Ünal Özüak

İlk çeyrekte biten maç

4 Haziran 2023
Efes Fenerbahçe’ye sadece 6 dakika direndi.

Ordo ab Chao yani ‘kaostan çıkan düzen’ anlamına gelen Latince ifade Fenerbahçe Beko ile Anadolu Efes’in maçlarını ve oyun düzenini anlatırdı. Ancak direncini sadece ilk 6 dakika sürdürebilen Efes kaos yaratmaktan geçtim, basketbol oynamaktan çok uzaktı dün akşam. Efes’in dışarıdan oynamasını beklerken, Fenerbahçe onların oyunuyla açık alanda ritim yükselterek ve dışarıdan zorlayarak başladı maça ve Johnathan Motley’in ofsayttan bulduğu smaç basketler ilk çeyreğe damgasını vurdu.

SAHA AVANTAJINI iYi KULLANDI

 Fiziksel üstünlüğünü ortaya koyan Fenerbahçe Hayes-Davis ve Dyshawn Pierre ikilisinin sayılarıyla oyunda momentumu 16 sayı farklık atakla ele aldı. Sert savunma ve ribaundlara hâkim oluşuyla ev sahibi avantajını iyi kullanan taraf olurken, devre bitmeden ikinci yarıya garantili skorla girmekte istediğini 50 sayı barajını % 50 üçlük atış verimiyle aşarak aldı Dimitris İtioudis.

EFES KONSANTRE OLAMADI 

Efes’in ikinci yarıda takımın boyunu uzatma atağına skor ritmini düşürmeyerek ve fiziksellikten vazgeçmeyerek reaksiyon verdi Fenerbahçe. Maçı son çeyrekte ‘neden olmasın’ noktasına getirme çabalarına yüksek isabetini sürdürerek müsaade etmedi ev sahibi. Yoğun top kayıpları yapan Efes arzuladığı yangını yaratamadı bir türlü.

İlk yarıdan sahaya atılan havlu kendisi dahil tüm takımı bankla değiştirmeye yöneltti Fenerbahçe koçunu. 42 sayılık fark havayı gerdi ve tribün ile Ergin Ataman atışması yaşandı. İkinci maçta da Efes’in ve aklı Panathinaikos’a transferinde olan Ataman’ın maça konsantre olamaz havaları sürerse seriyi süpürür Fenerbahçe.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/I1UFCcIfvoE" title="Şampiyonluğun mimarları | Oliveira ve Mertens gidiyor mu? | &#39;Jorge Jesus, bu yarışın kaybedeni&#39;" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Sayısal talihlisi Anadolu Efes!

17 Mayıs 2023
Kader, kısmet basketbolu oynatan iki koçun lig performanslarında da, bu yıl Euroleague’de gördüğümüz ve hüsran yaşadığımız şansa dayalı tablodan farklı bir şey yok.

Ergin Ataman ve Dimitris İtoudis’in ortak yanlışları: Eski marka, demode, enerjisi tükenmiş yaşlı oyuncularla, yerlileri göz ardı ederek, ‘bol bol atacağız, ıskalamayacağız basketbolu’ oynayarak sezon götürmeye çalışmalarıydı.

GUDURiC’iN YOKLUĞU ETKiLEDi

Play-off sıralaması için önemli olan dünkü maçta dış şut isabetine bağımlı iki hücum takımı yay gerisinden şut sıkarak ‘ÇILGIN SAYISAL LOTO’ oynadılar! 17’de 11 isabetle, %65 üçlük atarak son çeyrekte vurup geçen Anadolu Efes gecenin kazananı oldu. Guduric’in olmadığı akşamda Motley’li uzun beşle başlayarak pota altına yoğunlaştı Fenerbahçe.

SAVUNMASIZ VE FAULSÜZ

Birbirlerini yokladıkları, faul dahi olmayan, neredeyse savunmasız oynanan maçın başında sayılar Pierre ve Hayes-Davis’ten gelirken, Efes’ten Larkin’in üçlük yağmuruyla ilk çeyrek 28-28 bitti. Kenardan gelen Wilbekin sazı aldıktan sonra süre alan Fenerbahçe’nin yerli oyuncularından Metecan, Samet ve Furkan performanslarıyla yabancıları aratmadılar.

Sarı lacivertliler ikinci yarıda Dorsey ile üçlükler bulurken, az oyuncu değiştirerek yıldızlarının yüksek isabetiyle dışardan ısırmayı sürdüren Anadolu Efes üçüncü çeyreğin başında 8 sayı geriye düşse de, gecenin karar vericisi Will Clyburn bu kaçışa müsaade etmedi.

