120 metrelik Expo 2016 Antalya kulesini ‘alttan ekleme’ ile bitirecek

TAYYAR Akkurt, babası Mecit Akkurt’un 1953’te kurduğu Akkurt İnşaat’ta sektöre girdi. 1988’de kardeşlerinden ayrılıp, Taca İnşaat’ı kurdu.

Haberin Devamı

10 yıl kadar Antalya’da otel inşaatlarına yoğunlaştı. Kimi otelleri 6 ayda bitirerek dikkati çekti. Derken alışveriş ve kongre merkezleri inşaatında da öne çıktı.

 

Yöneldiği projelerle birlikte Libya, Cezayir, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde ofislerini açtı. Bir yandan merkezini İstanbul’a taşırken, diğer taraftan proje grubu için TAGRoup Washington DC’yi açtı. 4 yıl önce Turner Grubu’ndan Jeffry Marshal’ı transfer etti.Akkurt, 23 Nisan 2016’da Antalya’da açılacak Botanik Expo’sunun kule ve kongre merkezi inşaatına geçmeden, 1988’den buyana yaptıkları işleri özetledi:

 

- 1988’den buyana 1.6 milyon metrekarelik inşaat yaptık. Bunun 700 bin metrekaresini aşkın bölümünü oteller, 391 bin metrekaresini alışveriş merkezleri, 262 bin metrekaresini de kongre merkezleri oluşturdu.Yaptıkları işlerin Taca’yı müteahhitlik sektöründe dünya ligini belirleyen ENR’nin 250 şirketlik listesinde 198’inci sıraya taşıdığını kaydetti:

 

Haberin Devamı

- Ciromuz da 300 milyon dolar dolayında seyrediyor.Ardından ekrana Antalya Expo 2016’nın sembolü olacak kule ile kongre merkezinin proje görüntülerini yansıttı. Kulenin alttan ekleme yöntemiyle yükselen görüntüsü eşliğinde anlattı:

 

- Kule 120 metre yüksekliğinde olacak. Mart 2016’da da bitecek. Önümüzdeki günlerde iklim koşulları yüksekte çalışmayı zorlaştıracak. O nedenle inşaata aşağıda devam edecek formülü benimsedik. Kulenin en üstteki geniş bölümünü aşağıda tamamlayıp orta çekirdeğine kayar kalıp yerleştirdik. Kolon gibi yükselen bölümün tepesine de asansör motorları koyduk. İnşaat aşağıda tamamlandıkça yukarı çekilecek.Kulenin alttan ekleme yöntemiyle tamamlanacağını vurguladı:

 

- Bu yöntem dünyada bildiğim kadarıyla 4-5 kez kullanıldı. Bölgemizde ilk kez biz kullanıyoruz.Kule ve kongre merkezinin 250 milyon liralık proje olduğuna değindi:

Haberin Devamı

- Kongre merkezi inşaatına Mart 2015’te başladık. Ocak 2016’da bitecek. Temmuz 2015’te başlayan kule inşaatı da Mart 2016’da tamamlanacak.

 

Akkurt, inşaat takvimini anlatırken, 2011 Kasım’ının ikinci yarısını anımsadım. Dönemin Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu ve Antalya Ticaret Odası Başkanı Ali Çandır ev sahipliğinde Paris’e gitmiştik.

 

Dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın’ın “Expo 2016” bayrağını aldığı ana tanıklık etmiştik.

 

2012’den itibaren dolu dolu 3 yıl geride geçtikten sonra, kongre merkezi inşaatı Mart 2015, sembol kule inşaatı Temmuz 2015’te başlayabildi...Bu işler neden son dakikaya kaldı?

 

Haberin Devamı

 120 metrelik Expo 2016 Antalya kulesini ‘alttan ekleme’ ile bitirecek

 


Şirketiniz yüzünden5 kez yanılgı yaşadım

TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt’a Eylül 2009’da dönemin Dünya Bankası Başkanı Rober Zoellick’ten bir mektup ulaştı:- Şirketiniz yüzünden 5 kez yanıldım.Zoellick, mektupta Dünya Bankası-Uluslararası Para Fonu (IMF) 2009 yılı ortak toplantılarının gerçekleştiği İstanbul Kongre Merkezi’yle ilgili yanılgısını anlatıyordu:- Bize İstanbul Kongre Merkezi’nin 12 ayda tamamlanıp, 6-7 Ekim 2009’daki toplantılara yetişeceği bildirilmişti. Ancak ben zamanında yetişmesi konusunda hep tereddüt yaşadım. Program hazırlıkları sırasında 5 ayrı toplantıda “O kongre merkezi bitmez” görüşünü savundum.Merkezin 12 ayda bittiğini anımsattı:- Şirketiniz beni yanılttı. Size teşekkür ediyorum.

 

Haberin Devamı

İşler önce masada biterhiç 3 vardiya çalışılmaz

 

TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, işlerin rayında yürümesi ve zamanında bitmesi için iyi planlama gerektiğini vurguladı:- İşi önce masada bitirir, sonra sahaya çıkarız. Günlük çalışma süremiz 10 saati geçmez. Hiç 3 vardiya çalışmayız. Şantiyelerde gece temizlik yapılır, ertesi gün kullanılacak malzemeler hazırlanır.

Yazarın Tüm Yazıları