Ünal Özüak

Köprüden önceki son çıkış

24 Temmuz 2023
Basketbol Milli Takımımız olimpiyat ön elemeleri için sırat köprüsünde.

FIBA, 2024 Paris Olimpiyat elemelerinin ön elemesini icat edip, onu da 12-20 Ağustos’ta İstanbul’da gerçekleştirmek üzere bize son bir şans daha verdi. Millilerimiz; Ukrayna, Bulgaristan ve İzlanda ile tek devreli lig usulü şeklinde karşılaşacak. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar ise yarı finalde mücadele etmeye hak kazanacaklar. Millilerimizin çapraz grubunda ise Hollanda, Hırvatistan, Belçika ve İsveç yer alıyor. Birinci ve ikincilerin eşleşmelerinden galip gelen ülke takımları finalde karşılaşacaklar. Turnuvayı şampiyon tamamlayan takım FIBA Olimpiyat Elemeleri’ne katılmaya hak kazanacak.

Ergin Ataman için de son şans bu çünkü basketbol milli takımımızı tarihinde ilk kez uluslararası kupalardan uzağa savuran kendisi. Ataman yönetiminde geçtiğimiz yaz hem 2023 Dünya Kupası elemelerinde hem de 2022 Avrupa Şampiyonası’nda beklemediğimiz derecede kötü sonuçlar alarak, her iki organizasyona da erken veda etmiştik. Bin nasihate bedel musibeti geçen yıl yaşadık. Yenisinden sakınmak için nasihate devam. Bozguna uğramadan önce bu sütunlarda yaptığım tavsiyeler göz ardı edildi. Aşağıda tekrar ediyorum:

AKIL VERMEK GiBi OLSUN(!)

Top başı yapan millilerimizin koçu Ergin Ataman’a dağarcık çeşitlemesi önerim var. Bir çiçekle yaz geçmez. Basketbolun pek çok teknik ve taktikleri, oyun planları, koç cinlikleri top havaya atıldığında sonlanır. İş sokak basketbolunda olduğu gibi oyunu yönlendiren oyun kurucunun becerisine kalır. Kalır da her geceyi de tek başına Larkin kurtaramayabilir... “Bir elin nesi var iki elin sesi var” atalar deyişidir. Beş beraber oynayabilmeyi sağlamak için tereciye tere satayım biraz... Kendi klasiği olan yay dışında hand off’larla üçlü ör, delik bulursan şutu sık veya ters ayağa düşünürsen içeri dal, turnike bulamazsan pası köşeye çıkar oyun şeklinden; topun ve sahaya yayılan oyuncuların önceden belirlenen basit kurallara göre hareketlendiği, hücumda sürekli hareket etmeyi temel alan, bireysel yeteneklerin ön plana çıkmasını da sağlayan, kadronun kimyasına yakışan motion offence (harekete duyarlı hücum) tarzına geçmesini, Ataman’a 80’lerde, altın madalya getiren ikiliden biri oluşum ve dönemin tüm uluslararası antrenör kursları alıp vereni, işin iyi bileni sıfatıyla haddim olarak tavsiye ederim. Söylemiştim tekrar söylüyorum.

TAKTiK YERiNE PRENSiP

Toplu veya topsuz hücum eden 5 oyuncunun sürekli ve tahmin edilemeyen bir hareket içinde olmaları ana prensipindeki yöntemde kabaca; saha yatayda alt üst diye, dikeyde top tarafı topsuz taraf olarak 4’e bölünür. Top hangi bölgeye taşınırsa oyuncular ona göre hareketlenir. Tüm ‘perdele devril’ler, rakibe çaktırmadan organize edilir... Yaka silkerek, forma çekerek, çeşitli işaretlerle, oyun çağırmaktan kurtuldun Ataman, konuyu biraz daha ileri götür lütfen. Milli Takım seviyesindeki sınırlı zamanda taktik oturtmak yerine prensipleri anlatmak daha kolaydır. Tekerlek kırılmadan yol göstermişimdir çoğu zaman, bu kez bir aldıran olur bakarsınız...” diye ayrıntılı yazmıştım. Dilerim bu kez dinleyen çıkar da A Milli Takımlar düzeyinde son 30 yılın en başarısız sonuçları ile karşı karşıya kalıp kepenk indirmeyiz.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/havEWRQNfNA" title="Fatih Terim, TFF Başkanı olur mu? | Türkiye, voleybol ülkesidir | Ronaldo&#39;yu &quot;para&quot; mı konuşturuyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Bugünü ve yarını eşzamanlı kurtaralım

