Ünal Özüak

Hedefe bir maç kadar yakınız

19 Ağustos 2023
Olimpiyat elemeleri için Hırvatistan'a kilitlendik

12 Dev Adam ruhu, tuz ruhu olmaktan çıktı. Koşarak mükemmel basketbol oynayan Genç Devlerin ayakları altında dün akşam da İsveç kaldı. 2001’de TRT’de maçları yorumlarken pes etmez, katiyen vazgeçmez 12 Dev Adam’ın doğuşuna tanık olmuştum.

Efsanenin baş yazarı Hidayet Türkoğlu şimdi TBF Başkanı olarak milli formanın ona sağladığı manevi kazanımları Genç Devlere gereken ortam ve olanakları sağlayarak geri ödüyor. Verirsen bağ vermezsen dağ olur hesabı onlar da her maç üstüne koyarak mükemmele koşuyorlar...

TAKIMIN HAVASI YERİNDE

Dış atışları bıkmadan usanmadan isabetli kullanan, pırpır kısaları uzunlarımızın ayağına atak eden, koşan ve yoran takım İsveç’i baştan havaya sokmadık. Alan savunmalarını da çembere giderek yardık. İçeri dalıp köşeye çıkararak üçlüklerle kontrolü elde tuttuk. Gevşek ve yanlış seçim gömük alan savunmamız çok açık vermese erken kırardık maçı.

KABUĞU SERT OLAN KAZANACAK

2. yarıya fırtına gibi girdik. Ömer, Alperen ve Furkan suskunluğa son verip, NBA kazanımlarını sergileyerek farkı olması gereken yere ve takımı finale taşıdılar. Sıra geldi tıpatıp benzer özelliklere sahip iki takımın, iyi pişmiş paskalya yumurtası gibi finalde kafa kafaya tokuşmasına.

Bu maçtaki savunma hatalarını kesinlikle yapmamalıyız. Hırvatlar, Ukrayna karşısında baskıyı yiyince zorlandı. Savunması iyi olan Olimpiyat elemelerine gidecek. Seyircimizin enerji yüklemesiyle bu biz olalım. “Bekle Paris 2024 bir şekilde geleceğiz” demek istiyoruz.

Yazının Devamını Oku

Her maçın hakkını verdik galibiyetleri seriye bağladık

16 Ağustos 2023
Devlerimiz, genç ve atletik Ukrayna karşısında üzerlerine düşeni yapıp kazandı.

Tahtalara vuralım... FiBA Olimpiyat Ön Eleme Turnuvası’nda eski toplama çıkarma aleti abaküste boncuk çeker gibi önce İzlanda’yı, peşinden Bulgaristan’ı ve dün akşam Ukrayna’yı ipe dizdik. Yadırganacak bir şey değil aslında çünkü onlara bunu hep yapıyoruz. Türkiye ile Ukrayna arasında daha önce oynanan 17 müsabakadan 13’ünü biz kazanmıştık. Dış isabetleri yüksek, uzun kuleleriyle pota altımızı zorlayan genç ve atletik Ukraynalılar aldıkları ribaundlarla geçiş hücumları yaparak ilk yarı boyu kök söktürdüler millilerimize. Savunma hatalarımız sonucu dış atıştan dünyanın sayısını buldular.

KEMiK 5’iMiZ ÇOK iYiYDi

Neyse ki artık iyice netleşen Alperen, Ömer, Furkan, Kenan ve Şehmuz’lu kemik 5’imiz bu tsunamiye kendi dengeli ve hızlı hücumuyla karşılık vererek tatsızlığa meydan vermedi.

Ergin Ataman tamamen ilk 5’i değiştirdiikinci çeyrekte. Olağan başarılılara ilaveten kenardan gelen isabeti yüksek Okben ve son saniye sahra üçlükleri kralı Onuralp enerjileriyle oyunun havasını olumlu yönde değiştirdiler.

İkinci yarıda Alperen’in sayılarıyla coşarak kaçmaya başladı bizimkiler. Pes etmeyen Ukraynalıların alan savunmaları da hızımızı kesemedi. Ekmeğini taştan çıkaran takibin efendisi Ömer Faruk potayı kararttı rakibe. Çocuklar her maçın hakkını vererek ve sürekli kalitelerine katma değer ekleyerek oynuyorlar ve kazanıyorlar.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/kAXpD6a5fMM" title="Nicolo Zaniolo, rekor bedelle gidiyor | Sergio Ramos&#39;a teklif edilen rakam | Matteo Guendouzi" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Biz koşunca Bulgaristan’ın ünlü alan savunması yalan oldu

14 Ağustos 2023
Yüksek top paylaşımı, şık bloklar ve smaçlar oyunumuzun görselliğini mükemmel hale getirdi.

Fransızlar 1. Dünya Savaşı sonrası kuşkulandıkları Alman istilasına karşı sınıra ünlü Majino Hattı’nı ördü. Yıllarca onca emek ve masrafla döşenen bu muhkem hattı, hiç umulmadık biçimde bataklık bölgeden Panzer tanklarını geçiren Hitler 12 günde aştı. Akşam da Bulgarların Ukrayna maçında etten kale gibi ördükleri ‘adam değişmeli alan savunması’nı, yüzü dönük oynama becerisi yüksek uzunlarımızı fırdöndü gibi kat ettirerek darmadağın ettiren Ergin Ataman bitirdi.

ENERJiYi BAŞTAN KOYDUK

Devşirme oyun kurucuları Brandon Young’ın sakat oluşu hücumlarını iyice zorlanır hale getirirken savunmamızı rahatlattı. Bizimkiler baştan enerji koyarak ribaundları toplayıp ‘koş koş at’a erken başladı.

BU TAKIM ÇOK ÖZEL 

Çemberin de bizi sevmesiyle, bitirişleri köşelere indirdiğimiz topların üçlükleriyle sayı ürettik. Ömer Faruk’la boyalı alanı da ihmal etmeyerek direksiyona geçtik. Sıcak eller Şehmuz ile Furkan skoru taşıdılar ve daha ilk yarıdan 30 farkı ulaştık. Yüksek top paylaşımı, %54 yüksek üçlük isabet, 31 asist, şık bloklar, alley opp’lar ve smaçlar oyunumuzun görselliğini mükemmelleştirdi. Milli Takımımız’da giren çıkan aynı coşkuyla oynuyor ve yarınki rakibi Ukrayna’yı da yenerek grubu lider bitirip Hırvatistan’la final oynamak için bekliyorlar.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/oPcWJj-CF_w" title="FB &amp; GS: Transfer savaşları | Tete çalım mı, değil mi? | Türk futbolunu menajerler mi yönetiyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

 

Yazının Devamını Oku

Kazanma coşkumuz keyif veriyor

13 Ağustos 2023
A Milli Takımımız, İzlanda karşısında güzel basketbol oynayarak siftah yaptı.

Hani nasıl derler ‘İyi hakem çaldığı değil de çalmadığı düdüklerden belli olur.’ Başantrenör Ergin Ataman da yapmadığı müdahalelerle iyi koçluk yaptı. Gerekli dokunuşlar dışında çocukları kasmadan rahat bıraktı. Onlar da keyif alarak, yeri geldiğinde kafalarına takmadıkları hatalar dahi yaparak, ‘Diriliş dizi maçları’nın ilkinde taraftarlara ‘koşan, kaçan, çok atan devler’ sunumu yapıp ilk galibiyeti aldılar. 356 bin nüfusu ve 103 bin kilometrekare yüzölçümüyle Avrupa’nın en seyrek nüfuslu ülkesi İzlanda, NCAA’de yer alan üniversitelilerden oluşan ve oraların basketbol kurgularıyla içeri top indirerek oynayan, ribaundlarda çok iyi yer tutan, iki kısa guardla top getirenlerimize baskı yapan bir takım. Böyle görece amatör bir rakibe adapte olup oyunun kontrolünü ele almamız çok sürmedi.

TEK ÇEYREK DAYANABiLDiLER

Ataman oyuna tempomuzu koyacak beşi rotasyonlarla bulunca maç olması gereken rayına oturdu. Devre bitmeden fark açılmaya başlayınca oyunumuzun akışkanlığı iyice rahatladı. Trafikte giren çıkan en iyisini oyuna koydu. Furkan gelecek maçlara da umut verecek şekilde oyun kurucu pozisyonundaki Şehmuz, Berk ve Kenan’a katkı verdi. Alperen bildiğimiz gibi spektaküler. Ömer Faruk boyalının efendisiydi. Bugün sırada Bulgaristan var. İnsanı canından bezdiren ‘Bulgar Mezalimi’ dediğimiz adam değişmeli alan savunmasına oturtulmaması gereken bir takım Bulgaristan. Neyse ki yıldız oyuncuları Vezenkov’dan yoksunlar. Onları kazasız aşmanın formülü en iyi yaptığımız geçiş hücumlarıyla kolay sayı bulmak.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/oPcWJj-CF_w" title="FB &amp; GS: Transfer savaşları | Tete çalım mı, değil mi? | Türk futbolunu menajerler mi yönetiyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Zor olacak ama başarmak zorundasınız

10 Ağustos 2023
Hamletvari “Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu” dersem, fazla dramatize etmiş olmam.

Cumartesi gününden itibaren, hazır yeni dalga coşkulu, istekli, kapasiteli ve müthiş kimya yakalamış devleri bir araya getirmişken 2024 Olimpiyatları ön elemelerinde sırasıyla İzlanda, Bulgaristan ve Ukrayna’lı grupta ilk 2’ye girip, yarı finalde Hollanda, Hırvatistan, Belçika ve İsveç’in yer aldığı çapraz grubun 1. ve 2.’lerini de yenip, turnuvayı şampiyon tamamlayarak 24 ülke takımının katılacağı Olimpiyat elemelerine katılmaya hak kazanmalıyız. Aksi halde son 30 yılın en kötü sonucuna katlanır; dünya ve Avrupa basketbolu dışında kalırız.

BAŞKA ÇIKIŞIMIZ YOK

FIBA’nın, takvim uyumluluğunu hiçe sayıp 2025 EuroBasket elemeleri pencerelerini cehenneme açması duruma tuz biber ekti. Dünya klasmanında 16. sıraya gerileyen performansımız kurada bizi 3. torbaya attığından buradan sıyrılmak zor ötesi. Kült şarkıdaki gibi adeta; ‘pencereler kapandı, kapılar sürmelendi.’ İtalya, Macaristan ve İzlanda ile eşleşip Gayya Kuyusu’na düştük. Üstelik maçları 2 yıla yayılmış sezon içi pencerelerde oynayacağımız için NBA’ciler ve EuroLeague takımlarındakiler oynayamayacak. Bu, gücümüzün yarı yarıya kaybı demek. Buradan çıkmak deveye hendek atlatmaktan zor.

DİRİLİŞ'E İMZA ATIN

Kazandığımız son Polonya hazırlık maçı bu başarıyı yakalayabileceğimizi gösterdi. Boyalı alana girip dışarı tek pas atan veya turnikeyle cezalandıran, koşan ve en kötü gecesinde 80+ sayı atan millilerimizde, takıma hırsı ve olağanüstü artistik performansıyla katılan Alperen Şengün ile pota altı fırsatçı tilkisi Ömer Yurtseven’in uyumu keyif veriyor. Uzun, koşup geçiş hücumları sonucu takibi yolda dengesiz yakalayan tam bir hücum takımıyız. Ancak tutmak da lazım.

SAVUNMASIZ OLMAZ

Sıfır savunmayla hedef maç kazanmak zordur... Hatta imkansız. Zaman zaman hızlı oynamakla telaş etmek birbirine karışıyor ama Kadı Kızı hesabı o kadar da kusur olacak... 2024 yazını boş geçmek istemiyorsak 40 yılda bir denk gelen, hepsi formda oyunculardan oluşan, kimin oynayacağını seçmekte zorlandığımız bu takım Diriliş dizi maçları oynayıp tarih yazsınlar.

Yazının Devamını Oku

Bu takım bizi düzlüğe çıkarır

6 Ağustos 2023
A Milli Basketbolcularımız yeniden devleşme yolunda ümit verdi. 

Yıllardır pek yararını görmediğimiz Bormio’daki güçlendirme ve kondisyon yükleme çalışmalarının (!) yarattığı atalet ve hamlığın bir nebze atılması açısından iyi oldu Trento Kupası. İtalya’ya uzatmada 90-89 kaybettiğimiz maç, geleceğe umutla bakmamızı sağladı. Olumsuzluklar yaşadığımız, uluslararası bütün turnuvaların dışına savrulduğumuz yakın geçmişte, sadece skorer ve oyun yönlendirici devşirmelerin eline bakan Ergin Ataman’ın onlarsız neler yapabileceğini gördük. Milli takımda devşirmelerin vesayetinin kalkması çok iyi oldu. Beş beraber oynamaya başladı çocuklar. Top paylaşımı ve hücum akışkanlığı arttı. Kontrollü yarı saha basketbolu, yerini ‘koş koş at, sürümden kazan’a bıraktı.

TAKIM BOYU UZADI

Gerçek pivot gibi sırtı dönük oynayabilen, yüzü dönük isabeti yüksek Ömer Faruk’un katkısıyla pota altını kullanır olduk. Sertaç, Osmani, Sadık Emir ve Yiğitcan ile boyalı alanın efendisi haline geldi takım. ‘Beğen beğen al, formdakini oynat’ lüksü var Ataman’ın. NBA’de pota altının tozunu atan, asistleriyle ün salan sempatik devimiz Alperen de oynamaya başlayınca keyfine doyulmaz bir Dev Adamlar Gösterisi izleyeceğiz. Aslında forvet olmalarına rağmen Furkan ve Onuralp dalarak çembere gitme özellikleriyle, takım orkestrasyonu sorumluları Kenan, Şehmuz ve sakatlığı problem yaratmazsa Doğuş Özdemiroğlu’na top getirmede çok yardımcı olacaklar.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/JmBzu58lBiU" title="Patrick Kluivert&#39;tan &#39;3 büyükler&#39; itirafı | Neden Adana Demirspor? | Rüştü Reçber&#39;i unutamıyorum" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

 

Yazının Devamını Oku

Köprüden önceki son çıkış

24 Temmuz 2023
Basketbol Milli Takımımız olimpiyat ön elemeleri için sırat köprüsünde.

FIBA, 2024 Paris Olimpiyat elemelerinin ön elemesini icat edip, onu da 12-20 Ağustos’ta İstanbul’da gerçekleştirmek üzere bize son bir şans daha verdi. Millilerimiz; Ukrayna, Bulgaristan ve İzlanda ile tek devreli lig usulü şeklinde karşılaşacak. Gruplarında ilk iki sırayı alan takımlar ise yarı finalde mücadele etmeye hak kazanacaklar. Millilerimizin çapraz grubunda ise Hollanda, Hırvatistan, Belçika ve İsveç yer alıyor. Birinci ve ikincilerin eşleşmelerinden galip gelen ülke takımları finalde karşılaşacaklar. Turnuvayı şampiyon tamamlayan takım FIBA Olimpiyat Elemeleri’ne katılmaya hak kazanacak.

Ergin Ataman için de son şans bu çünkü basketbol milli takımımızı tarihinde ilk kez uluslararası kupalardan uzağa savuran kendisi. Ataman yönetiminde geçtiğimiz yaz hem 2023 Dünya Kupası elemelerinde hem de 2022 Avrupa Şampiyonası’nda beklemediğimiz derecede kötü sonuçlar alarak, her iki organizasyona da erken veda etmiştik. Bin nasihate bedel musibeti geçen yıl yaşadık. Yenisinden sakınmak için nasihate devam. Bozguna uğramadan önce bu sütunlarda yaptığım tavsiyeler göz ardı edildi. Aşağıda tekrar ediyorum:

AKIL VERMEK GiBi OLSUN(!)

Top başı yapan millilerimizin koçu Ergin Ataman’a dağarcık çeşitlemesi önerim var. Bir çiçekle yaz geçmez. Basketbolun pek çok teknik ve taktikleri, oyun planları, koç cinlikleri top havaya atıldığında sonlanır. İş sokak basketbolunda olduğu gibi oyunu yönlendiren oyun kurucunun becerisine kalır. Kalır da her geceyi de tek başına Larkin kurtaramayabilir... “Bir elin nesi var iki elin sesi var” atalar deyişidir. Beş beraber oynayabilmeyi sağlamak için tereciye tere satayım biraz... Kendi klasiği olan yay dışında hand off’larla üçlü ör, delik bulursan şutu sık veya ters ayağa düşünürsen içeri dal, turnike bulamazsan pası köşeye çıkar oyun şeklinden; topun ve sahaya yayılan oyuncuların önceden belirlenen basit kurallara göre hareketlendiği, hücumda sürekli hareket etmeyi temel alan, bireysel yeteneklerin ön plana çıkmasını da sağlayan, kadronun kimyasına yakışan motion offence (harekete duyarlı hücum) tarzına geçmesini, Ataman’a 80’lerde, altın madalya getiren ikiliden biri oluşum ve dönemin tüm uluslararası antrenör kursları alıp vereni, işin iyi bileni sıfatıyla haddim olarak tavsiye ederim. Söylemiştim tekrar söylüyorum.

TAKTiK YERiNE PRENSiP

Toplu veya topsuz hücum eden 5 oyuncunun sürekli ve tahmin edilemeyen bir hareket içinde olmaları ana prensipindeki yöntemde kabaca; saha yatayda alt üst diye, dikeyde top tarafı topsuz taraf olarak 4’e bölünür. Top hangi bölgeye taşınırsa oyuncular ona göre hareketlenir. Tüm ‘perdele devril’ler, rakibe çaktırmadan organize edilir... Yaka silkerek, forma çekerek, çeşitli işaretlerle, oyun çağırmaktan kurtuldun Ataman, konuyu biraz daha ileri götür lütfen. Milli Takım seviyesindeki sınırlı zamanda taktik oturtmak yerine prensipleri anlatmak daha kolaydır. Tekerlek kırılmadan yol göstermişimdir çoğu zaman, bu kez bir aldıran olur bakarsınız...” diye ayrıntılı yazmıştım. Dilerim bu kez dinleyen çıkar da A Milli Takımlar düzeyinde son 30 yılın en başarısız sonuçları ile karşı karşıya kalıp kepenk indirmeyiz.

<iframe width="760" height="450" src="https://www.youtube.com/embed/havEWRQNfNA" title="Fatih Terim, TFF Başkanı olur mu? | Türkiye, voleybol ülkesidir | Ronaldo&#39;yu &quot;para&quot; mı konuşturuyor?" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>

Yazının Devamını Oku

Bugünü ve yarını eşzamanlı kurtaralım

9 Temmuz 2023
Bayram sonunda çok sevindirici görüntüler seyrettik.

U19 Basketbol Milli Takımımız akıllıca bir maç çıkararak ABD’yi 84-70 yendi ve Dünya Şampiyonası’nda bronz madalyaya ulaştı. Berke Büyüktuncel başta olmak üzere altyapıdan çok iyi oyuncuların gelmekte olduğunu gururla gördük. Sevincimizin tarifini yaparken bu filmi daha evvel gördüğümüzü hatırlamadan geçemedik.

BÖYLE BAŞARILAR ÇOK VAR

Altyapı yaşlarındaki milli takımlarımızda böylesi başarılar çok var ama A milli takım seviyesine gelindiğinde çıta aşağı düşüyor. Hele son zamanda uluslararası hiçbir turnuvaya katılamaz hale geldik. Milli takımımız ilk defa bu denli kara deliğe düştü. Şayet kafayı değiştirmezsek, bu yendiğimiz ABD Milli Takımı oyuncuları ileride kulüplerimiz tarafından transfer edilir, onları yenen bu gençler de bankta havlu sallar.

HERKES AYRI TELDEN ÇALINCA...

Oyuncu kulüpte yetişir. Maalesef kulüplerimiz ucuza yabancı oyuncu bulabildikleri için altyapıyı geliştirmekle ilgili yatırıma girmiyorlar. Altyapı takımlarının başına yetkin ve deneyime sahip antrenör de koymuyorlar. Hasbelkadar buradan çıkarak büyük kulüplere giden oyuncular da gene yabancılardan süre bulup kendilerini geliştiremiyorlar. Böyle nice istidatlı oyuncuları bankta havlu sağlar hale soktur. Bakınız; Kenan Sipahi, ehmus Hazer vb.

ÖNCE OYUN TARZI BELİRLENMELİ

A Milli Basketbol Takımımızın oyun tarzı belirlenmeli ve bu sisteme uygun oyuncuları yetiştirmek üzere altyapı milli takımlarının başındaki koçlar A takım teknik heyetinde yer almalı. Herkes ayrı telden çalınca orkestrasyon sağlamıyor. En önemlisi de ülkeyi yabancı oyuncu cenneti olmaktan çıkartıp sınırlama getirmek elzem.

Yazının Devamını Oku