABD’nin çelik ürünlerinde en ucuz tedarikçisi Türkiye. Yani, bizden alımı kesmesi, ABD’nin faturasını yükseltir. Kendileri zarar görür.

 

DOĞRUDAN İSTİHDAM 20 BİN KİŞİYİ AŞACAK
TOSYALI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 28 milyar liralık mega yatırım için Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde aldığı belgenin, “ön belge” niteliğinde olduğunu belirtti:

Haberin Devamı

- Asıl teşvik belgelerini alabilmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yatırım madenden başlayıp sanayi üretimine uzanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, işlerin hızlanması için çok gayretli bir şekilde çalışıyor.

Yatırıma başlama tarihi verdi:

- Eğer gerekli belge ve izinler yetişirse mega yatırıma bu yıl sonuna kadar kazma vururuz. İlk ürünü de kazmayı vurduktan 36 ay sonra banttan çıkarırız.

Külliye’de dağıtılan bilgi notlarını anımsattı:

- Bilgi notlarında bizim yatırım için 7 bin kişilik istihdam öngörüsü vardı. Aslında doğrudan istihdam 20 bin kişiyi aşacak.

Yazarın Tüm Yazıları