9 Temmuz 2023
Bayram sonunda çok sevindirici görüntüler seyrettik.

U19 Basketbol Milli Takımımız akıllıca bir maç çıkararak ABD’yi 84-70 yendi ve Dünya Şampiyonası’nda bronz madalyaya ulaştı. Berke Büyüktuncel başta olmak üzere altyapıdan çok iyi oyuncuların gelmekte olduğunu gururla gördük. Sevincimizin tarifini yaparken bu filmi daha evvel gördüğümüzü hatırlamadan geçemedik.

BÖYLE BAŞARILAR ÇOK VAR

Altyapı yaşlarındaki milli takımlarımızda böylesi başarılar çok var ama A milli takım seviyesine gelindiğinde çıta aşağı düşüyor. Hele son zamanda uluslararası hiçbir turnuvaya katılamaz hale geldik. Milli takımımız ilk defa bu denli kara deliğe düştü. Şayet kafayı değiştirmezsek, bu yendiğimiz ABD Milli Takımı oyuncuları ileride kulüplerimiz tarafından transfer edilir, onları yenen bu gençler de bankta havlu sallar.

HERKES AYRI TELDEN ÇALINCA...

Oyuncu kulüpte yetişir. Maalesef kulüplerimiz ucuza yabancı oyuncu bulabildikleri için altyapıyı geliştirmekle ilgili yatırıma girmiyorlar. Altyapı takımlarının başına yetkin ve deneyime sahip antrenör de koymuyorlar. Hasbelkadar buradan çıkarak büyük kulüplere giden oyuncular da gene yabancılardan süre bulup kendilerini geliştiremiyorlar. Böyle nice istidatlı oyuncuları bankta havlu sağlar hale soktur. Bakınız; Kenan Sipahi, ehmus Hazer vb.

ÖNCE OYUN TARZI BELİRLENMELİ

A Milli Basketbol Takımımızın oyun tarzı belirlenmeli ve bu sisteme uygun oyuncuları yetiştirmek üzere altyapı milli takımlarının başındaki koçlar A takım teknik heyetinde yer almalı. Herkes ayrı telden çalınca orkestrasyon sağlamıyor. En önemlisi de ülkeyi yabancı oyuncu cenneti olmaktan çıkartıp sınırlama getirmek elzem.

Yazının Devamını Oku

Efes, Can ve Ataman’ı neler bekliyor?

21 Haziran 2023
Büyük riskler içeren köklü değişiklikler oldu.

Endişeliyim... Onlar da olmalılar. Öncelikle Erdem Can güzel güzel ‘taşrada bir iken’ Anadolu Efes’e gelerek kariyerini ‘Roma’da bin olmak’ riskine soktu. Can’ın kupada elendiği Grand Canaria, Euroleague’e girme hakkı kazandığı halde katılmıyor çünkü bütçesi sınırlı bir ekip. Ligde de Karşıyaka eledi Türk Telekom’u. Yani darılmasın ama, Can’ın yüksek kalibre takımda koçluğu yok. Mark James, Nando De Colo gibi pek çok örnekte gördüğümüz gibi takımdaki yıldız oyuncuların ederi başantrenörden fazla olunca problem oluyor. Kontratları sürerse Larkin, Micic vb. starların bir yanak almadıkları kalır çaylak koçtan.

EFES’iN ÇITASI DÜŞEBiLiR

Bu nedenle Erdem Can otoritesini kabul ettirebileceği Telekomsporlu Tyrique Jones, Erkan Yılmaz gibi oyuncularla ‘küçük olsun onun olsun formatında’ yoktan var edeceği bir takım kurmaya çalışıyor ki bu A lisanslı, şampiyon dekorasyonlu Anadolu Efes’e uymaz. Tuncay Özilhan görece ikinci sınıf takımların birinci sınıf koçunu ve kimi vasatı zor yakalayan oyuncularını getirerek Efes’in çıtasını düşürmüş olur. Abdurrahman Çelebi ile dokuları uyuşmaz.

ZOR DOSTUM ZOR

Öte yandan EuroLeague başarısızlığının üstüne sünger çekip Anadolu Efes’le helalleştikten sonra kimin aklına uyduysa, Kardak Kayalıkları’na füze rampası yerleştirme girişimine eşdeğer bir karar vererek yangın yerine gidiyor Ergin Ataman. Meydan okuyor ama meydan çok karışık. Komşuda geçen hafta şu yaşananlar Ataman’ı bekleyenler hakkında fikir verir: OAKA’da oynanan Yunanistan Ligi final serisi dördüncü maçında Panathinaikos taraftarları olay çıkardı ve maç tamamlanamadı. Seride 2-1 önde olan ve bir galibiyete ihtiyacı bulunan Olympiakos üçüncü çeyrekte 63-35 öndeyken Panathinakos taraftarları rakip oyucuların ve teknik heyetin üzerine dolu su şişeler ve patlayıcı maddeler attı.

KENDiSi GiBi GERGiN PATRON

Hakemler de müsabakaya devam edilemeyeceğine karar verdiler. Bu gelişmelerden sonra Olympiakos hükmen galip sayıldı ve seriyi 3-1 kazanıp şampiyon oldu. Sezon rövanşı Ataman koçluğunda oynanacak, iyi mi? Ataman hem Panathinaikos’un sahibi, kendisi gibi gergin Dimitris Giannakopoulos’la hem de taşkın Yunan taraftarlarla, üstelikte Türk Milli Takımı Antrenörü sıfatıyla, mücadele verecek.

Çelik Bilek Teksas haykırışıyla; “Hay bin kunduz!”

Yazının Devamını Oku

Garp cephesinde yeni bir şey yok

18 Haziran 2023
Anadolu Efes, Ataman’a kupayla veda etti.

Erich Maria Remarque’ın kült romanının adını başlık attım çünkü Anadolu Efes ezberini bozmadan serinin 3 maçında da, yer ve zaman fark etmeksizin, salt kadro kalite ve kapasitesi üstünlüğüyle, altıncı oyuncusu seyircisiyle bütünleşn Karşıyaka’yı yenerek şampiyon oldu. Çok maksatlı oyuncusu Clyburn’den yoksun Efes, İzmir’de bu yıl hiç yenemediği Karşıyaka önüne iyice kısalarak, maç sürecinde iyi seçim olduğunu kanıtlayan Beaubois’yla çıkarken Ufuk Sarıca da Kuzminskas yerine Jaylon Brown’ı kadrosuna alarak kısasa kısas yaptı.

EFES YÜKSEK YÜZDELi ATTI 

Serinin alışılmış dolgu döneminde görmeye alıştığımız gibi; Karşıyaka eşleşmeli alan savunması yaparken, Efes bu savunmanın dezavantajını iyi değerlendirip yüksek yüzdeli attı. Diğer taraftan maçın harika adamı McCollum teke teklerini kullanmayı, Vitto Brown elini sıcak tutmayı sürdürdü. Karşıyaka vurup geçmeyi zorlarken Efes tempoyu düşük tutarak dış atışlarla sıcak ellerini etkili kullanmaya devam etti. Her maç olduğu gibi, Efes oyun kurucuları oyun bitirme becerisi ve güvenli sıcak elleriyle sürekli el değiştiren maçı ve kupayı Karşıyaka’dan kapıp kaçtılar. Ergin Ataman böylece Anadolu Efes’le kupa alarak vedalaştı.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/0KB9qpAh7W0" title="Gitmesine en çok üzüldüğünüz futbolcu kim?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

İstanbul'un efendisi Anadolu Efes

16 Haziran 2023
Son dakikaya kadar karşılıklı gel-gitlerle ortada götürdüğü ilk maçı, oyuna başladığı kilit beşi son çeyreğe eksiksiz getirmeyi becerip tecrübe ve yıldız farkıyla kazanan Anadolu Efes, yine tıpkısını aynısını yaptı.

Koçların karşılıklı akıl oyunları maçı güzel ve seyredilebilir şekle soktu. Takımlar aynı kartlarla, aynı oyunu oynamaya soyundular. Seri ve şık üçlüklerle evinin çemberlerinin kendisine olan sevgisini değerlendirdi Efes. Sayı üretemeyince takımı kısaltarak McCollum’u oyuna sürdü ve Brown’dan katkı alarak oyuna tutundu Ufuk Sarıca.

Aynı eserden birden fazla elde etmek için yapılan litografi denilen taşbaskı yapımını izledik ikinci yarıda. Clyburn’ün sakatlanıp çıkması Efes’in rotas yonunu iyice daralttı. Karşılıklı üçlükler havalarda uçuştu. Aynen ilk maç ta olduğu gibi gelişti olaylar;

Karşıyaka maçı yakalar gibi oldu. Teke tek oynayan McCollum Karşıyaka’yı sırtladı. Larkin altın üçlükler attı. Gibi gibi.... Bana da ilk maçın son cümlesini kopyalayıp yapıştırmak kaldı: Enerjilerin tükendiği maç sonunu oynamasını beceren Efes maçtan mutlu ayrıldı.

Yazının Devamını Oku

Efes tecrübe ve yıldız farkıyla 1-0 öne geçti

14 Haziran 2023
Büyük bölümünü önde götürdüğü maçın son anlarında sıkıntı yaşamasına rağmen kazanmayı başaran lacivert beyazlılarda günün yıldızı, 24 sayı, 5 asist üreten Micic oldu.

Anadolu Efes-Pınar Karşıyaka sersinin çekişmeli geçeceği, bu derenin daha çok su kaldıracağı ilk maçtan belli oldu. 9 yıldır kupaya hasret olan Karşıyaka, İzmir’in meltemini estirmek için son 5 dakikaya kadar yakın ara takip etti rakibini.

KUZMiNSKAS’LA DENGEYi BOZDU

Ufuk Sarıca akıllı seçimle kadroya eklediği Kuzminskas’lı uzun beşle başlayarak Efes’in dengesini sahanın iki tarafında da bozmayı amaçladı ve başardı. Karşıyaka Delgado, Kenan ve Angola’nın alışılmış ikililerine sıkça başvurdu ama Efes savunmasında eridi gayretleri.

SARICA BiLDiĞi HER ŞEYi DENEDi 

Sarıca takımı kısaltınca aynı şekilde reaksiyon vererek sakalı kaptırmadı Ergin Ataman. Karşıyaka koçu bildiği her şeyi seferber edip tam saha baskılı alan savunması kartını sahaya sürerek Efes’in önünü kesti. Velakin gecenin takımını kurtaranı Larkin yanıyordu. Teke tek oynayan McCollum hücum opsiyonlarını geliştirmekte çok başarılı oldu.

MAÇ SONUNU OYNAMA BECERiSi VE ŞANS 

Önde girdiği ikinci yarıda Efes gaz kesmeden atıp sokarken, yakın takipte kalan Karşıyaka farkı eritip yakaladı maçı. Ama maç sonunu iyi oynama becerisine sahip Anadolu Efes, biraz da şansının yardımıyla maçtan mutlu ayrılan taraf oldu ve final serisinde 1-0 öne geçti: 82-78.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/E4-qK7nvlYo" title="Sergen Yalçın, Arda Güler&#39;le işi bitirir | Emre Belözoğlu Galatasaray&#39;a (!) | TFF &amp; Şampiyonlar Ligi" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Sakin kalmayı başaran kazandı

10 Haziran 2023
Önceki maçı; kendini hakem kararlarına sürekli itiraza kaptırıp, alev alev yanan Wilbekin ile Melih’i doğru kullanamadığı ve sıfır çektiğini görmediği Guduric’i ısrarla oyunda tuttuğu için kaybeden İtoudis dün akşam da kopyala yapıştır hatalar sarmalında kaldı ve ligi de kaybetti.

Sabrını sonuna kadar zorladığı taraftar alnına veda busesi koyacaktır herhalde. Sadece bizde değil, Avrupa’nın her yerinde karar maçları aşamasında yaygınlaşan kaybedenin ‘hakem kararlarına tepki göstererek onları kendi lehlerine düdük çalmak zorunda bırakma’ trendinin zirve yaptığı akşam iki takım da ‘geçiş hücumu sonunda şut sok kazan basketbolu’ sahnelediler.

KESKİN SİRKE KÜPÜNE ZARAR

Sayısal loto tarzından ayrılıp pota altını kullananın fark yaratacağı belli olan maçta Micic’in sayıyla sonlanan ‘perdele devril’lerini akıl eden taraf oldu Efes. Fenerbahçe demir dövmekten maç konsantrasyonu kaybederken Efes’in isabet verimi artınca momentum ev sahibine geçti.

Pivotları erken faul problemine giren Ataman en uzunu Bryant olan kısa takımla oynamak zorunda kalmasına rağmen önde gitti devre arasına. Odadan hırslı dönen Fenerbahçe atak yaparak maçı yakaladı. Sonda ‘nasıl olsa Larkin performansıyla bitiririz’ özgüveni, Efes’i ters eşleşmeleri kullanarak F.Bahçe’nin yumuşak karnına yöneltti. Bir kez daha maç sonunu oynama becerisiyle sakin kalan, taraftarına keyif veren basketbol oynayan ev sahibi finalist oldu.

Yazının Devamını Oku

Üçlük basketler gecesinde kazanan Anadolu Efes oldu

8 Haziran 2023
Dış atışlarda lacivert beyazlılar %35 (7/20), Fenerbahçe %55 (16/29) isabetle oynadı.

Ergin Ataman kazandığı maçtaki uzun oyuncu değişikliklerine sadık kalarak gerilimli gecenin kazananı oldu. Yüksek posttan atan Pleiss ve müthiş enerji koyan M’Baye birlikte bir kez daha kazandıran faktör oldular . Fenerbahçe ikili oyunlarla içeri yüklenirken, Efes koşarak açık alan basketbolunu ve ‘bol bol şut at sürümden kazan’ seçimini tercih etti. Efes konsantrasyonu kaybetmemek için dar rotasyonla oynarken, İtoudis bütün oyuncularının hücum verimini aradı. Dış atış isabetinde yüksek verime ulaşan Melih’in üçlükleri ilk yarıda maçta tuttu Fenerbahçe’yi.

HAKEMLERE BASKI 

Itoudis taktik olarak hakemlere baskı yaptı maç boyu. Ataman da ondan geri kalmadı.

‘Bire birde üçlük at kazan’ basketbolunda çember sevince mutlu, sevmezse karaları bağlıyorsun. Hayes-Davis ile Pierre’in üçlük olup yağdıkları ve savunmada katkı verdikleri ilk yarının ardından 3. çeyrekte de kırılmadı oyun. Larkin ve Guduric karşılıklı suskundular. Fenerbahçe 7 sayıyla önde girdi karar çeyreğine. Maç sonunda nankör dış atışlar yerine çembere gitmeyi hatırlayan Efes oldu. Ancak savunmaları kevgir gibi olduğundan ve de Fenerbahçe’nin eli armut toplamadığından farkı bir türlü eksiltemediler. Ta ki son 5 dakikada F.Bahçe faulleri beşleyene kadar.

Efes Micic, Clyburn ve Bryant’ın özel katkılarıyla geceyi kurtardı.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/tvyytznAt1g" title="Icardi&#39;den sonra Firmino, asitsiz kola gibi | İsmail Yüksek &amp; &#39;Şampiyonluğu siz mi hak ettiniz?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku