Uğur Yüksel

Ne izlesem okusam dinlesem

22 Temmuz 2022
Yaz aylarıyla birlikte vasat yapımlara mecbur bırakıldığımız sinemalarda Başka Sinema’nın her hafta güncellenen yaz seçkisi sinemaseverler için adeta vaha etkisi yaratıyor. Bu haftanın teması “Vizyon Ötesi” adını taşıyor ve geçen yıl festivallerin gözdesi olmuş 6 filmi bir araya getiriyor. Marvel filmleriyle tanıdığımız Russo kardeşlerin Netflix yapımı son filmleri “Gri Adam”, Ryan Gosling ve Chris Evans’ın başrolü paylaştıkları bir aksiyon. Raflardan haftanın tavsiyesi ise, Arjantinli Gabriela Cabezón Cámara’nın feminist romanı “Iron Karı’nın Maceraları”.

FİLM

GRİ ADAM / THE GRAY MAN (Netflix)Yönetmen: Joe Russo, Anthony Russo
Oyuncular: Ryan Gosling, Chris Evans, Ana de Armas, Regé-Jean Page, Billy Bob Thornton
2022-ABD-122’ / AKSİYON, GERİLİM

“Avengers serisinin “Infinity War” ile “Endgame” filmlerini de yönetmiş Russo kardeşlerin elinden çıkma gerilim dozu yüksek bu aksiyon, Mark Greaney’in aynı adlı romanından uyarlandı. Eski CIA Ajanı Court Gentry, nam-ı diğer Sierra Six’in hikâyesini anlatan film, Ryan Gosling ve Chris Evans’ı buluşturuyor.

BAŞKA SİNEMA: VİZYON ÖTESİ (Sinema)

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

15 Temmuz 2022
Dakota Johnson’ın başrolünde olduğu Jane Austen uyarlaması “Persuasion” ve Nicolas Cage’in performansıyla dikkat çeken korku “Mandy”, platformlarda bu haftanın öne çıkan filmleri. Usta yönetmen Pedro Almodóvar’ın erken döneminden sekiz filmi bir araya getiren “Almodóvar 1980-2000 Seçkisi”, sinemalarda. Mertcan Karakuş’un bir üçlemenin ilk halkası da olan romanı “Yüzen Küçük Şeyler / Hatıra Gezer’in Toplama Albümü”, bu haftanın kitabı.

FİLM

PERSUASION (Netflix)Yönetmen: Carrie Cracknell / Oyuncular: Dakota Johnson, Cosmo Jarvis, Nikki Amuka-Bird, Richard E. Grant / 2022-ABD-91’ / DRAM, AŞK

İngiliz edebiyatının usta kalemi Jane Austen’ın Türkçe’ye “İkna” adıyla çevrilmiş romanından uyarlanan film, ailesi iflasın eşiğinde olan Anne Elliot’ın evlenmekten son anda vazgeçtiği yüzbaşı Frederick Wentworth ile yıllar sonra yeniden karşılaşması sonrası yaşadığı ikilemleri anlatıyor. Daha önce “A Doll’s House” (2012), “Julie” (2016) gibi oyun uyarlamaları da çekmiş Carrie Cracknell’ın yönettiği filmde, Anne Elliot’ı bu kez Dakota Johnson canlandırıyor.

MANDY (MUBI Türkiye)Yönetmen: Panos Cosmatos / Oyuncular: Nicolas Cage, Andrea Riseborough, Linus Roache / 2018-BİRLEŞİK KRALLIK, BELÇİKA, ABD-121’ / KORKU, AKSİYON

2010’da ilk filmi “Beyond the Black Rainbow” ile dikkatleri çekmiş İtalyan-Kanadalı yönetmen Panos Cosmatos’un övgüler toplamış ikinci filmi “Mandy”, MUBI Türkiye’de gösterimde. Eşi gizemli bir tarikat tarafından vahşice öldürülen Red Miller’ın intikam hikâyesini işleyen film, Benjamin Loeb imzalı görüntüleri ve Nicolas Cage’in şaşırtıcı performansıyla son dönemin en özgün korkularından birine dönüşüyor.

Almodóvar 1980-2000 Seçkisi (Sinema)Başka Sinema’nın yaz boyunca sürecek seçkilerinin ilki bu hafta, ünlü İspanyalı yönetmen Pedro Almodóvar’ın erken dönem filmlerinden oluşan “Almodóvar 1980-2000 Seçkisi” ile başlıyor. Yönetmenin hayranlarının kaçırmayacağı seçkide, “Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar” (1988) ve “Yüksek Topuklar”ın da (1991) aralarında olduğu sekiz Almodóvar klasiği bir hafta boyunca Başka Sinema salonlarında gösterimde olacak.

DİZİ

RESIDENT EVIL (Netflix)

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

8 Temmuz 2022
Thor serisinin dördüncü filmi “Thor: Aşk ve Gök Gürültüsü” sinemalarda. Chris Hemsworth’ü bir kez daha Thor rolünde izleyeceğimiz filmde Jane Foster rolünde Natalie Portman seriye geri dönerken, galaktik kötü Gorr’u Christian Bale canlandırıyor. Platformlarda küçük izleyicilere ve animasyon tutkunlarına “Deniz Canavarı” haftanın en eğlenceli seçeneği. Gazeteci ve yazar Serdar Korucu’nun istos yayın’dan çıkan sözlü tarih kitabı, “Şimdi Kim Kaldı İmroz’da?” bu hafta kitap raflarından tavsiyemiz.

FİLM
THOR: AŞK VE GÖKGÜRÜLTÜSÜ / THOR: LOVE AND THUNDER (Sinema)
Yönetmen: Taika Waititi / Oyuncular: Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Natalie Portman, Christian Bale / 2022-AVUSTRALYA-ABD-125’ / FANTASTİK, GERİLİM, AKSİYON

Emeklilik hayalleri kuran Thor’un planları, tanrıların yok edilmesini isteyen galaktik katil Gorr tarafından kesintiye uğrar. Bu tehditle mücadele etmek için Kral Valkyrie, Korg ve eski kız arkadaşı Jane Foster’ın yardımına başvuran Thor, Gorr’u durdurmak için korkunç bir kozmik maceraya atılır. Serinin bir önceki filmi “Thor: Ragnarok” ile olumlu eleştiriler toplamış Taika Waititi’nin bir kez daha kamera arkasına geçtiği filmin kötüsü Gorr rolünde Christian Bale’i izliyoruz.



Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

1 Temmuz 2022
İlkini sevdiyseniz “Minyonlar 2: Gru’nun Yükselişi” ve Colin Farrell’ın başrolünde olduğu bilimkurgu “Yang’dan Sonra”, sinemalarda. Ceylan Özgün Özçelik’in farklı formatları deneyerek korku türünde ilerleyen ‘Cadı Üçlemesi’nin ikinci filmi “15+”, haftanın ekran tavsiyesi…

FİLM
YANG’DAN SONRA / AFTER YANG (Sinema)
Yönetmen: Kogonada / Oyuncular: Colin Farrell, Jodie Turner Smith, Malea Emma
Tjandrawidjaja / 2021-ABD-96’ / BİLİMKURGU, DRAM

Güney Kore asıllı bağımsız sinemacı Kogonada’nın yönettiği film, robotların bebek bakıcılığı yaptığı bir dünyada geçiyor. Kızının çok sevdiği arkadaşı Android Yang’ın bozulması üzerine onu tamir etmeye çalışan Jake’in değişen hayatını konu alan filmde Colin Farrell ve Jodie Turner Smith başrollerde.


Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

24 Haziran 2022
Baz Luhrmann’ın benzersiz bakışıyla ‘Rock’n Roll’un kralı’ Elvis Presley’in hayatını perdeye taşıyan “Elvis”, sinemalarda haftanın filmi. Ethan Hawke’un etkileyici bir cani portresi çizdiği korku filmi “Siyah Telefon” ve Cannes’dan ödüllü Rusya yapımı “Yumrukları Gevşetmek”, haftanın diğer seçenekleri. 2010’da, çok erken yaşta kaybettiğimiz yazar, gazeteci ve senarist Evrim Alataş’ın kendine has üslubunu, yaşama hevesini ve mücadelesini hatırlayan “Ne Olmuş Güldüysek”, kitap raflarında haftanın tavsiyesi.

FİLM

ELVIS (Sinema)Yönetmen: Baz Luhrmann / Oyuncular: Austin Butler, Tom Hanks, Helen Thomson, Richard Roxburgh / 2022-AVUSTRALYA, ABD-159’ / BİYOGRAFİ, DRAM, MÜZİK

Geçen ay dünya prömiyerini yaptığı Cannes’da dakikalarca ayakta alkışlanan Baz Luhrmann filmi “Elvis” sinemalarda. ‘Rock’n Roll’un kralı’ unvanlı şarkıcı Elvis Presley’in 20 yıllık kariyer inşasını yakından anlatan film, menajeri Albay Tom Parker ile olan ilişkilerine odaklanıyor. Elvis’e Austin Butler’ın, Tom Parker’a da Tom Hanks’in hayat verdiği filmde, ikonik şarkıcının büyük aşkı Priscilla Presley’i Olivia DeJonge oynuyor. Shakira, Ricky Martin, Kylie Minogue gibi müzik dünyasının ünlü isimlerini de buluşturan film, şimdiden 2023 Oscar yarışına adını yazdıracak görünüyor.

SİYAH TELEFON / THE BLACK PHONE (Sinema)Yönetmen: Scott Derrickson / Oyuncular: Mason Thames, Madeleine McGraw, Ethan Hawke, Jeremy Davies / 2021-ABD-102’ / KORKU

“The Exorcism of Emily Rose”, “Sinister” gibi övülen korku filmleriyle tanıdığımız, ilk “Doctor Strange” filmini de yönetmiş Scott Derrickson, yeniden en iyi bildiği sulara geri dönüyor ve Ethan Hawke’un etkileyici bir cani portresi yarattığı bir korku hikâyesi anlatıyor. Joe Hill’in kısa öyküsünden uyarlanan film, sadist bir katil tarafından kaçırılıp ses geçirmez bir bodruma kapatılan Finney Shaw adlı 13 yaşındaki bir çocuğun yaşadıklarını anlatıyor.

YUMRUKLARI GEVŞETMEK / UNCLENCHING THE FISTS (Sinema)Yönetmen: Kira Kovalenko / Oyuncular: Milana Aguzarova, Alik Karaev, Soslan Khugaev / 2021-RUSYA, FRANSA-97’ / DRAM

2016’da ilk filmi “Sofichka” ile dikkatleri çekmiş Rus yönetmen Kira Kovalenko’nun yönettiği “Yumrukları Gevşetmek”, Kuzey Kafkasya’daki eski bir maden kasabasında geçiyor ve genç bir kadının hem sevdiği hem de reddettiği ailesinin boğucu pençesinden kurtulmaya çalışmasını konu alıyor. Geçen yıl Cannes’da Belirli Bir Bakış Ödülü’nü, Avrupa Film Ödülleri’nde de En İyi Kurgu Ödülü’nü alan film, Rusya’nın Oscar’a aday filmiydi.

MÜZİK

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

17 Haziran 2022
Yılın en iyi yerli yapımlarından “Okul Tıraşı”, Liam Neeson, Guy Pearce, Monica Bellucci gibi yıldız isimleri buluşturan aksiyon “Geçmişe Dönüş” ve korku tutkunlarına “X”, sinemalarda haftanın seçenekleri.

FİLMOKUL TIRAŞI (Sinema)
Yönetmen: Ferit Karahan
Oyuncular: Ekin Koç, Mahir İpek, Cansu Fırıncı
2021-TÜRKİYE, ROMANYA-85’ / DRAM

Ferit Karahan’ın geçen yıl dünya prömiyerini yaptığı Berlin Film Festivali’nin Forum bölümünde FIPRESCI Ödülü’nü kazanan filmi, Antalya’da da En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu ödüllerini almıştı. Şehirden tamamen izole, katı disiplinle yönetilen bir yatılı erkek okulunda okuyan Yusuf’un, esrarengiz bir şekilde hastalanan arkadaşı Memo’yu hastaneye ulaştırmak isterken başına gelenleri izleyeceğimiz filmde, çocuk oyuncular özellikle çok başarılı.

GEÇMİŞE DÖNÜŞ / MEMORY (Sinema)
Yönetmen: Martin Campbell

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem ne okusam ne dinlesem

10 Haziran 2022
Jurassic Park’ın unutulmaz oyuncuları Laura Dern, Sam Neill ve Jeff Goldblum’u 21 yıl sonra dinozorların dünyasında yeniden buluşturan “Jurassic World: Hakimiyet”, sinemalarda serinin hayranlarını bekliyor. Norveçli yazar ve yönetmen Eskil Vogt’un çocuk oyuncularının performanslarıyla hafızalara kazınan ürkütücü filmi “Masumlar”, haftanın bir diğer seçeneği.

FİLMMASUMLAR / THE INNOCENTS (Sinema)
Yönetmen: Eskil Vogt
Oyuncular: Rakel Lenora Flottum, Alva Brynsmo Ramstad, Sam Ashraf
2021-NORVEÇ, İSVEÇ, DANİMARKA, FİNLANDİYA-100’ / DRAM, KORKU, BİLİM-KURGU

“Louder Than Bombs” (2015), “Thelma” (2017) ve en son Oscar’a da aday olduğu “The Worst Person in the World / Dünyanın En Kötü İnsanı” filmlerinin senaristi olarak tanıdığımız, 2014’te “Blind / Körlük” ile kamera arkasına da sağlam bir geçiş yapmış Norveçli yazar ve yönetmen Eskil Vogt’un ikinci filmi “Masumlar”, sinemalarda bu haftanın en iyisi. Geçen yıl Cannes’ın Belirli Bir Bakış bölümünde yarışan film, aynı sitede yaşayan dört çocuğun oyun oynarken karanlık ve doğaüstü güçlerini keşfetmelerini ve sonrasında yaşanan ürkütücü olayları anlatıyor.

JURASSIC WORLD: HAKİMİYET / JURASSIC WORLD: DOMINION (Sinema)Yönetmen: Colin Trovorrow

Yazının Devamını Oku

Ne izlesem okusam dinlesem

3 Haziran 2022
Alex Garland’ın merakla beklediğimiz son filmi “Adamlar”, Jessie Buckley’i başrolüne taşıyan huzursuz edici bir korku filmi. Panah Panahi’nin Cannes’da yarışmış ilk filmi “Yola Devam”, İran sineması takipçilerine önerilir. Restore edilmiş kopyasıyla MUBI ekranlarına gelen 1960 yapımı meşhur gerilim filmi “Hizmetçi” ise dijital platformlarda haftanın filmi.

FİLMADAMLAR / MEN (Sinema)

Yönetmen: Alex Garland / Oyuncular: Jessie Buckley, Rory Kinnear, Paapa Essiedu / 2022-BİRLEŞMİŞ KRALLIK-100’ / DRAM, KORKU, BİLİM-KURGU

“The Beach” (2000), “28 Days Later / 28 Gün Sonra” (2002), “Sunshine / Günışığı” (2007) gibi 2000’lerin önemli filmlerinden birkaçını yazmış, 2014’te ilk yönetmenliği de olan “Ex Machina”nın özgünlüğü ile kalbimizi kazanmış Alex Garland’ın son filmi “Erkekler”, korku ile bilimkurguyu buluşturuyor. Yakın zamanda eşini kaybeden ve yasını tutmak için İngiltere’nin kırsal bir bölgesinde inzivaya çekilen Harper adlı genç bir kadının, etrafını çevreleyen ormanda yaşadığı ürkütücü olayları konu alan filmin başrolünde, yetenekli İrlandalı aktris Jessie Buckley var.


YOLA DEVAM / HIT THE ROAD (Sinema)

Yönetmen: Panah Panahi / Oyuncular: Pantea Panahiha, Hasan Majuni, Rayan Sarlak / 2021-İRAN-93’ / DRAM

Panah Panahi’nin ilk filmi de olan “Yola Devam”, geçen yıl Cannes’da Altın Kamera için yarışmış, birçok festivalden de ödüllerle dönmüştü. İlişkileri oldukça gerilimli bir ailenin engebeli bir arazide çıktıkları yolculukta yaşananları izleyeceğimiz film, İran sineması tutkunlarına özellikle duyurulur.

Yazının Devamını Oku