<iframe width="866" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/Iq4Zu5yVP_c" title="Selçuk İnan, Fenerbahçe&#39;ye &amp; Emre Belözoğlu, Galatasaray&#39;a | Taraftar ne diyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Sadece bir maçı değil koca bir yılı daha kaybetti

10 Mayıs 2023
Her yıl koç değiştiren sarı lacivertliler Dörtlü Final’in kapısından döndü.

Daha önce hiçbir takımın play-off serilerinde beşinci maçı deplasmanda kazanamamamış olması ve play-off’a 8. sıradan giren hiçbir ekibin, lideri eleyememesi bir gerçek olsa da biz Dörtlü Final’i çok önceden kaybetmiştik. Maçın başında Vezenkov’u devreye sokma telaşları nedeniyle, dengeyi sağlayarak ilk çeyrekte oyuna tutunduk. Bildiği bütün hakem kandırıcı çengelleri atan, bir türlü solunu kapatamadığımız Sloukas hücumda atış kullanmaktaki tereddütlerimizden yararlanarak skor üretti.

HAKEMLERi DE YANINA ALDI

Guduric ve Edwards’ın sayılarıyla bir süre reaksiyon verdik ama tepeden ve kenardan geliştirdikleri ikili oyunlarla pota altımıza yüklenerek direncimizi kırdılar. Onlar sokup biz çember dövünce fark devre bitmeden çift hanelere çıktı. Klasik 3. çeyrek Motley’li geri dönüşümüze Euroleague kariyerinde 1500. asistini yapıp 22 sayısını atan Sloukas müsaade etmedi. Hakemleri de yanlarına alarak 13 sayı önde girdiler son çeyreğe ve üstünlüklerini maç sonuna dek koruyup gecemizi kararttılar. Maç sonu beceriksizlikleriyle kaybedilen bir koca yıl sonunda İtoduis’in “Biz yeni kurulmuş bir takımız” mazereti kabul edilebilir gibi değil. Marifet orada zaten. Kendi seçtiğin (!) oyuncularla yepyeni bir takım kuracaksın Dörtlü Final’e çıkacaksın!

KADRO MÜHENDiSLiĞi iFLAS 

Koç, takımı yapacağım diye karar verici yıldızlardan yoksun bir ekip oluşturdu. Kadro mühendisliği iflas etti. ‘Bizi, bizimle bırak giderken’ şarkısının başladığını duyar gibiyim.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/Blg-3UTX-H0" title="Klopp&#39;u Fenerbahçe&#39;ye getirin bitsin bu iş! | GS-FB maçında şampiyon alkışlanır mı? | Cenk &amp; Icardi" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Dörtlü Final bal gibi olur

6 Mayıs 2023
Taraftar ‘hâlâ yapabiliriz’ dedi, Fenerbahçe de gerekeni yaptı.

Fenerbahçe taraftarları salona astıkları ‘we can still/ hâlâ yapabiliriz’ pankartı ve oyun boyunca verdikleri coşkulu destekle oyuncuları ateşledi ve takımı 5. maça taşıdı. Karşılaşmada net olarak gördüğümüz gibi Olympiakos’un karar maçını evinde oynayacak olması, profesyonel oyuncuların dinginliğinde hiçbir şey fark ettirmiyor. İki takım da birbirlerini her yerde yenebilecek durumda. Neredeyse bütün seride olduğu gibi 3 çeyrek boyu dolgu zamanında kafa kafaya maç oynadıktan sonra yakın ara seyreden oyunun kaderi son periyotta belirlendi. Alışılmış beşimizle seriyi kurtarma baskısı altında gergin ve bu telaştan kaynaklanan top kayıplarıyla başladığımız maçta, rakibin sayı elleri Fall, Walkup, Canaan ve Vezenkov açık alanda ve sete sette sayı üreterek skoru dengede tutup pusuya yattılar.

PUSULARINA DÜŞMEDiK 

Itoudis, rotasyon ezberi gereği Motley ve jokeri Edwards’ı oyuna alarak sert savunmayla ‘zor oyunu bozar’ formülünü devreye soktu. Hücumda rahat atış bulamazken onlara boş atışlar verdik. Sloukas oyuna girince bizim onu bire birde nasıl savunacağız dersine çalışmadığımız ortaya çıktı. Bartzokas ne güzel ki maç sonunda kullanmadı onu. Maç boyu attılar, girmeyince alıp tekrar attılar. Basite indirgediler oyunu. İçeri eşape pas verdiler; Moustapha Fall kaptı attı, biz seyrettik. Vezenkov’un kötü gecesinde vurup geçmemiz gerekirdi ama keskin nişancılarımız gömülen savunmaya karşı etkisiz kalınca oyun kafa kafaya gitti. Neyse ki Pierre’imiz vardı. Ters eşleşmeleri akıllı kullanıp gülen taraf biz olduk. Dörtlü Final şansımızı soracak olursanız... NEDEN OLMASIN.

<iframe width="760" height="445" src="https://www.youtube.com/embed/QgbtC0zrlOc" title="Telaffuzu zor futbolcu isimleri | Chatzigiovanis &amp; Vleminckx &amp; Szymkowiak" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Göz göre göre gelen yenilgi ve İspanyol oyunu

4 Mayıs 2023
Seriyi Pire’den İstanbul’a taşımışsın...2 maç üst üste yen, işi bitir..

Bir gecesi diğerine uymayan Fenerbahçe avantajı tepti. Cuma günkü maçı kazanıp umudu deplasmanda arayacağız.

İki Yunan koçtan Bartzokas, İtoudis’i İstanbul’da mat etti maalesef. Pire’de kazandığı maçtaki sihri Edwards’ı cebinde fazla tuttu İdoudis. Yüksek ritimden ve geçiş hücumlarından bulduğu sayılarla beslenen rakibini ve oyunu düşük skorda tutma adına kendi takımını koşturarak sert savunmadan beslenerek bitimi yarı saha kontrollü hücumla başladı İdoudis. Genel enerjimizi yukarda tutarak, adam değiştirme savunmalarına Dorsey’in özel gayretiyle, uzun kısa ters eşleşmelerini bularak yüklenerek olumlu başladık

SONA KALAN DONA KALIYOR

Ancak boy üstünlükleriyle aldıkları hücum ribaundlarıyla sağladıkları toplarla, Fall daha sonra Black ve Vezenkov, etkili ikili oyunlarıyla, çemberimize yakın kalarak ve top kayıplarımızdan yararlanarak ilk yarı biterken elimizden aldılar. Rakibi boğmak için savunma kabuğumuzu iyice sertleştirerek 3. çeyrekte bir kasırga estirdik. Sayı orucuna soktuğumuz Olympiakos, biz 16 sayı atarken koca çeyrekte 7 sayı bulabildi.. İtiş kakış son çeyreğinde etkili ve kararlı Fenerbahçe gitti, bambaşka bir panik içinde, koçun gereksiz adam değişikliğinin neden olduğu, ne yaptığını bilmez bir takım geldi maalesef. Göz göre göre, sağır sultanın bildiği Vezenkov ve Sloukas üçlüklerini yedik. Gecemiz karardı.

ALKIŞLAR TÜRK TELEKOM'A

Ankara basketbolunun yükselen değeri Türk Telekom müthiş mücadelesi sonucunda emeklerinin ellerinden alındığı, Grand Canaria adına gerçekleştirilen İspanyol operasyonu sonucunda, seneye Euroleague’deki üçüncü Türk takımı olma hakkını kaybetti. EuroCup’ta mücadeleyi seneye sürdürmeleri ve lige de asılmaları basketbolumuza büyük katkı verecektir

Yazının Devamını Oku

Hep böyle olsun

29 Nisan 2023
Fenerbahçe, ilk maçtaki beşiyle, yüksek ritimden ve geçiş hücumlarından bulduğu sayılarla beslenen rakibi ve oyunu düşük skorda tutma ezberini bozmadan başladı oyuna.

Canaan savunmamızdan bulduğu açıklardan üçlükleri erken yağdırmaya başlayınca maça erken pençe attılar. Hücumda set tempomuzun düşük olması ve Wilbekin’in boşluğunu dolduracak oyun kurucuyu bulamayışımız nedeniyle şut pozisyonu yaratamadık.

Boyalı bölge dışında kaldığımızdan hücum verimliliğimiz çok düşük seyrederken ve16 fark yemişken sağ olsun koçları Bartzokas canımızı yakmakta olan esas adamlarını kenara alınca Edwards sayıları ve hücum ribaundu etkinliğiyle ilk yarı bitmeden maçı yakaladık. Olağan maç çeviricileri bençte buz kesmiş olduklarından ikinci yarıda sahneye döndüklerinde Fenerbahçe’ye arzuladıkları şoku yaşatamadılar. Denk skorda girilen son çeyrekte karadeliğe düşmedik.

Akılı ve şuurlu şekilde kontrolü kaybetmeden servis kırdık. Sloukas misyonu gereği asist ve skoruyla varını yoğunu ortaya koydu ama Fenerbahçe ‘biz bitti demeden bitmez’ gecesi daha yaşattı sevenlerine.

Yazının Devamını Oku

Eğer rastlantıya bırakırsan rastlamıyor

27 Nisan 2023
F.Bahçe, Pire’de Itoudis’in; İyi basketbol oynadığını, EuroLeague’in en tutarlı takımı olduğunu, çok iyi bir koç ekibi ve oyuncuları olduğunu baştan teslim ettiği Olympiakos’a karşı tek yarı akıllı basketbol oynattıktan sonra maçın sonunu getiremedi.

Çünkü olağanüstü başarılar ancak takıma bireysel başarılara endekslenmiş basketbol oynatmazsan yaşanabiliyor. Üçlük isabetine bel bağlarsan, akşamki gibi çember sevmeyince hüsran oluyor.

BiR SONRAKi MAÇA BAKALIM

Hemen maçı alıp gitme arzusuyla baskı altında kalan ev sahibi panik yaptı. Nigel Hayes-Davis ve Dyshawn Pierre uzunları karşılarında hiç geri adım atmadılar. İlk yarıda rakibi ve oyunu düşük skorda tutma stratejimiz tuttu. Bartzokas takım oyununu bırakıp Vezenkov ve 7de 6 üçlük atan Canaan ağırlıklı hücum düzenine geçerek ivmeyi geri kazanarak yangın yerine çevirdiler salonu. Topu çevirerek buldukları sayılarla maç sonuna kendi hüviyetlerine kavuşmuş girdiler. Sloukas bildik maç sonu performansıyla skoru askıya alarak, bizi de düzen dışına atıp, takımını galibiyete taşıdı.

<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/3fvuv-8tRcM" title="Euroleague şampiyonu Fenerbahçe&#39;nin yıldızları Spor Arena&#39;da! Tarihi zaferi anlattılar..." frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Avrupa’nın kraliçeleri

17 Nisan 2023
Fenerbahçe, 4 kez deplasede kaldıktan sonra en büyük kupaya ulaşmayı başardı.

Fenerbahçe Alagöz Holding ile ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesspor, şölen alanına çevirdikleri Prag’daki Dörtlü Final’de final oynayarak hepimize gurur dolu bir gece yaşattı. Aynı sezonda, tarihleri uygun olduğundan WNBA’in yıldızlarını takımlarımızda görebiliyoruz. Bu da bizi her zaman için Avrupa’nın zirvesinde tutuyor. Eskiden buralarda, bu kupayı daha önce Fenerbahçe’yi yenerek almış olan Galatasaray da olurdu. Dün onun yerini ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi takımı aldı.

‘GÜÇ BENDE’ DEDi DiŞi KANARYA

Fenerbahçe’nin zengin kadrosunun derinliğini kullanma lüksüne sahip deneyimli koç Marina Maljkovic, dar rotasyon ve aynı oyuncularla uzun süre oynamak zorunda olan rakibi karşısında çok avantajlıydı. Nitekim bu büyük avantajını daha ilk yarıdan 33 sayı farkla parkeye yansıtarak tarihi bir galibiyete ulaşmayı başardı.

STEWART’IN ŞAHANE GECESi 

Pota altını, WNBA’in MVP’si Meesseman ile karartan ve attığı 35 sayıyla finallerin en fazla sayı yapan oyuncusu olarak şahane gecesini yaşayan ‘Wonder Woman’ Breanna Stewart’ın yay gerisi üçlükleriyle domine eden Fenerbahçe karşısırda Dubljevic pilotajında kısaların basketbolunu oynayan Mersin Yenişehir, terazide denkliği bir türlü yakalayamadı.

YELDEĞiRMENLERi GiBi 

Fenerbahçe kaçıp farka giderken Mersin Yenişehir hücumlarında yeldeğirmenlerine saldırmaya benzer çaresiz tablolar çıktı ortaya. ‘Fenerbahçe şov’ura Olcay, Vandersloot ve McBride da katılırken, Mersin Yenişehir finale gelene kadar basketbola dair yaptıklarının tamamını, Fenerbahçe’nin sahanın iki tarafında sergilediği gücüne boyun eğerek unuttu ve oraya kadar gelebilmenin haklı gururunu yaşamakla yetindi.

<iframe width="1263" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/V5X5OvQjdy8" title="Türkiye Ligi&#39;ne Türk hoca &amp; Son şampiyon Zico | Olimpiyat Stadı eziyeti | Samsunspor &amp; Eyüpspor" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku